Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Solbrent hud

De fleste som har opplevd å bli solbrent, vet hvor vondt og plagsomt det kan være. Solbrent hud er ubeskyttet hud som har blitt eksponert for mye for solen. I tillegg til at det kan oppleves smertefullt, så kan det å være solbrent gjøre deg uvel. Hvis du opplever dette, kom gjerne innom et Boots apotek så hjelper vi deg med førstehjelp mot solbrenthet.

Solbrente skuldreSolbrente skuldre

Bruk av solfaktor vil bidra til å forhindre at man blir solbrent, men hvis du først blir brent er det viktig å behandle forbrenningen riktig. 

Det å være solbrent gir en betennelsesreaksjon i huden, og bør tas på alvor. Soler du deg etter at du har blitt solbrent, kan forbrenningen forverres. Solbrenning kan være en 1. gradsforbrenning, men det kan faktisk også forverres og klassifiseres som 2. eller 3. gradsforbrenning. Derfor er det beste å holde seg helt unna solen de første dagene etter man har blitt solbrent.

 

Men hvorfor blir du solbrent?

Ja, hvorfor blir man egentlig solbrent? Det som skjer når du blir solbrent er at huden din utsettes for solens UV-stråler, det vil si ultrafiolette stråler. UV-stråler består av både UVA- og UVB-stråler som kan gjøre oss både brune, brente og føre til langvarige skader på huden. Det er derfor det er viktig å velge solprodukter som beskytter mot UVA og UVB, med stabile filetere som ikke brytes ned av sollyset.

Les mer om UVA- og UVB-stråler her. 

 

Symptomer på solbrent hud

Typiske symptomer på solbrent hud kan være smerter i huden der du er brent, hevelser, rødhet og noen ganger blemmer. Symptomene kan komme noen timer etter soleksponering, eller ganske raskt. I tillegg til symptomer som smerter i huden kan man føle seg slapp, få hodepine og feber. Dette gjelder spesielt hvis det er snakk om et større område solbrent hud, som for eksempel ryggen eller magen.

Får du smerter eller feber i forbindelse med solbrenthet kan du bruke milde  smertestillende legemidler som Paracetamol eller Ibuprofen. Hvis huden din viser tegn på infeksjon eller blemmer, eller at tilstanden plutselig blir verre, skal du ta kontakt med lege.

 

Hva hjelper mot solbrenthet?

Vi har vel alle kjent på at det er fristende å sole seg og få litt farge når solen titter frem på våren eller når man er på ferie i varme strøk. Og det kan være fort gjort å glemme å smøre seg nok (eller beskytte huden godt nok).

Hvis du skulle være så uheldig å bli solbrent, er det viktig å komme seg bort fra solen så huden får hvile. Det er lurt å oppholde seg inne, gjerne et avkjølt sted. Når huden først er solbrent, kan det blant annet lindre med kaldt vann og å smøre seg med after sun hyppig. 

Huskeliste hvis du blir akutt solbrent: 

  • Kom deg bort fra solen og inn i skygge eller et kjølig rom.
  • Kjøl ned huden med et bad eller en kald dusj.
  • Smør de solbrente hudområdene med kjølende after sun eller aloe vera. Smøringen bør gjentas flere ganger daglig.
  • Har du fått blemmer i huden, må du ta kontakt med lege. Du bør ikke stikke hull på de, da åpne sår blir lettere infiserte. Går det hull på blemmene bør du bruke sårsalve og dekke dem med steril kompress for å unngå infeksjon. 

Lær mer om å velge riktig solfaktor her!

 

Hvor lenge er man solbrent?

Når du har blitt solbrent er det viktig å unngå solen i 2- 3 dager. Rødheten i huden vil vanligvis gå over i løpet av denne tiden. Fortsett å smøre deg med kjølende, fuktighetsbevarende krem også etter at rødheten i huden er borte. Bruk høy solfaktor og beskytt huden med klær.

Tips: Boots apotek har førstehjelp mot solbrenthet i sine hyller. 

Obs: Oppsøk lege dersom du ikke føler deg bedre etter kort tid i kjøligere omgivelser, og/ eller huden din viser tegn på infeksjon eller tilstanden plutselig blir verre.

 

Solbrent i ansiktet

Har du blitt solbrent i ansiktet så gjelder øvrige råd som ved generell solbrenthet – det gjelder å kjøle ned huden. Opphold deg gjerne i kalde rom, bruk kjølige omslag, ta flere kalde dusjer og smør deg med after sun eller aloe vera. Husk også å unngå solen de første dagene etter å ha blitt brent. 

Har du lys hudtype så er du mer utsatt for å bli solbrent i ansiktet og på kroppen, enn de med en mørkere hudtype. I tillegg er du mer utsatt for å utvikle føflekkreft. 

Har du en føflekk du er bekymret for, kan du gå til Boots apotek å få tatt bilde av den. Bildet sendes deretter til en hudlege , og innen en uke skal du få svar. En regelmessig sjekk av føflekker er viktig, slik at eventuelle hudforandringer oppdages tidlig. Sjekk hvor enkelt det er å ta en føflekkscanning hos Boots!

Det er mange gode grunner til å finne en god solkrem tilpasset til ansiktet ditt. Ingredienser i ansiktssolkremer kan nemlig være ganske avanserte og du kan finne en krem som passer din hudtype godt. I tillegg kan solkremer til ansiktet blant annet inneholde ingredienser som kan forebygge pigmentflekker, tidlige aldringstegn og gi ekstra fukt. Og det er bra siden solstrålene tørker ut huden og bidrar til 85 prosent av hudens aldring, så smør deg godt og ofte! 

Lær mer om riktig solpleie til din hud her!

Leppene kan også bli solbrent og glemmes ofte når man tenker solbeskyttelse. Vi har samlet våre beste tips mot solbrente lepper her.

 

Hvordan forhindre solbrent hud?

Det mest åpenbare du kan gjøre for å forhindre solbrent hud er å holde deg unna solen, men det er jo ikke alle som har lyst til det. Solen kan jo føles godt på kroppen, og kanskje spesielt da vi har litt lang mørketid i Norge. Og litt sol er jo bra, for både kropp og sinn. 

Noen gode tips til solbeskyttelse og forhindre solbrent hud er å begrense tiden i sterk sol, være i skyggen, dekke seg til med klær og bruke rikelig med solkrem. Det er lurt å bruke minst solfaktor 30 der huden er ubeskyttet. 

Hvis du først skal være mye ute i solen eller sole deg, så bør du også huske å smøre deg med nok solkrem ofte. En god huskeregel er en håndfull solkrem til kroppen og en teskje til ansiktet 15- 30 min før du skal ut i sola, smør deg deretter ca. annenhver time. Det er også lurt å ta pauser fra solen midt på dagen (mellom kl. 12 og 15), når solstrålene er sterkest. 

 

Hva med barn og solbrent hud?

Det er ekstra viktig at små barn beskyttes mot solens UV-ståler, da de har tynnere hud enn voksne og lite pigment. Hvis man unngår å bli solbrent i barne- og ungdomsårene, kan man minske risikoen for å utvikle hudkreft senere i livet. Små barn under 1 år bør ikke oppholde seg direkte i solen, eldre barn enn dette og opp til 3 år bør dekkes til med solkrem med høy solfaktor, klær,  solbriller og solhatt. Aller helst bør de oppholde seg så lite som mulig i direkte sollys. I tillegg er det avgjørende hva slags hudtype barnet har, lysere hud = bruk høyere beskyttelse. 

For solkrem er solkrem, eller? Les mer om hvilke solprodukter du trenger her. 

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024