Diabetes
Diabetes er en kronisk stoffskiftesykdom. Årsakene til diabetes er en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer.
Ved å måle blodsukkeret jevnlig får man bedre kontroll over blodsukkerverdiene, og kan dermed enklere leve godt med diabetes.
Rundt 25 000 nordmenn har diabetes type 1, mens 350 000 nordmenn har diabetes type 2. Det er antatt at over 150 000 nordmenn har udiagnostisert diabetes type 2, dvs. at de har sykdommen, men er ikke klar over det. Diabetes type 1 er i liten grad arvelig, i motsetning til type 2. Det er forskjeller mellom de to typene; ved type 1-diabetes ødelegges kroppens evne til å produsere insulin. Ved type 2-diabetes produserer kroppen fortsatt insulin, men produksjonen er ikke god nok, eller kroppen klarer ikke å utnytte insulinet godt nok (insulinresistens). Vi kan ikke leve helt uten insulin. Vi kan leve lenge med dårlig insulinproduksjon, men dette vil ha store helsemessige konsekvenser.
Symptomer
Type 1-diabetes:
Kraftig tørste og sterk trang til å drikke ofte og mye. Hyppig vannlating, særlig om natten. Hvis barn som har sluttet med bleie begynner å tisse på seg igjen, bør de undersøkes nærmere. Nedsatt allmenntilstand, man føler seg slapp og sliten. Endring i appetitt og vekttap. Symptomene kommer ofte brått på og det er flest barn og unge som rammes.
Type 2-diabetes:
Økt tørst og hyppig trang til vannlating. Økt sult og vekttap. Hyppige soppinfeksjoner og kløe i skrittet. Økt antall urinveisinfeksjoner. Man kan føle seg trett, slapp og trist eller deprimert. Symptomene kommer gjerne snikende og plagene utvikler seg over tid. Forekomsten rammer flest over 40 år og øker sterkt med alderen.
Forebygging
Diabetes type 1 kan ikke forebygges. Det viktigste du gjør for å forebygge diabetes type 2 er å spise sunt, holde vekten og mosjonere regelmessig. Overvekt på grunn av for mye kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet, er den klart viktigste årsaken til type 2-diabetes. Særlig magefett er ugunstig.
Behandling
Det kortsiktige målet er velvære og symptomfrihet. På lang sikt er målet å hindre eller forsinke utviklingen av senkomplikasjoner.
Blodsukkersenkende tabletter: Det finnes tabletter som både øker kroppens insulinproduksjon og bedrer insulinvirkningen, og tabletter som kun har den siste egenskapen. Tabletter tas 1–3 ganger daglig og kan gi lavt blodsukker (hypoglykemi).
Insulin må sprøytes inn under huden og injiseres 1-5 ganger daglig. For å unngå lavt blodsukker må dette balanseres i forhold til matinntaket. Det finnes mange typer insulin på markedet. Mest vanlige er hurtigvirkende (3-5 timers varighet) og langtidsvirkende (12-16 timers varighet) insulin.
Riktig kosthold er en viktig del av egenbehandlingen. Karbohydrater i mat og drikke får blodsukkeret til å stige, derfor bør du unngå matvarer med rent sukker og hvitt hvetemel. Velg fett fra fisk og plantekilder, og mindre fett fra "ferdigmat", som kjøttblandingsprodukter og meieriprodukter. Grove kornprodukter, grønnsaker og litt frukt er gode kilder til fiber. Spis lite og ofte, helst 4-6 måltider per dag. Det vil gjøre det lettere å finne en god balanse mellom blodsukker og insulin/medikamenter, i tillegg til at det er lettere å holde vekten.
Blodsukkerkontroll kan gi deg bedre kontroll over din diabetes og hjelper deg å lære hvordan mat, aktivitet og stress påvirker blodsukkeret. Du kan få blodsukkerapparater på alle Boots apotek i Norge.
Leve med
Diabetes er en kronisk, uhelbredelig sykdom. Likevel kan endring av livsstil hjelpe deg til å leve godt med diabetes.
- Stump røyken. Røyking øker faren for sykdommer i hjerte og blodårer. Personer med diabetes er i utgangspunktet mer utsatt for slike komplikasjoner og anbefales derfor å slutte å røyke.
- Unngå overvekt. Normalvektige personer har bedre utnyttelse av insulinet. I tillegg kan overvekt gi økt risiko for høyt blodtrykk, som igjen gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
- Beveg deg regelmessig. En halvtimes rask spasertur tre ganger i uken gir helsegevinst i form av lavere blodsukker og at ditt eget insulin virker bedre. Du bør bli varm og svett for å få maksimal uttelling.
- Spis sunt. Uavhengig av hvilken type diabetes man har, brukes kosthold til å regulere blodsukkernivået, forebygge høye kolesterolverdier og høyt blodtrykk. Et sunt kosthold fordelt på 4-6 måltider per dag er en viktig del av egenbehandlingen.
- Mål blodsukkeret. Personer med diabetes bør måle blodsukkeret jevnlig. Godt regulert blodsukker kan hindre alvorlige senkomplikasjoner som for eksempel nedsatt førlighet (nevropati) eller øyesykdom (retinopati). Hyppigheten av målinger er avhengig av type diabetes og hvor godt regulert den er.
Produkter
Boots apotek gir deg med diabetes et godt utvalg av blodsukkermålere. Vi fører også alle typer teststrimler, kanyler, insulin og andre produkter du med diabetes kan ha nytte av. Hvis du har resept på blodsukkerstrimler, kan du få de aller fleste blodsukkermålerne gratis hos oss. Vi har også en risikotest som du kan benytte for å avdekke om du eventuelt har eller er i faresonen for å utvikle diabetes type 2.
Blå resept
Har du blitt diagnostisert med diabetes, vil legen din kunne gi deg teststrimler, kanyler og eventuelt insulin på blå resept. Du betaler da kun en egenandel, se eventuelt på www.helfo.no for spesifikke retningslinjer for betaling av egenandel. Du kan også spørre våre ansatte på Boots apotek.