Den farlige påskesolen

Det er det samme som gjør påskesolen så fristende som også gjør den så farlig. Kombinasjonen av vinterblek hud, sterk vårsol og refleksjon fra snø eller sjø er en tøff påkjenning for hud og øyne.

Husk også solbeskyttelse på påskefjellet. Snøen reflekterer stråling og gjør faren for solbrenthet større. 

Snø reflekterer stråling

Solens ultrafiolette stråler gjør oss både brune og solbrente. I kombinasjon med snø eller vann er faren for solbrenthet ekstra stor. Snø reflekterer nesten all stråling som treffer den fordi den er hvit. Det vil si at vi treffes av solens stråler to ganger, først fra solen selv og så fra refleksjonen fra snøen. Selv om du går med solen i ryggen, kan refleksjon fra snø eller sjø gjøre seg solbrent i ansiktet. UV-strålingen kan være sterk, selv om det er overskyet og lett snøvær.

 

Husk høy solfaktor

Skal du kunne nyte påskesolen trygt bør du derfor ta visse forholdsregler. På påskefjellet er det høy solfaktor som gjelder, forteller Nina Glende, Fag-og kvalitetsdirektør i Boots apotek. Selv de som sjelden blir solbrente vil kunne oppleve at kombinasjonen av sol og snø krever høyere solfaktor enn de vanligvis bruker. Her er det viktig å smøre ofte, og å være ekstra påpasselig med de utsatte områdene, nese, lepper og ører. En solstift med høy faktor er ypperlig tilbehør på påskeferie. 

Rundt påsketider er det også vanlig at det oppstår områder med tynnere ozonlag i våre områder. Ozonlaget er jordklodens «solfilter» og tynnere ozonlag betyr at en større del av solens stråling trenger gjennom og at vi lettere blir solbrent.

 

Snøblindhet

Det er også fullt mulig å bli solbrent på øynene. Sollys kan forårsake små sår på øyets ytterste hinne, hornhinnen.

 –Dette er det vi kaller «snøblindhet» forteller Nina. –Snøblindhet kan komme snikende og man kjenner ofte lite mens man er i solen, men så kommer plagene, sterke smerter, følelsen av å ha noe i øynene og rennende øyne utover ettermiddagen og natten.

Særlig utsatt for snøblindhet er man om man oppholder seg i snø eller ved sjøen, slik mange av oss gjør i påsken.

-Det er svært viktig å beskytte øynene mot sterkt lys ved hjelp av solbriller og solskjerming. Særlig viktig er det å beskytte barnas øyne. Barns øyne er ikke ferdig utviklet, og de er mer utsatt for solskader på øynene enn voksne er, sier Nina.

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021