Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.09.2023 Publisert 10.06.2022
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Retinol og A-vitamin i hudpleie

A-vitamin, blant annet retinol, brukes mye i hudpleie på grunn av sin gunstige effekt på hudens aldringstegn. Her får du vite hva retinol egentlig er, og når du skal være forsiktig med å bruke produkter med A-vitamin i hudpleien.

Retinoider = A-vitaminforbindelser

A-vitaminforbindelser er en gruppe kjemiske stoffer med sammenlignbar effekt, men med ulike kjemiske bindinger. En samlebetegnelse for disse stoffene er retinoider. Retinoider brukes i hudpleie og som legemidler, og har en rekke positive effekter på blant annet celledeling og immunsystemet. Blant A-vitaminforbindelsene som er mye brukt i hudpleieprodukter finnes blant annet retinol, retinyl palmitate, retinaldehyde og retinyl propionate. Disse er alle A-vitaminer, og retinol er den mest biologisk aktive formen av A-vitamin. Det er en veldokumentert ingrediens i både kremer og andre vitamin-A produkter for huden.

Hva gjør vitamin A i hudpleie?

I hudpleie brukes A-vitaminforbindelser, som for eksempel retinol, på grunn av sin gunstige effekt mot linjer og rynker. A-vitaminene stimulerer produksjonen av kollagen og bidrar samtidig til å hemme nedbrytingen av kollagen. Kremer og annen hudpleie med vitamin-A har først og fremst god effekt på aldringstegn forårsaket av solskader. De fremmer også celledelingen i huden, og får dermed huden til å fremstå jevnere og sunnere.

A-vitamin mot uren hud

A-vitaminforbindelser kan bidra til å redusere talgproduksjonen i huden, og har dermed en heldig effekt mot uren hud og kviser. Dette er årsaken til at noen A-vitaminforbindelser brukes i legemidler til behandling av alvorlig akne. Denne effekten er særlig knyttet til reseptbelagte produkter. A-vitaminforbindelser er også brukt i legemidler til behandling av pigmentflekker og solskader.


Tips ved bruk av retinol i hudpleie  

Hudkrem med A-vitamin bør brukes i henhold til anbefalingene på pakningen. Avhengig av hvor sensitiv huden din er og hvilket A-vitaminprodukt du bruker, kan produkter med A-vitaminer forårsake reaksjoner som rødhet og flassing i huden. Dette gjelder særlig den svært aktive ingrediensen retinol.

Huden bør tilvennes produktene sakte, og du bør unngå å kombinere flere produkter med retinol eller andre A-vitaminforbindelser – med mindre de er spesifikt beregnet for å brukes sammen.

Retinol og sol

Hudpleieprodukter med A-vitamin kan gjøre huden mer ømfintlig for sollys. Avhengig av A-vitaminforbindelsen som er brukt og type hudprodukt, er det fornuftig å være forsiktig med soling når du bruker hudprodukter med aktive A-vitaminingredienser. Følg også her anbefalingene på pakningen. Generelt anbefales høy solfaktor (UVB 30 og over).

Retinol og A-vitamin under graviditet

Hudpleieprodukter med retinol eller andre A-vitaminforbindelser anbefales ikke til gravide og ammende. Årsaken til dette er sammensatt: Det er en påvist sammenheng mellom bruk av A-vitamin og mulighet for fosterskader. Legemidler med retionider brukes derfor ikke under graviditet. Det skal imidlertid legges til at faren for fosterskader er registrert ved legemiddeldoseringer av A-vitaminsyrer. I vanlige hudpleieprodukter vil man ikke ha like høy dosering. Årsaken til at man likevel ikke anbefaler A-vitaminsyrer til gravide og ammende, er at det kan oppstå en cocktaileffekt hvis man får i seg A-vitamin fra ulike kilder samtidig, som for eksempel fra kosttilskudd og hudpleie. Man skal også være oppmerksom på at huden forandrer seg under graviditet på grunn av svangerskapshormonene. Huden kan bli mer sensitiv generelt og mer ømfindtelig for sol. Begge deler er argumenter for å unngå hudpleieprodukter med A-vitaminsyrer under graviditet og amming.

A-vitamin og bentetthet

Enkelte andre risikogrupper, slik som de som har osteoporose eller økt risiko for å utvikle osteoporose, skal også være forsiktige med bruk av produkter med retinol. Dette skyldes at høye doser med A-vitaminsyrer kan påvirke bentettheten. Her er det også en potensiell cocktaileffekt man ønsker å unngå, ved at man bruker både kremer med A-vitamin og for eksempel kosttilskudd samtidig.

Boots Norway © 2024