Overgangsplagene det kan være vanskelig å snakke om

For mange kvinner kan såre og tørre slimhinner føre til nedsatt livskvalitet i og etter overgangsalderen. – Vi ønsker at slike problemer skal bli lettere å snakke om, slik at man kan få hjelp, sier Nina Glende, Fag- og kvalitetsdirektør i Boots Norge.

Smilende kvinne Smilende kvinne

Tørr skjede er en vanlig plage i overgansalderen, men det finnes råd og produkter som kan hjelpe.

I overgangsalderen stanser produksjonen av østrogen og progesteron i eggstokkene. Dette fører til at menstruasjonen blir borte, og for mange kvinner fører det også til en rekke plager.

Det er først og fremst bortfallet av østrogen som kan føre til overgangsplager, som tørre og såre slimhinner. Østrogen bidrar til å smøre skjeden ved å opprettholde en normal syrebalanse der. Syrebalansen bidrar også til å beskytte mot infeksjoner i skjeden. Bortfallet av østrogen fører i tillegg til mindre elastiske og tynnere slimhinner, forteller Nina Glende.

Mer utsatt for infeksjoner

Tørre slimhinner kan være ubehagelig og smertefullt, og kan også gjøre seksuell aktivitet vanskelig. I tillegg er de tørre slimhinnene mer utsatt for infeksjoner. Mange kvinner opplever også hyppigere urinveisinfeksjoner som følge av at slimhinnene er mer utsatt for bakterieangrep.

Det er klart at kvinner kan oppleve redusert livskvalitet som følge av dette. Derfor er det så viktig at de får behandling. Det finnes reseptfrie produkter som kan bidra til å lindre og å redusere plagene, slik som lokalt virkende legemidler i form av stikkpiller og kremer med hormontilskudd og en rekke smørende og lindrende geler. I tillegg finnes det også reseptbelagte legemidler som kan behandle overgangsplager, sier Nina.

For mange kan nok plager i overgangsalder fremdeles være vanskelige å snakke om. Dessverre er det nok slik at mange kvinner lever med disse plagene og tenker at det bare må være slik. Slik er det heldigvis ikke. Snakk med ditt lokale apotek, eller ta en prat med fastlegen dersom du er sterkt plaget, råder hun.

Fakta om tørr skjede:

  • Reduksjon i det kvinnelige kjønnshormonet østrogen er hovedårsaken til tørr skjede.
  • Den vanligste årsaken til fall i østrogennivå er overgangsalder.
  • Tørr skjede er også vanlig i forbindelse med kreftbehandling, ved immunforstyrrelser og som følge av fall i østrogennivået etter barnefødsel og ved amming.

Tørrhet i skjeden

Tørrhet i skjeden kan gjøre sex ubehagelig, og er en vanlig tilstand som kan forekomme hos kvinner i alle aldre. Etter overgangsalderen er problemet enda vanligere og kan forekomme hos så mange som 40 %.

Hva er tørr skjede?

Typiske symptomer på tørr skjede er tørrhet, kløe, brennende følelse, irritasjon, smerter, ofte i forbindelse med sex.

Hvorfor får man tørr skjede?

Vanlige årsaker til tørr skjede er nedsatt østrogennivå, bivirkninger av legemidler, vasking eller dusjing, soppinfeksjon, bakteriell ubalanse, seksuelt overførbare sykdommer og skader i slimhinnene.

Råd mot tørr skjede

  • Unngå overdreven vasking, skylling eller spyling av skjeden. Det kan tørke ut skjeden og forstyrre bakteriebalansen.
  • Unngå boblebad hvis du er plaget av tørr skjede.
  • Det finnes fuktighetsmiddel til skjeden som reduserer tørrhet.
  • Ved plager under samleie kan glidemiddel være til god hjelp.
  • Kjerringråd som yoghurt i skjeden anbefales ikke.
  • Vær forsiktig med bruk av såpe i skjeden.

Hvis plagene er langvarige bør du oppsøke lege.

Relevante produkter mot overgangsplager

Boots Norway © 2021