Hva er peptider?

Hva er peptider?

Peptider er byggesteinene til proteiner og har dermed mange viktige funksjoner i huden. Peptider er selv bygget opp av aminosyrer. Ulike peptider finnes naturlig i kroppen, men kan peptider kan også fremstilles i laboratorium. Det siste gjør at det er mulig å fremstille peptider til bruk i kosmetikk for å utnytte spesifikke effekter.

Dosett er et hjelpemiddel som passer for tabletter og kapsler og gir bedre oppfølging av legemiddelbruken. Se utvalget vårt

De siste 20 årene har peptider blitt mer og mer vanlig i kosmetikk. Det gjøres fortsatt nye oppdagelser gjennom studier av peptidenes mange ulike effekter. Lenge trodde man at peptider ikke kunne passere hudens barriere fordi de var for store molekyler. Nyere forskning viser at også større peptider kan passere hudbarrieren, særlig hvis huden er tørr eller har aldringstegn. 

Mange ulike funksjoner

Det finnes et stort antall ulike peptider, og disse har ulike effekter på og i cellene. Hvilke effekter man har av peptider i kosmetiske produkter avhenger derfor av hvilke peptider man bruker.

Mange peptider kan utløse reaksjoner i cellene, det vil si at de setter i gang økt produksjon av for eksempel kollagen og elastin. Peptider med denne funksjonen kan påvirke hvordan huden fremstår med hensyn til elastisitet, fasthet, pigmentering og fine linjer og rynker.

En annen gruppe peptider er de som fungerer som bærere av andre stoffer, slik som kobber og mangan, inn i hudcellene. Både kobber og mangan er sentrale i prosesser som sårheling. Noen av disse bærer-peptidene har også i studier vist gode resultater på hudens fasthet, rynker, mørkere hudpartier, hudens tykkelse og kan også ha positive effekter på hårvekst. Årsaken til dette er at de kan påvirke dannelsen av keratin og kollagen og bidra til å gjenoppbygge hud som har aldringstegn som følge av sol.

Noen peptider kan blokkere de signalstoffene som får musklene i huden til å trekke seg sammen, og slik få huden til å fremstå som glattere og jevnere. Fine linjer og rynker vil da bli mindre synlige. Peptider med denne effekten finnes blant annet naturlig i giften fra enkelte slangetyper.

 

Peptider med evne til å hemme enzymer kan brukt i hudpleie bidra til å minske den skadelige effekten fra UVB-stråling. 

 

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021