Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Slik behandler du soleksem

Det er flere typer utslett og eksem som kan oppstå i forbindelse med soling og opphold i varme. Alle skiller seg fra solbrenthet.

Soleksem er vanligere blant yngre mennesker og kommer innen to døgn etter at man har vært i solen.

Soleksem

Soleksem er relativt vanlig blant personer med lys, nordisk hudtype. Dette er eksem som kan oppstå selv om du ikke har vært mye i solen og ofte tidlig om våren. Soleksem oppstår når ultrafiolette stråler fra solen lager kjemiske forbindelser i hudcellene som kroppen anser som fremmede. Reaksjonen man da får ligner den man får ved allergi, og soleksem kalles også for solallergi. Soleksem kan være plagsomt, men det er ikke farlig.

Typisk ved soleksem er at huden blir varm, den får røde prikker og blemmer på de områdene der man har solt seg. Sterk kløe er også vanlig. Det er ikke så vanlig å få soleksem i ansiktet, antagelig fordi huden i ansiktet eksponeres for UV-stråler hele året og dermed er mer herdet.

Soleksem er vanligere blant yngre mennesker, og kvinner er noe mer utsatt for denne typen reaksjon i solen enn menn. Enkelte legemidler kan bidra til å utløse soleksem.

Soleksemet kommer typisk innen to døgn etter at man har vært i solen. Den mest effektive behandlingen er å holde seg unna solen. Ved plagsomt og kløende utslett kan reseptfrie kløestillende midler og hydrokortison brukes. Vanligvis vil soleksem gå over i løpet av noen dager dersom man unngår ny soling. I løpet av sommeren vil de fleste som plages av soleksem bli bedre hvis de soler seg forsiktig. Soleksem kan imidlertid komme tilbake neste sesong.

Solbeskyttelse kan forebygge soleksem. Klær og middels til høy solfaktor gir noe beskyttelse. Det er viktig å velge solkrem som beskytter både mot UVA og UVB, å smøre rikelig og å gjenta innsmøring ofte. Man bør unngå plutselig, intens soling. Gradvis, forsiktig eksponering for sol kan forebygge problemet.

Hvilken solkrem skal man velge på ferie? Les mer her.

Varmeutslett

Varmeutslett oppstår når svettekanalene blir blokkerte og svetten ikke slipper ut gjennom huden. Varmeutslett er vanligst hos spedbarn, men barn og voksne kan også få denne typen utslett som har ulike former. Varmeutslett kan vise seg som kløende blemmer i huden eller som dypere klumper. Hos voksne er varmeutslett mest vanlig i tropiske strøk og utslettet oppstår typisk i hudfolder.

Behandling av varmeutslett er å kjøle seg ned ved opphold i kjølige rom og ved å kle seg lettere. Bruk tekstiler som puster. Lett varmeutslett vil som regel gå bort av seg selv. Er utslettet ubehagelig og klør, kan reseptfrie kløestillende kremer og hydrokortison brukes for å lindre plagene. Hvis utslettet ikke går bort av seg selv etter noen dager skal lege kontaktes.

 

Allergi mot solkrem

Det er fullt mulig å utvikle allergi mot ingredienser i hudkremer, og det gjelder også kjemiske solfiltre. Denne tilstanden kan forveksles med solbrenthet eller soleksem. Huden vil bli rødere og rødere og mer og mer irritert når du smører på mer solkrem, og du vil også oppleve kløe. Har du mistanke om at det er selve solkremen du reagerer på, kan du prøve om plagene blir borte når du velger en solkrem med fysisk filter. Hvis plagene ikke forsvinner bør du oppsøke lege.

 

Mallorca-kviser

«Mallorca-kviser» eller «solkviser» er betegnelser på kviser som oppstår under soling. Disse er mest vanlige på skuldre og bryst. Det er viktig å velge solprodukter som er tilpasset fetere hudtyper og ikke tetter igjen porene hvis man har tendens til å få kviseutbrudd eller urenheter i solen. Noen får "solkviser" på skuldre og bryst. Dette forsvinner noen uker etter at solingen opphører.

Relevante produkter

Boots Norway © 2021