Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 26.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Sol og D-vitamin

D-vitamin er viktig for opptaket fra kalsium fra tarmen og for dannelsen av sterke bein og tenner.

I vintermånedene når det er lite sol er det viktig å få i seg nok D-vitamin. Da kan et D-vitamintilskudd være en god løsning.

Hvorfor er D-vitamin viktig?

Vitamin D er også viktig å opprettholde et normalt immunforsvar og for normal celledeling. Mye tyder på at vitaminet i tillegg kan ha en rekke viktige funksjoner, blant annet i forbindelse med forebygging av sykdom, som foreløpig ikke er helt klarlagt.

Vitamin D produseres i huden når huden utsettes for solens stråler. Dette skjer ved at kolesterol omdannes til kolekalsiferol (vitamin D3) når huden utsettes for UVB-stråler. Mange kosttilskudd inneholder også kolekalsiferol, som må omdannes til aktive versjoner av vitamin D (kalsitriol) i kroppen.

I tarmen tas vitamin D opp fra kosten og fra kosttilskudd. I vinterhalvåret har vi lite sollys i Norge, og derfor må vi passe ekstra godt på at vi får nok vitamin D fra andre kilder.

I det norske kosthold utgjør fet fisk som laks, makrell, sild og ørret, samt fiskerogn, i tillegg til tran, margarin tilsatt vitaminer, smør og melk (NB! Noen melketyper er tilsatt ekstra vitamin D) de viktigste kildene for vitamin D.

 

Utsatte grupper

Barn og eldre er mest utsatt for å få for lite vitamin D. Begge disse gruppene har behov for dobbelt så mye vitamin D som voksne.

Barn er utsatt fordi de vokser og skjelettet skal utvikle seg. Tidligere var sykdommen rakitt («engelsk syke») utbredt hos barn som følge av mangel på vitamin D. Sykdommen fører til at skjelettet blir svakt og at knokler ikke utvikles normalt.  I dag er det sjelden å se alvorlig mangel på vitamin D hos barn, men barn med mørkere hud og barn av vegetarianere kan få rakitt. Det er viktig å merke seg at grønnsaker og frukt ikke inneholder vitamin D, og at tilskudd derfor er svært viktig hvis man holder seg til et vegetarisk kosthold.

Hos voksne kan mangel på dette D-vitamin resultere i for lite kalsium i skjelettet. Dette vil føre til svakt og deformert skjelett.

Eldre trenger mye vitamin D fordi eldre hud har en redusert evne til å produsere vitaminet, samtidig som de taper ekstra mye kalsium fra skjelettet. Mangel på vitamin D kan føre til økt risiko for beinskjørhet og beinbrudd i den eldre befolkningen.

I Norge ser man at personer med mørk hud kan få mangel på vitamin D på grunn av mangelen på sollys.

Små barn, eldre og andre som er mer tildekket når de er ute, får mindre sollys og vitamin D via huden. Personer som er sengeliggende eller av andre grunner lite ute i sollys bør ta tilskudd av vitamin D.

 

Tilskudd anbefales

For å få nok D-vitamin i høst- og vintermånedene må de aller fleste av oss ta tilskudd i form av tran, multi- vitaminer eller vitamin D-dråper. Norske helsemyndigheter anbefaler at alle tar tilskudd av vitamin D i form av tran eller vitamin D-dråper fra 4 ukers alder. Det anbefales å spise fet fisk 2-3 ganger i uken. For de som ikke gjøre det anbefales daglig tilskudd i form av tran, vitamin D-dråper eller annet kosttilskudd med vitamin D.

Dersom du tar flere typer kosttilskudd bør du være bevisst på ikke å få i deg mer vitamin D per dag enn det som er anbefalt.

Ved påvist D-vitaminmangel kan legen skrive ut legemidler med reseptpliktige varianter av vitamin D (ergokalsiferol- D2, alfakalsidiol og kalsitriol).

 

Anbefalinger for daglig inntak av vitamin D:

  • 4 uker* til 12 mnd:  10 µg
  • 12 mnd- 75 år:  10 µg
  • Over 75 år:  20 µg

*Morsmelk har lite vitamin D og derfor anbefales tilskudd (tran eller vitamin D-dråper) fra fire ukers alder. Barn som får morsmelkerstatninger trenger ikke ekstra tilskudd.

Kilder: Helsedirektoratet, Norsk Elektronisk Legehåndbok

Relevante produkter

Boots Norway © 2024