Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Eksem

Hva er eksem? Det er en samlebetegnelse som omfatter ulike kløende hudsykdommer. Eksem er en inflammasjonstilstand i huden, og kan ha ulike årsaker. Eksem kan også opptre på ulike steder på kroppen, for eksempel som eksem rundt øynene, eksem i hodebunn, eksem i ansiktet, i øret, rundt munnen og på hendene.

eksem, kløe i huden, Kvinne med eksemeksem, kløe i huden, Kvinne med eksem

Eksem kan klø! Eksembehandling består ofte av kortisonpreparater, men en rik krem og milde dusjoljer er også viktige for å forebygge og behandle eksem.

Eksem - behandling

Eksem kan være kronisk (langvarig) eller akutt, og de fleste merker bedring om sommeren og forverring om vinteren.

Behandling av eksem består i å redusere faktorer som kan forverre eksemet. Det er derfor viktig å forhindre kløe og tørr hud. Sentralt i behandlingen er salver og kremer mot eksem som behandler inflammasjonen i huden. Å forebygge eksem kan gjøres ved daglig pleie av huden med milde fuktighetskremer. Slik vil hudbarrieren styrkes, og de gode periodene uten eksem forlenges.

Kortisonkremer er ofte nødvendige for å behandle eksem, og ved riktig bruk er kortison en trygg og god behandling. For å få god kontroll på eksemet, er det viktig å bruke sterke nok kortisonpreparater i lange nok tidsintervaller. I periodene uten kortisonbehandling er det viktig å forebygge nye eksemutbrudd ved å bruke milde fuktighetskremer som forhindrer tørr hud. Det finnes også badeoljer og dusjsåper som forhindrer uttørking av huden. Daglig pleie med milde produkter reduserer behovet for kortisonholdige legemidler, og forlenger de gode periodene uten eksem. 

 

Kortisonkrem med og uten resept

Har du fått eksem? Da finnes det ulike kortisonpreparater uten resept som har god effekt på milde eksemformer. Kortisonsalver og kremer uten resept har små mengder kortison. Reseptfrie salver og kremer med kortison er legemidler, og det er derfor viktig å lese pakningsvedlegget nøye før bruk. Følg alltid bruksanvisningen for produktet. Hvis eksemet vedvarer, bør man rådføre seg med lege, som kan vurdere type eksem og hvilken behandling som er best egnet. Følg alltid legens dosering for best mulig resultat av eksembehandlingen.

 

Ulike typer eksem

Atopisk eksem, seboreisk eksem og kontakteksem er blant de vanligste eksemtypene. 

 

Atopisk eksem

Atopi betyr «uten sted», og er betegnelsen på en eksemtype som stadig vender tilbake uten kjent årsak. Atopisk eksem er svært vanlig, spesielt blant barn. Les mer om atopisk eksem her

Seboréisk eksem

Seboré betyr «strøm av talg», og seboreisk eksem skyldes en overflod av talgsekresjon. Områder med mange talgkjertler kan rammes av denne eksemtypen og blant annet forårsake eksem i hodebunn, eksem rundt øynene (typisk øyebryn og på øyelokksranden) og eksem i øret. Seboreisk eksem kjennetegnes av kløe, flass og rød hud. Det er flere menn enn kvinner som får seboreisk eksem, og hos spedbarn kan denne typen eksem finnes i hodebunnen og under bleien. Eksemet kan være kronisk hos voksne, men vil ofte vise bedring om sommeren. Hos spedbarn vil eksemet ofte forsvinne med alderen.

Årsaken til seboreisk eksem er fremdeles uklar, men det ser ut til at det er knyttet til en sopp som finnes naturlig i huden. Behandling som dreper soppen ser ut til å bedre tilstanden. Mange vil likevel kunne oppleve at eksemet blusser opp igjen i perioder med mye stress eller lite søvn, i vintermånedene eller ved bruk av antibiotika. Kontakt din fastlege for å diskutere mulig behandling av seboreisk eksem dersom tilstanden vedvarer over tid, eller er skjemmende. 

Kontakteksem

Kontakteksem skyldes stoffer som kommer i kontakt med huden, og som huden enten reagerer allergisk på, eller blir skadet av. Stoffer som er kjent for å forårsake kontakteksem er ulike parfyme-stoffer og nikkel, men det finnes svært mange stoffer man kan reagere allergisk på. For å slå fast hvilket stoff man reagerer på, kan en hudlege teste stoffer direkte på huden. Det finnes også mange stoffer som kan skade huden direkte. Eksem på hendene kan for eksempel forårsakes av såpe eller løsemidler. Å bruke hansker når man håndterer sterke kjemikalier og rengjøringsmidler er å anbefale.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024