Pigmentflekker og ujevn pigmentering

Pigmentflekker og ujevn pigmentering er en av forandringene man kan få i huden etter å ha vært utsatt for sol. Pigmentflekker viser seg som mørkere områder i huden.

Pigmentflekker og ujevn pigmentering er som regel ufarlig, men det er fortsatt forebyggende tiltak man kan gjøre for å unngå eller minimere forekomsten.

De ultrafiolette strålene fra solen påvirker huden på mange måter. Både UVA og UVB gjør at vi blir brune i solen. Noen ganger oppstår det mørkere flekker eller området i huden, dette er pigmentflekker. Pigmentflekker oppstår oftest på hud som er mye i solen, slik som i ansiktet og på håndbaken. Årsaker til pigmentflekker er overdreven soling, mangel på solbeskyttelse, genetiske faktorer, hormoner (f. eks ved graviditet), bruk av medisiner.

Parfyme bør unngås i solen, siden parfyme kan gi varige pigmentflekker. En del medisiner, slik som p-piller, kan også reaksjoner i huden som fører til endret pigmentering når man utsetter huden for sol. Husk at du ikke skal slutte med medisiner uten at dette er avtalt med legen.

Les mer om D-vitamintilskudd og sol her 

 

Forebygging viktigst!

Pigmentflekker er som regel ufarlige, men de kan oppleves som et kosmetisk problem. Kremer som får hudtonen til å se jevnere ut, og sminke med dekkende egenskaper som er velegnet ved pigmentflekker kan kjøpes på apotek.

Behandling av pigmentflekker må initieres av lege. Det finnes kremer på resept som kan brukes dersom legen mener det er nødvendig og hensiktsmessig. Laserbehandling er en annen mulighet.

Har du pigmentflekker er det ekstra viktig med god solbeskyttelse. Velg solkremer med høy faktor, smør nok og gjenta smøringen ofte. Unngå overdreven soling, og ta pauser fra solen når den er på sitt sterkeste.

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021