Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Kviser (Akne)

Kviser, hudormer/blackheads og akne er vanlige hudproblemer mange sliter med. Det kan være ulike årsaker til at man får uren hud, hudormer og kviser, men heldigvis finnes det hjelp å få. Produkter mot akne og behandling mot kviser kan bidra til å pleie disse hudproblemene.

Dersom man plages med kviser eller akne kan en hudpleierutine egnet for fet/uren hud hjelpe.

Hva er kviser?

Akne (Kviser) er betennelser i talgkjertler i huden. Kviser opptrer oftest hos ungdom, men kan også forekomme hos voksne. Det oppstår ofte i ansiktet og på overkroppen. En kvise oppstår når talg blokkerer utløpet fra hårsekker eller talgkjertler (hudormer/blackheads), og det oppstår en infeksjon forårsaket av hudens egne bakterier. Den økte talgproduksjonen skyldes at talgkjertlene stimuleres av mannlige kjønnshormoner.

Akne kan være helt overflatisk og preget av hudormer/blackheads, eller sitte dypere med røde og ømme kuler. Noen ganger kan akne utvikle seg til større byller.

 

Hvorfor får man kviser?

Årsaken til at noen plages med kviser og hudormer er sammensatt, og det er fremdeles noen ukjente faktorer som gjør at noen er mer plaget enn andre. Hvor alvorlige plagene er varierer også veldig.

Kviser kan oppstå som følge av endringer i hormoner - ofte i forbindelse med pubertet og graviditet, menstruasjon og bruk av p-piller. Det er ikke påvist høyere nivå av mannlige kjønnshormoner hos personer som plages av akne, men det er tegn som tyder på at noen har en medfødt overfølsomhet for kroppens egne mannlige kjønnshormoner. Slike egenskaper kan være nedarvet.

Medvirkende årsaker til kviser

 • Arv/medfødte egenskaper i huden
 • Hormoner (hormonelle kviser)
 • Stress og mistrivsel
 • Mekanisk påvirkning (trykking, utklemming og gnidning) på huden
 • Hurtigvirkende sukker ser ut til å kunne medvirke til utbrudd
 • Sminke og for fete hudpleieprodukter kan bidra til tilstoppinger og hudormer
 • Noen legemidler kan utløse akne

 

Hvordan bli kvitt kviser?

For å bli kvitt kviser er daglig hudpleie beregnet for uren hud anbefalt. Det kan bidra til å redusere hyppigheten av kviseutbrudd. Å behandle akne kan kreve tålmodighet, og man vil ofte ikke se resultater før etter noen uker. Det er viktig å opprettholde god hudpleie også i perioder der huden ikke har utbrudd. Å skrubbe huden forsiktig for å fjerne døde hudceller og unngå tilstoppede hårsekker og talgkjertler kan være fornuftig, men det anbefales ikke å skrubbe hud som har akneutbrudd.

Rens av uren hud

Bruker du sminke, bør denne fjernes nøye hver kveld. Velg renseprodukter beregnet til uren hud morgen og kveld. Overdreven rengjøring er ikke å anbefale, og kan føre til økt talgproduksjon og irritasjon i huden, slik at problemene med kviser forverres. Unngå utklemming og kloring på kviser og urenheter. Rengjør huden forsiktig, men velg produkter som ikke tørker ut huden unødvendig. Eksfolierende produkter kan også bidra til å fjerne hudormer og blackheads.

Les mer: Hvilken rens skal du velge?

Aknebehandling og forebygging av akne arr

Behandlende legemidler tar sikte på å fjerne akne før det gir arrdannelse. Det finnes en rekke reseptfrie legemidler til behandling av kviser. Preparater med benzoylperoksid finnes som gel, krem og ansiktsvask. Slike preparater dreper bakterier, åpner blokkerte porer og gjør huden mindre fet. Alvorlig akne må behandles i samråd med lege, og det finnes flere ulike reseptpliktige legemidler til behandling av alvorligere former for akne. Hvis du bruker legemidler mot kviser kan disse tørke ut og irritere huden, og det er derfor særlig viktig å tilføre fukt. Bruk da fuktighetsprodukter beregnet til uren hud som er under behandling.

 

Hvorfor får man hudormer (blackheads)?

Dannelsen av en kvise starter med at talgkjertelen blir tett. Dersom det ikke blir betennelse (kvise), blir dette til en sort prikk i huden som vi kaller hudormer eller blackheads.  Ønsker du å fjerne hudormer, skal dette gjøres med forsiktighet for å unngå å irritere huden unødig.

Hvordan fjerne hudormer?

Behandling av hudormer avhenger av alvorlighetsgraden av akne.

 • Bruk sminke og kosmetikkprodukter som ikke tetter porene.
 • Reseptfrie behandlinger: Salisylsyre og benzoylperoksid, også kjent som kvisekrem.
 • Har du underliggende forhold som rosacea eller eksem må dette behandles først, ettersom behandlingen også kan forbedre hudormene.
 • Unngå stress: Stress kan utløse talgproduksjon som tetter porer og talgkjertler.
 • Sunt kosthold
 • Reseptbelagte medisiner som inneholder vitamin A – alltid i samråd med lege.

 

Akne og sol

Mange har nok opplevd at hud som er utsatt for kviser kan bli bedre etter opphold i solen. Det er imidlertid vanlig at huden forverres igjen en stund etterpå. Dette skyldes at solen stimulerer veksten av hudceller, og kan bidra til opphoping av døde hudceller og tilstopping av hårsekker og talgkjertler.

Noen plages særlig av akne i sommermånedene. Fenomenet «Mallorca-akne» antas å oppstå som en kombinasjon av solens påvirkning på huden og bruk av fete solkremer.

Vær også oppmerksom på at en del av legemidlene som brukes ved behandling av kviser kan gjøre huden ekstra følsom for sol, slik at soling bør unngås i behandlingsperioden.

Det er viktig å huske at også uren hud kan bli solbrent og få solskader. Det finnes i dag en rekke solbeskyttende produkter med lettere, fettfrie konsistenser som er godt egnet for uren hud. De kan brukes uten å fremkalle utbrudd av kviser.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024