Har du blitt solbrent?

doctor-picture

Førstehjelp ved solbrenthet

Når huden får for mye sol og ikke er tilstrekkelig beskyttet, kan den bli solbrent. Solbrenthet kan være svært smertefullt og kan også gjøre at man føler seg uvel.

 

Vanlig solbrenthet er en førstegradsforbrenning som gir en betennelsesreaksjon i huden og skal tas på alvor. Soler man seg mer når man har blitt solbrent, kan forbrenningen forverres. Smerter, rødhet, blemmer og hoven hud er vanlige tegn på solbrenthet. Når store deler av huden er solbrent kan man også føle seg slapp, få hodepine og feber.

Førstehjelp ved akutt solbrenthet:

  1. Kom deg bort fra solen og inn i skygge eller et kjølig rom.
  2. Kjøl ned huden med et bad eller en kald dusj
  3. Smør de solbrente hudområdene med kjølende after sun eller aloe vera. Smøringen bør gjentas flere ganger daglig.
  4. Har du fått blemmer, bør du ikke stikke hull på dem. Åpne sår blir lettere infiserte. Går det hull på blemmene bør du bruke sårsalve og dekke dem med steril kompress for å unngå infeksjon.

Har du smerter eller feber i forbindelse med solbrenthet kan du bruke reseptfrie, smertestillende legemidler. Krem med kortison kan brukes ved ubehag i huden. Det kan være vanskelig å skille mellom uvelhet, feber og hodepine som følge av solbrenthet og heteslag. Oppsøk lege dersom du ikke føler deg bedre etter kort tid i kjøligere omgivelser. Hvis huden viser tegn på infeksjon eller tilstanden plutselig blir verre, skal du ta kontakt med lege.

Tiden etter solbrenthet

Når du har vært solbrent er det viktig å unngå solen noen uker. Rødheten i huden vil vanligvis gå over i løpet av noen dager. Fortsett å smøre deg med kjølende, fuktighetsbevarende krem også etter at rødheten i huden er borte. Bruk høy solfaktor og klær som beskyttelse.

Aktuelle produkter

Soltan Soothe & Moisturise Aftersun Lotion 200 ml

143,90

Soltan Soothe & Cool With Aloe Vera Aftersun Gel 200 ml

105,90

Cliniderm Instant Soothing aftersun 200 ml Før:208,90

208,90

Cosmica After Sun Milk M/p 200 ml

184,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier