Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Hudeksperten svarer

Vintersesongen fører med seg utfordringer med huden. Vår hudekspert Hilde Marie Hamre svarer her på noen aktuelle spørsmål om huden slik den arter seg denne vinteren.

Tørt inneklima og kald vinterluft kan være påkjenninger på huden og etterlater den ru og tørr. Vår hudekspert gir deg rådene for å gjennopprette hudens naturlige balanse.

-Sønnen min på åtte år har ofte tørr hud på håndbaken og knokene i den kalde årstiden. I den kalde årstiden er han ekstra plaget med dette og blir tørr hele tiden og får også sprekker og sår. Har er ikke glad i å smøre seg fordi han synes krem er klissete og svir. Hva kan vi gjøre?

Hyppig håndvask kan føre til at huden blir tørr og irritert. Tørr hud har lettere for å sprekke. I barnehagen og på skoler vasker barna hendene ofte. For barn er det ikke like lett å få smurt hendene i løpet av dagen, og det er ekstra viktig at huden stelles når de kommer hjem. Barn kan synes klissete kremer er til sjenanse, men fetere krem kan for eksempel brukes på kveldstid. En del kremer vil oppleves som sviende når huden er sår. Hvis dette gjør det vanskelig å få smurt, kan man velge fetere kremer eller salver med mer nøytral pH, og unngå fuktighetsbevarende stoffer som karbamid en periode, til huden er mindre sår. Sinkholdige kremer kan med fordel brukes på ekstra såre og sprukne hender, og er et alternativ til karbamid hvis karbamid oppleves som ubehagelig. Sinkholdinge kremer kan også brukes på lokale områder, som knokene, eller på enkelte sprekker. Smører man med en fet krem, kan bruk av bomullshansker eller bambushansker rett etterpå både bidra til at kremen trekker godt inn og minske problemene med klissete hender. Å innarbeide gode rutiner for smøring er den beste måten å unngå vedvarende utfordringer med tørre og såre hender.

For å unngå at huden tørkes ut ved vasking, kan man velge å bruke en vaskeolje i stedet for håndsåpe. Det går helt fint å bruke dusj eller badeolje til håndvask. Pass også på å beskytte huden på hendene med votter når det er kaldt. Kald luft bidrar til å tørke ut huden.

 

-Jeg er en kvinne i min beste alder, som ofte har tørr kløende hud, og nå også røde, irriterte partier på leggene. Hvordan behandler jeg dette?

Tørr hud mister lett sin beskyttende barriere, og er derfor ekstra utsatt for sprekker, utbrudd av eksem og infeksjoner. Det er vanskelig å si nøyaktig hva de røde partiene er. Det kan være eksem, men det kan også være infisert. Generelt bør du prøve å være flink å smøre huden jevnlig, gjerne flere ganger daglig, og du kan godt bruke en fetere krem hvis du ikke kommer i mål med en skånsom body lotion. Er huden på kroppen tørr, er det smart å bytte ut dusjsåpen med en mild og fuktighetsgivende dusjolje.

Vær også obs på at barbering eller hårfjerning på leggene kan bidra til å tørke ut og irritere huden, særlig når den er irritert fra før. Jeg vil anbefale deg å stikke innom nærmeste Boots apotek for å nærmere veiledning.

 

-Om vinteren sliter jeg med smertefulle og lite pene sprekker i munnvikene. Har dere noen tips som kan hjelpe meg?

Sprekker på leppene kan ha mange årsaker, men hvis sprekkene først og fremst oppstår om vinteren, er det sannsynlig at kulde og temperatursvingninger er årsaker. Leppene er spesielt utsatte fordi de ikke har egen talgproduksjon og derfor ikke smører seg selv. Når leppene føles tørre, er det viktig at du ikke slikker på dem, for det trekker ut fuktighet og gjør problemet verre. Jeg anbefaler at du bruker beskyttende og pleiende leppepleie til vanlig, og reparerer sprekker som oppstår med helende krem. Har du tørre flak, bør du unngå å dra dem bort, men heller fjerne dem forsiktig med en myk vaskeklut eller leppeskrubb, slik at du ikke risikerer å lage sår.

 

-Jeg har tørr og stram hud på ryggen, men har likevel problemer med uren hud og kviser. Hva kommer det av, og hva kan jeg gjøre?

Også fet hud kan mangle fukt og føles stram, men man trenger ikke å ha fet hud for å få urenheter. Å bytte ut sterke dusjsåper med mildere hudvask er noe du kan prøve for å få bukt med den stramme følelsen, men først og fremst vil jeg anbefale en bodylotion som er rik på fukt, men har lite olje. Uren hud kan bli bedre av skrubbing, slik at du får bort døde hudceller som kan bidra til å tette porene, men skrubb ikke hud som har aktive kviser eller som er irritert. Når du bruker balsam i håret, eller hårkurer, er det ekstra viktig å vaske huden på ryggen etterpå, slik at hårprodukter ikke bidrar til å irritere huden eller tette porene. Jeg anbefaler også at du tar en tur innom ditt nærmeste Boots apotek for å råd og anbefalinger for akkurat din hud.

 

-Neglebåndene mine sprekker, revner og blør. Det er vondt og gjør at jeg får betennelser. Kan dette problemet unngås?

I likhet med hendene, trenger også neglebånd å pleies og smøres. Særlig i vinterhalvåret kan hender og neglebånd bli tørre og sprekke. Mild håndvask, eller gjerne en vaskeolje i stedet, sammen med jevnlig smøring av hender og neglebånd er en god måte å forebygge på. Neglebånd er også ømfintlige for kulde, så du bør bruke votter eller hansker når det er kaldt. Jeg vil ikke anbefale at du klipper neglebåndene dine, da dette kan føre til sår og betennelser. Skyv heller neglebåndene forsiktig tilbake med en orangepinne/neglebåndspinne eller bomullspinne. Dette bør gjøres når huden er myk, gjerne etter dusjen eller etter at man har startet neglepleien ved å ha hendene i en bolle med lunkent vann og dusjolje hvis neglebåndene er ekstra tørre. Neglebåndskrem/olje eller håndkrem som også pleier neglene, vil hjelpe til å holde neglebånd myke og smidige. Har du allerede et skadet neglebånd, kan fingerriftplaster hjelpe.

 

-Jeg får uren hud og kviser på kinnene, nesen og haken når jeg bruker munnbind. Vanligvis har jeg ikke problemer med kviser. Bør jeg endre produktene jeg bruker til å rense med?

Jeg vil anbefale milde hudprodukter og forsiktighet med sminke for å motvirke problemer med såkalt «mascne» dvs. kviser forårsaket av munnbindbruk. Munnbindet gjør at fuktighet fra pust, prating, hosting og nysing, samt eventuelle bakterier, blir værende i munnbindet, og dermed også på huden. I tillegg kan gnissing fra selve munnbindet irritere huden fremkalle urenheter. Bruker man i tillegg mye dekkende sminke, kan det bidra til å irritere huden ytterligere.

Bruk gjerne mild hudpleie med få ingredienser, og gjerne uten parfyme. Mild rens morgen og kveld er viktig, og bruker du sminke eller oppholder deg på steder med mye forurensning bør kveldsrensen gjøres to ganger for at huden skal bli skikkelig ren. Har man nupper/urenheter kan man bruke en mild ansiktsskrubb 1-2 ganger i uken. Har man betente kviser skal man ikke skrubbe. For mye rens eller rens med for sterke produkter kan føre til at det produseres mer talg i huden for å kompensere for det som vaskes bort, og det kan gi mer urenheter. Velg gjerne fuktpleie med beroligende egenskaper. Det viktigste er at huden balanseres, og kommer i gang med jevn talgproduksjon igjen. På kviser/ømme utbrudd kan punktbehandling brukes. Spør gjerne på apoteket om punktbehandling som passer dine behov.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024