Riktig bruk av solkrem

doctor-picture

Det hjelper lite med solkrem hvis du ikke bruker nok. Mange nordmenn bruker ikke solkremen slik de bør, og da får de heller ikke den beskyttelsen de trenger.Fag og kvalitetsdirektør i Boots apotek, Nina Glende, gir deg tipsene som gir deg en hudsikker solsesong.

Det begynner å demre for de fleste at solfaktor er en god ting hvis man skal beskytte huden sin mot tidlig aldring og solskader. Norge har beholdt sin topp-plassering i hudkreftstatistikken, og skal vi få endret det, må nordmenn få et enda med bevisst forhold til solkrem og smørerutiner.

-Det hjelper lite å ha investert i solkremer hvis man lar dem ligge i urørt vesken hele dagen, slår Nina Glende fast.

 –Enda verre er det hvis de får støve ned i badeskapet. Man må ikke bare bruke nok solkrem, man må også gjenta innsmøringen ofte nok

Men hva betyr det?

-Man må regne en håndfull, ca. 45 ml solkrem til hver innsmøring, og man må smøre på nytt hver annen time for å opprettholde fullgod beskyttelse. En flaske med 200 ml solkrem holder da til ca. 4 påføringer. Bader man, svetter mye, eller gnir av seg solkremen på annet vis, må smøringen gjentas. Mange solkremer tåler noe bading, men det finnes ikke solkrem som er vannfast.

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

-Ja og nei. Som alle andre hudpleieprodukter har solkrem en viss holdbarhet. Hvis man bruker produktet innenfor holdbarhetstiden skal det normalt sett være brukbart og sikkert med hensyn til solfilterets effekt, men for solkrem er det likevel litt spesielt. Hadde du med deg solkremen i stekende hete på stranden i fjor, er det ikke sikkert den har samme beskyttende effekt i år. Solkrem vil være sensitiv for høye temperaturer og soleksponering. Men det betyr ikke at solkremen skal oppbevares i kjøleskapet heller. Vanlig romtemperatur er best. Er det svært varmt ute, kan solkremen ligge i kjølebagen. Jeg vil anbefale å kjøpe ny solkrem til hver sesong, slik at du er sikker på at solkremen har den effekten den skal ha.

Ungene er ikke så glade i å smøre seg, må de også smøres annenhver time?

-Ja, det må de, og det er særlig viktig å smøre barn fordi har tynnere hud og lettere blir solbrente. Nå er det ikke så lett å snakke med ungene om at de kan få rynker og hudskader hvis de ikke er flinke å smøre seg, men velg gjerne solprodukter spesielt tilpasset barn og prøv å jobbe inn de gode rutinene. Solspray er ofte et godt alternativ til barn. Den er lettere å påføre. 

Populære solkremer

Soltan Protect & Moisturise Suncare SPF30 400 ml Før:269,90

280,90

P20 Spray SPF30 100ml

202,90

Cosmica Sun Kids solspray spf 30 175 ml

249,90

NIVEA Sun Protect & Sensitive Soothing Spray SPF30

189,-

Bestselgere til ansikt

Cosmica Sun ansiktssolkrem spf 30 50 ml

199,90

Soltan Protect & Moisturise Suncare Stick SPF30

63,90

P20 FACE SPF30 50ml

202,90

Cliniderm Sun Face Cream SPF30 50 ml

229,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier