Når huden aldres

promo-box-picture-2

Når huden aldres

Aldring er en naturlig prosess i huden, som i resten av kroppen, men det finnes faktorer som kan påvirke hvor fort denne aldringen går og hvor tidlig aldringstegnene i huden blir synlige.

 

Det skjer mange endringer i huden etter hvert som vi blir eldre. Mange vil oppleve at huden mister spenst og fylde, at den blir rynkete, at det oppstår endringer i pigmentet (pigmentflekker), synlige blodkar og at huden blir tynnere.

Når huden eldes får hudcellene en mer uordnet og ujevn plassering. Dette gjør huden tynnere og skjørere, og reduserer evnen til å holde på fuktighet.

Hvordan huden eldes avhenger av genene våre, hvor godt man har tatt vare på huden sin, og ikke minst hvor godt man har beskyttet huden sin mot påvirkning fra sol og røyking. Faktorer som bruk av alkohol, fysisk aktivitet, kosthold, forurensing, søvn, stress og generell helsetilstand har også effekt på huden, og kan påvirke hvor fort den aldres.

Stråling og frie radikaler

Mange av endringene vi forbinder med aldring av huden har sammenheng med stråling fra solen, og så mye som 90 prosent av tilfellene av tidlig hudaldring skyldes soleksponering. Når vi utsettes for ultrafiolette stråler fra solen vil UVB-strålene påvirke det øverste laget av huden, mens UVA-strålene trenger lenger ned i huden og kan forårsake forandringer der. Soleksponering og røyking fremmer dannelsen av frie radikaler i huden, som kan føre til skade på hudcellene. Resultatet er ofte en tørrere hudoverflate og at produksjonen av nye hudceller forstyrres eller reduseres.

Kollagen og elastin

Kollagen og elastin er avgjørende for hudens utseende og aldring. Kollagen er en gruppe proteiner i nettverket rundt cellene, mens elastin finnes i bindevev og sikrer elastisitet. Når huden aldres vil kollagen og elastinfibre bli ødelagt og skadet. Resultatet er dypere rynker og tap av fasthet.

Ujevn hudtone

Melanin er hudens brune fargestoff og produksjonen av dette stoffet øker når huden utsettes for sollys. Melanin har en viktig oppgave i huden fordi det absorberer ultrafiolette stråler fra solen, og beskytter cellene mot skader. Når huden eldes blir melaminet mer ujevnt fordelt og det kan oppstå mørkere flekker og områder.

Døde hudceller og manglende glød

På hudens overflate er det mange døde hudceller. Opphopning av døde hudceller kan gi huden et gustent og grått uttrykk. Når overskudd av døde hudceller fjernes vil huden se klarere ut og føles mykere og glattere. Jevnlig eksfoliering (ofte kalt peeling eller skrubbing) fjerner ikke bare de døde hudcellene, men stimulerer også produksjonen av nye hudceller og fremmer cellevandring opp mot hudoverflaten.


Aktuelle produkter

Vichy Neovadiol Magistral Ansk 50 ml

467,90

No7 Total Renewal Micro-Dermabrasion ansiktsskrubb 75 ml

213,90

No7 Restore & Renew Multi Action Face And Neck serum 30 ml Før: 449.90

269,94


Lik, Følg eller Del på sosiale medier