Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Bitt og stikk

Sommeren er tiden for å oppholde seg utendørs eller på ferie i varmere strøk, men den etterlengtede varmen og solen bringer også med seg mindre kjærkomne dyr. Skulle du være så uheldig å møte på noen av disse dyrene kan vi hjelpe deg med å finne rett behandling og forebygging av bitt og stikk.

Sommerhalvåret er sesongen for bitt og stikk. Vi hjelper deg med å finne rett lindring til dine plager.

Myggstikk 

Stikk fra mygg kan være til plage på grunn av kløe. Hvis du klør på myggstikket kan det gå hull på huden og oppstå infeksjoner, så kløestillende eller lokalbedøvende midler anbefales hvis du har fått plagsomme myggstikk. Noen kan reagere allergisk på myggstikk. Skulle det skje bør du kontakte lege. 

 

Flått

Noen deler av Norge er svært flåttrike, og flåttbårne sykdommer er i økende grad en bekymring.
Forebygging av flåttbitt ved hjelp av flåttmidler er å anbefale når du ferdes i skog og mark. Ta gjerne en dusj når du kommer inn. Da skyller du bort flått som ikke har festet seg. Oppdager du flått som har bitt seg fast er det viktig å få fjernet den så fort som mulig. Hvis flåtten får sitte fast i mer enn 24 timer, øker faren for at den kan overføre borreliainfeksjon. Vær imidlertid oppmerksom på at viruset som forårsaker skogflåttencefalitt (TBE) kan overføres i det flåtten biter og føre til alvorlig sykdom.

 

Dra flåtten rett ut med en flåttpinsett eller med neglene. Vask bittet med vann og såpe.

For å unngå infeksjon kan du bruke sårsalve. Det er slett ikke alle flått som er bærere av borreliose, men etter et flåttbitt bør du være obs på tegn til infeksjon. Det klassiske symptomet på borreliose er en rød ring rundt bittstedet som oppstår en tid etter bittet. Oppdager du en slik ring eller får symptomer som slapphet, svimmelhet, hodepine og muskelsmerter skal du kontakte lege.

 

Skogflåttencefalitt har ofte influensalignende symptomer i begynnelsen. Det finnes ingen behandling for skogflåttencefalitt, men sykdommen kan forebygges med vaksine.

 

Les mer om flått og flåttbårne sykdommer her: www.fhi.no/ml/skadedyr/flatt/

Les mer om TBE her: www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/skogflattencefalitt-tbe-virusinfeks/

 

Veps, humler og bier 

Veps, humler og bier stikker ikke så ofte, men er man uheldig kan slike stikk være smertefulle. For noen kan stikk også føre til alvorlige reaksjoner. Skulle en alvorlig allergisk reaksjon oppstå skal man ringe 113 umiddelbart. Ser man at brodden henger igjen i såret, bør denne fjernes så raskt som mulig med pinsett eller neglene.

Kløestillende og lokalbedøvende midler kan brukes ved behov på stikkstedet. Du bør unngå å klø på stikket. Blir du stukket i halsen, i munnen eller har reagert på stikk tidligere bør du kontakte lege. De som kjenner til at de er overallergiske mot vepsestikk anbefales å ha adrenalinsprøyte som motgift lett tilgjengelig. Dette er et legemiddel på resept, så ta kontakt med din lege dersom du kan ha behov for dette.

 

Brennmanet

Brennmaneten kan være utbredt i norske farvann om sommeren. Skulle du være uheldig og komme i kontakt med den norske brennmanetens tentakler er det beste rådet å skylle kroppsdelen med rikelig mengder saltvann. Sitter det igjen brenntråder på huden bør disse fjernes forsiktig, men unngå å gni slik at det frigjøres mer gift. Deretter kan kroppsdelen holdes i lunkent vann til smertene er borte. Etter dette kan det være aktuelt å bruke kløestillende eller lokalbedøvende midler på huden.

Ved alvorlige forbrenninger eller allergiske reaksjoner bør du kontakte lege. På reise til eksotiske reisemål kan du treffe på andre typer brennmaneter som gir mer alvorlige skader ved kontakt enn den norske gjør. I slike tilfeller bør du følge lokale myndigheters anbefalinger om behandling og å oppsøke lege. 

 

Hoggorm 

Hoggormen er manges store skrekk om sommeren.

Hvis uhellet er ute og du blir bitt av huggorm er det viktig å la bittet være i fred for å begrense spredning av giften i kroppen. Det skal ikke skjæres, suges eller bites på bittet. Personen som har blitt bitt bør også være mest mulig i ro. Reaksjonene på et huggormbitt oppstår vanligvis etter noen timer, og voksne, friske personer kan oppleve at de kun får milde symptomer som hevelse og smerter på bittstedet. Noen ganger biter huggormen også uten at det sprøytes inn gift, og da får man ingen symptomer.

Oppstår det mer alvorlige reaksjoner som hevelser i hele kroppen, problemer med luftveiene, hjertebank, svimmelhet eller bevisstløshet skal sykehus kontaktes umiddelbart. Barn, eldre, gravide og personer med alvorlige sykdommer skal alltid kontakte sykehus etter huggormbitt, det samme gjelder hvis man blir bitt i overkroppen, hode eller halsen. 

 

Svømmekløe

Svømmekløe er, som navnet tilsier, et kløende utslett som kan oppstå etter at man har badet. Utslettet forårsakes av allergi mot larven til blodikten når denne trenger inn i huden ved bad i ferskvann. Svømmekløe smitter ikke fra person til person, og spres til badevann via snegler, særlig på varme dager.  Utslettet kan vare i en ukes tid, og kan behandles med kløestillende midler og hydrokortison. Enkle forebyggende tiltak mot svømmekløe er å tørke seg godt med et håndkle med det samme man kommer opp av vannet og å ta en dusj etter badet. Vannresistent solkrem kan også ha en forebyggende effekt.

Boots Norway © 2024