Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Kviser (Akne)

Årsaken til at noen plages med kviser og uren hud er sammensatt, og det er fremdeles noen ukjente faktorer som gjør at noen er mer plaget enn andre. Hvor alvorlige plagene er varierer også veldig.

Dersom man plages med kviser eller akne kan en hudpleierutine egnet for fet/uren hud hjelpe.

Hvorfor får man kviser?

Kviser kan oppstå som følge av endringer i hormoner - ofte i forbindelse med pubertet og graviditet, menstruasjon og bruk av p-piller. Det er ikke påvist høyere nivå av mannlige kjønnshormoner hos personer som plages av akne, men det er tegn som tyder på at noen har en medfødt overfølsomhet for kroppens egne mannlige kjønnshormoner. Slike egenskaper kan være nedarvet.

Medvirkende årsaker til kviser:

  • Arv/medfødte egenskaper i huden
  • Hormoner (hormonelle kviser)
  • Stress og mistrivsel
  • Mekanisk påvirkning (trykking, utklemming og gnidning) på huden
  • Hurtigvirkende sukker ser ut til å kunne medvirke til utbrudd
  • Sminke* og for fete hudpleieprodukter kan bidra til tilstoppinger og hudormer for noen
  • Noen legemidler kan utløse akne

*Det er ikke nødvendigvis sminken eller hudpleien i seg selv som er problemet, men det at de ikke er tilpasset hudtypen/hudtilstanden de skal brukes på. Mange får også kviser/hudormer fordi de ikke rengjør huden etter bruk av sminke. Sminketrender som for eksempel slugging, passer ikke for alle og kan bidra til uren hud.

Hva er kviser?

Akne (kviser) er betennelser i talgkjertler i huden. Kviser opptrer oftest hos ungdom, men kan også forekomme hos voksne. Det oppstår ofte i ansiktet og på overkroppen. En kvise oppstår når talg blokkerer utløpet fra hårsekker eller talgkjertler (hudormer/blackheads) og det oppstår en infeksjon forårsaket av hudens egne bakterier. Den økte talgproduksjonen skyldes at talgkjertlene stimuleres av mannlige kjønnshormoner.

Akne kan være helt overflatisk og preget av hudormer/blackheads, eller sitte dypere med røde og ømme kuler. Noen ganger kan akne utvikle seg til større byller.

Hvordan bli kvitt kviser?

Hvordan blir man kvitt kviser og hva hjelper? For å bli kvitt kviser er daglig hudpleie beregnet for uren hud anbefalt. Det kan bidra til å redusere hyppigheten av kviseutbrudd. Å behandle akne kan kreve tålmodighet, og man vil ofte ikke se resultater før etter noen uker. Det er viktig å opprettholde god hudpleie også i perioder der huden ikke har utbrudd. Å skrubbe huden forsiktig for å fjerne døde hudceller og unngå tilstoppede hårsekker og talgkjertler kan være fornuftig, men det anbefales ikke å skrubbe hud som har akneutbrudd.

Det er også lurt å unngå og plukke eller klemme på kviser, da dette kan gjøre infeksjonen verre og gi aknearr. Slike arr forsvinner gjerne etter en stund, men kan i noen tilfeller som ved alvorlig akne ta opp til ett år før de blekner.

Kvisekrem

Kvisekrem, serum, rensegel, kviseplaster m.m. kan ha en positiv effekt mot kviser, men det er viktig å finne en krem/produkt som passer til din hud. Daglig rens av huden er viktig, i tillegg til behandlende kremer mot kviser. Vi har et stort utvalg av forebyggende og behandlende produkter mot kviser hos Boots.

Relevante produkter

Rens av uren hud

Bruker du sminke, bør denne fjernes nøye hver kveld. Velg renseprodukter beregnet til uren hud morgen og kveld. Overdreven rengjøring er ikke å anbefale, og kan føre til økt talgproduksjon og irritasjon i huden, slik at problemene med kviser forverres. Unngå utklemming og kloring på kviser og urenheter. Rengjør huden forsiktig, men velg produkter som ikke tørker ut huden unødvendig. Eksfolierende produkter kan også bidra til å fjerne hudormer og blackheads.

Aknebehandling og forebygging av aknearr

Behandlende legemidler tar sikte på å fjerne kviser før det gir arrdannelse. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler til behandling av kviser. Preparater med benzoylperoksid finnes som gel, krem og ansiktsvask. Slike preparater dreper bakterier, åpner blokkerte porer og gjør huden mindre fet.

Alvorlig akne må behandles i samråd med lege, og det finnes flere ulike reseptpliktige legemidler til behandling av alvorligere former for akne. Hvis du bruker legemidler mot kviser kan disse tørke ut og irritere huden, og det er derfor særlig viktig å tilføre fukt. Bruk da fuktighetsprodukter beregnet til uren hud som er under behandling.

Relevante produkter

Kilde: nhi.no

Boots Norway © 2024