Sjokksoling

doctor-picture

Det er fristende å sole seg så mye som mulig når man først har fri og vårsolen titter frem. Ukritisk soling er imidlertid alt annet enn lurt. Her forklarer Hilde Marie Hamre, hudterapeut og fagleder/kvalitetsrådgiver i Boots apotek, hvorfor. 

-Plutselig, intens soling øker faren for flere ulike problemer, forteller Hilde Marie. – Akutt solforbrenning er det som er mest merkbart her og nå. Solskader i form av pigmentflekker og rynker kan oppstå ved soling, og faren for utvikling av ulike typer hudkreft vil også øke når man har hatt solskader eller vært utsatt for store mengder sol. 

Genetiske faktorer har også mye å si for faren for utvikling av hudkreft. – De med lys hudtype er mer utsatt for solforbrenning enn de som har mer naturlig solbeskyttelse på grunn av mørkere hudtype. De med lysere hudtyper er også mer utsatt for føflekkreft. Det er kombinasjonen av intens soling og lyse hudtyper som gjør at nordmenn er på verdenstoppen i forekomsten av føflekkreft, sier Hilde Marie. Tradisjonelt har kvinner fått føflekkreft oftere enn menn, men menn har nå passert kvinner i forekomst.

 

– Nordmenns solvaner har endret seg, særlig blant menn og i aldersgruppen over 50 år. Stadig flere reiser også på ferier til varmere strøk med sterk sol. Det er også sannsynlig at solariebruk har bidratt til økt forekomst av føflekkreft, forteller Hilde Marie, og legger til at vi sannsynligvis må legge fra oss idealet om solbrun hud for å komme uvettig soling til livs. 

Solkrem, solkrem, solkrem

Det beste du kan gjøre for å redusere faren for solskader og hudkreft er å sole deg med måte og å beskytte deg mot solens stråling når du er ute, enten du ligger i solen eller oppholder deg i solen mens du driver med noe annet. –Vi ser jo at mange glemmer solkremen når de er ute og driver med hagearbeid, sitter på en uteservering eller trener.

At man bruker for lite solkrem er også veldig vanlig. Da kan man risikere at solkremen gir falsk trygghet. –Du må bruke nok solkrem og du må smøre ofte nok for at solkremen skal gi den beskyttelsen du ønsker. Mange menn er lite flinke til å bruke solkrem. Særlig i aldersgruppen 40+ syndes det mye. Dette kan være menn som er aktive både skiløpere og syklister, så faren for hudskader er stor i denne gruppen, advarer Hilde Marie. –Med det store utvalget av solprodukter, er det ingen unnskyldning at man synes solkrem er noe kliss. Det finnes solprodukter som passer absolutt alle.

 


Bestselgere

Soltan Protect & Moisturise Suncare Lotion spf 30 400 ml

280,90

Cosmica Sun Kids solspray spf 30 175 ml

249,90

Soltan Face Protect & Moisturise Suncare Cream spf 30 50 ml

162,90

Vichy Ideal Sol Selvbrun Kropp 100 ml Før: 209

62,70


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier