Hva er forskjell på UVA og UVB stråler?

doctor-picture

UV-stråler kan gjøre oss både brune, brente og føre til langvarige skader på huden. 

En del av strålingen fra solen er ultrafiolette stråler, UV-stråler. Det finnes ulike typer UV-stråler, UVA og UVB regnes som de viktigste. Både UVA og UVB kan gi skader på huden, og derfor er det viktig å velge solprodukter som beskytter mot begge deler og har stabile stabile filtere som ikke brytes ned av sollys. Solkremer som selges i norske fagkanaler er underlagt strenge regler for kvalitet og merking slik at du kan være trygg på at solproduktene holder det de lover. Barn er særlig utsatt for stråleskader på huden, og god beskyttelse de første 20 årene av livet forebygger en rekke senskader.

UVA

Størsteparten av UV-strålene fra solen er UVA-stråler. UVA-strålene påvirkes ikke like mye av årstid, vær og breddegrad som UVB-stråling. De passerer glass og skylag, og absorberes i liten grad i atmosfæren. Det er UVA-strålene som vanligvis forårsaker soleksem. UVA kan brenne huden og bidrar til at huden eldes. UVA-strålene gjør oss raskt brune når vi utsettes for sollys. Nyere forskning tyder på at UVA også er medvirkende årsak til utvikling av kreft i huden.

UVB

UVB-strålene har effekter på huden som gjør at produksjonen av vitamin D aktiviseres. Det er denne typen stråler som gjør oss brune etter noen døgn, men som også kan brenne huden. Årsaken til at UVB-strålene gjør oss brune er at de stimulerer cellene som produserer pigment som beskyttelse mot UV-stråler. UVB-strålene kan gi skader i cellene som forårsaker hudkreft. I motsetning til UVA påvirkes UVB i stor grad av skyer og ozonlag. Også UVB bidrar til hudaldring. UVB-strålingen vil være størst når solen står høyt på himmelen. Den beste beskyttelsen mot disse strålene er derfor å holde seg unna direkte sol i timene mellom 12 og 15.

Når huden ikke er vant til mye sol, kan en brå overgang øke faren for solbrenthet. Klær vil gi en viss beskyttelse, men en del av UV-strålene slipper gjennom tekstiler. Ca. 50 % av UV-strålene går også gjennom vann, så man kan bli solbrent mens man bader eller svømmer. Solkremer som er merket «ekstra vannresistent» er testet til å tåle 4x20 minutters bading/svømming. Solkremer merket «vannresistent» tåler bading/svømming i 2x20 minutter.

UV-indeksen angir hvor intens solens stråling er og hvordan du bør beskytte deg. Daglige UV-varsler angir mye stråling fra solen man forventer med hensyn til skydekke og solens stilling på himmelen.

Aktuelle produkter

Soltan Face Protect & Moisturise Suncare Cream SPF50+

179,-

Soltan Once Face Advanced 8hr Protect Suncare Cream spf 50+ 50 ml

214,90

Soltan Protect & Moisturise Suncare Stick SPF30

63,90

P20 Spray SPF30 100ml

202,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier