Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 27.02.2023 Publisert 22.04.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Godt solvett for deg med hudsykdom – Psoriasis- og eksemforbundet

OM UVR
Solbrenthet er en akutt betennelsesreaksjon som følge av å ha fått for mye sollys på huden. Sollys er egentlig ultrafiolett stråling (UVR) som er en felles betegnelse på UVA- og UVB og UVC- stråler. Sistnevnte absorberes for det meste i atmosfæren og utgjør lav grad av risiko for huden vår. UVA og UVB-stråler kan føre til betennelse i huden, men det er UVB-strålene som oftest gir betent hud. UVB er omtrent 1000 ganger mer potent enn UVA, når det kommer til å skade huden direkte 2. Betennelse som forårsakes av solstråler er det vi gjerne omtaler som solbrenthet1.

OM SOLLYSETS FORDELER
Solens ultrafiolette stråler (UV-stråler) er viktige blant annet fordi det gjør at huden danner vitamin D. Produksjonen av D-vitaminer i kroppen er avhengig av små doser med UV-stråling. Store doser UV-stråling kan blant annet føre til hudskader, øyeskader og hudkreft.

OM SOLBRENTHET
Solbrenthet er en selvbegrensende tilstand, som vanligvis går over i løpet av noen dager. Vi vet i dag at solbrenthet har sammenheng med økt risiko for å utvikle hudkreft uansett alder1. Derfor er det viktig å forebygge at huden blir solbrent.

OM SOLING OG HUDSYKDOM
Mange med kroniske hudsykdommer som psoriasis eller eksem, kan oppleve at sykdommen blir bedre på sommeren når det er sol på himmelen og varmt og deilig i saltvannet. Godt «solvett» er viktig for alle uavhengig av hudsykdom eller ei, hudtype, kjønn eller alder.

Overeksponering av sollys kan være årsak til en rekke hudtilstander som soleksem, solare keratoser (gammelmannsvorter) og melasma (hyperpigmentering) for å nevne noe.

OM SOLKREM
En solkrem bør inneholde beskyttelse med både UVA og UVB-stråler, for å forebygge strålingsskader på huden som økt rynkedannelse, pigmentering, solbrenthet og utvikling av hudkreft. Dersom du er plaget med soleksem, solutløste hudsykdommer eller tar medikamenter som gjør deg mer følsom mot sollys bør du alltid få helsefaglig veiledning i bruk av en solkrem.

Så hvilken solfaktor bør jeg velge?

Vi i PEF anbefaler å bruke en solkrem med SPF 30 eller høyere. Velg helst et produkt med en bredspektret beskyttelse. En bredspektret beskyttelse blokkerer både UVA- og UVB-stråler. Det er veldig lurt å velge et produkt som opprettholder effekt ved svetting 3.

OM SMØRING
Vi anbefaler deg å smøre solkrem minst 15 minutter før du går ut av døren. Det er viktig at du smører nok solkrem. Solkremen bør smøres med rikelige mengder på kroppen som ikke er tildekket. Husk å smøre ansikt, hals, ører, hender og føtter. Dersom du ikke har hår på hodet er det særlig viktig å huske og smøre her også. Det finnes ulike produkter som kan egne seg bedre enn andre. Noen synes en solstift kan passe god til neserygg og lepper. Til hodet har mange nytte av et produkt som ikke er så klissete som en krem kan være. Finn et produkt som passer til deg4.

Boots Norway © 2024