Klamydia - Hva er det?

Mistenker du at du har klamydia? Har du kløe og svie og ubehag når du tisser? Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen i Norge. Hvert år får 25 000 nordmenn diagnosen.

Par i sengenPar i sengen

60-80 % av de som er smittet med klamydia opplever ikke symptomer og kan føre til sterilitet.

Hva er klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon i underlivet, som er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia smitter ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarm ved ubeskyttet samleie. En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot klamydia.

Klamydia er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Hvert år stilles diagnosen hos rundt 25 000 personer, og til enhver tid har ca. 1 av 20 seksuelt aktive unge mennesker klamydia. Høyest forekomst av klamydia ser man hos kvinner under 25 år. Grunnen til dette er antageligvis at jenter tester seg oftere enn gutter. Generelt er det høyest forekomst av klamydia blant aldersgruppen 20-24 år av begge kjønn.

Det anbefales at alle seksuelt aktive personer under 25 år tester seg for klamydia ved hvert partnerbytte. Hos Boots Apotek får du klamydiatest til både deg og din partner. 

Klamydia kan føre til ufrivillig barnløshet

Uten behandling ser det ut til at infeksjonen forsvinner i løpet av ett til to år hos de fleste, men noen vil kunne få en mer alvorlig infeksjon dersom de ikke behandler seg. Ubehandlede kvinner kan få en oppadstigende infeksjon og betennelse i eggledere. Dette medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne. Dette innebærer at man senere kan få problemer med å bli gravid, og det gir også en økt risiko for graviditet utenfor livmoren.

Ubehandlet klamydia hos gutter kan føre til betennelse i bitestiklene, og kan i verste fall føre til redusert evne til å få barn. 

Ofte symptomfri

60-80 % av de som er smittet med klamydia opplever ikke symptomer på infeksjon. Mange går derfor rundt med klamydiainfeksjon uten å være klar over det. Disse vil likevel kunne smitte andre. Fordi det er så mange som har klamydia uten å vite om det, anbefales det å ta en klamydiatest i disse tilfellene:

Syptomer hos jenter:

 • Forandre utflod: mengde, farge, konsistens
 • Blødning mellom menstruasjoner
 • Kløe/svie i underlivet
 • Ubehag ved samleie
 • Svie ved vannlating
 • Kløe/svie i endetarmen

Symptomer hos gutter:

 • Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
 • Svie ved vannlating
 • Kløe i urinrøret eller under forhuden
 • Utslett/sår på penishodet
 • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

 

Kilder: ung.no, fhi.no, helsenorge.no, nhi.no

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021