Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon/blærekatarr

De fleste kvinner har hatt en urinveisinfeksjon en eller annen gang. Hos kvinner er det en hyppig plage, som man kan gjøre noen enkle tiltak for å forebygge, og som også som regel går over av seg selv. Urinveisinfeksjon skyldes som regel at bakterier kommer inn i urinblæren. Infeksjonen skaper irritasjon i urinblæren og fører til svie ved vannlating, smerter i nedre del av magen og trang til å tømme blæren, selv om den ikke er full. Det er svært vanlig at yngre kvinner har urinveisinfeksjon, og den vil som regel gå over av seg selv i løpet av en ukes tid. Gravide skal imidlertid behandles av lege hvis de får urinveisinfeksjon fordi det lettere oppstår spredning til øvre urinveier når du er gravid.

Behandling

En enkel antibiotikakur vil som regel ta knekken på urinveisinfeksjonen. Noen får urinveisinfeksjon svært ofte, og må ha forebyggende behandling. Noen får også en vent-og-se-resept på antibiotika fra legen sin. Komplikasjoner av urinveisinfeksjon er spredning til de øvre urinveiene. Denne spredningen kan føre til nyrebekkenbetennelse, men det er relativt sjelden. Feber, ryggsmerter og magesmerter kan være symptom på spredning, og da bør lege kontaktes. Urinveisinfeksjon er relativt sjelden hos menn, men faren for komplikasjoner er større. Derfor skal menn alltid kontakte lege ved symptomer på urinveisinfeksjon.

For barn kan symptomene på urinveisinfeksjon være vanskelige å beskrive. Også blant barn er denne typen infeksjon vanligere blant jenter enn blant gutter. Feber, smerter og dårlig almenntilstand kan være tegn på urinveisinfeksjon. Ved mistanke om urinveisinfeksjon hos barn skal lege kontaktes.

Egenbehandling ved urinveisinfeksjon

Det er mye ellers friske kvinner kan gjøre selv for å forebygge og behandle en vanlig urinveisinfeksjon. Det lureste du selv kan gjøre når du har urinveisinfeksjon er å drikke rikelig og å unngå å fryse.  Tranebæruttrekk eller tranebærjuice er tradisjonelt brukt i egenbehandling av urinveisinfeksjon.

Gode, forebyggende råd:

  • Tiss etter samleie
  • Tiss når du føler at du må, ikke vent
  • Unngå å fryse, særlig på beina
  • Bruk sitteunderlag så du unngår å sitte på kaldt underlag
  • Unngå å gå rundt med vått badedtøy
  • Unngå å bruke pessar


Aktuelle produkter

Boots Tranebær 400mg & Vitamin C 50mg 100 stk

223,90

Gevita Tranebær Flytende 250 ml

222,90

Gevita Tranebær høykonsentrerte tabletter 60 stk

202,90

Urinprøveglass M/Lokk 60 ml 1 stk

26,90


Lik, Følg eller Del på sosiale medier