Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.03.2023 Publisert 26.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Vitaminguide

Vitaminer og mineraler kan være et godt supplelemt til et sunt og variert kosthold, men hva er de ulike vitaminene godt for? Vi gir deg en komplett guide til vitaminer og kosttilskudd.

Hvis man ikke har et sunt og variert kosthold kan man ha behov for ekstra vitaminer for at kroppen skal fungere optimalt. 

Hvilke vitaminer trenger du, og hva er de egentlig godt for?

De tretten vitaminene som er nødvendige for at menneskekroppen skal fungere normalt deles i fettløselige og vannløselige vitaminer. Mens de fettløselige lagres i kroppen, må man tilføre de vannløselige mer jevnlig, ofte daglig, fordi de ikke lagres over lengre tid. Det skal relativt små mengder av de ulike vitaminene til for at kroppen skal få tilstrekkelig.

Fettløselige vitaminer

 • Vitamin A (retinol)
 • Vitamin D (ergo- og kolekalsiferol)
 • Vitamin E (tokoferoler og tokotrienoler)
 • Vitamin K (fyllokinon og menakinon)

Vannløselige vitaminer

 • Vitamin B1 (tiamin)
 • Vitamin B2 (riboflavin)
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Pantotensyre (B5)
 • Vitamin B6 (pyridoksin)
 • Biotin (B7 og 8)
 • Folat (B9)
 • Vitamin B12
 • Vitamin C (askorbinsyre)

Vitamin A

Vitamin A er viktig for syn, spesielt nattesyn, forplantningsevne, immunforsvar, hud slimhinner, regulering av arveanlegg og vekst. Gravide bør ikke få for lite eller mye av dette vitaminet.

B-vitaminer

Felles betegnelse på flere vannløselige vitaminer som er viktige for en rekke ulike funksjoner i kroppen. B1 (tiamin) bidrar til normal energiomsetning i kroppen, og medvirker derfor til normal fysiologisk funksjon. B2 (riboflavin) er viktig for energiomsetningen i kroppen, nervesystemet, synet og huden. Vegetarianere bør sikre at de får nok av dette vitaminet. B3 (niacin) og B5 (pantotensyre) bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, og er samtidig viktig for energiomsetningen i kroppen. B6 (pyridoksin) er viktig for energiomsetningen i kroppen, dannelsen av røde blodlegemer og nervesystemet. B8 (biotin) er viktig for energiomsetningen i kroppen. Mangel sees sjelden i Norge. B12 er viktig for produksjonen av røde blodlegemer, normal nervefunksjon, dannelse av DNA, og energiomsetningen. Vegetarianere kan oppleve mangel, det samme kan eldre som spiser lite, og mennesker med sykdom i mage- og tarmsystemet.

Vitamin C

Vitamin C er en antioksidant og er viktig for immunforsvar, nervesystem, bindevev og heling av sår og beinbrudd. Vitamin C øker også opptak av jern. Spiser du mye frukt og grønnsaker, sikrer du inntaket. For lite vitamin C kan føre til mangelsykdommen skjørbuk.

Vitamin D

Er viktig for opptak av kalsium. Bidrar til normale knokler og tenner, normalt immunforsvar og normal celledeling. Vitaminet produseres i huden når den utsettes for sollys. I vinterhalvåret bør alle ta tran eller vitamin D daglig fra 4 ukers alder, om du ikke spiser fet fisk 2-3 ganger i uken. Viktig for immunforsvar, nervesystem, muskulatur og fruktbarhet hos menn. En viktig antioksidant som beskytter cellemembranen. Mangel sees sjelden, unntaket er personer med tarmsykdom.

Vitamin E

Vitamin som virker som antioksidant i cellemembranen og bidrar til å beskytte cellene mot skade. Vegetabilske oljer, kornprodukter og frukt og grønnsaker er vanlige kilder til E-vitamin.  Mangel på vitamin E er ganske sjelden, og sees helst hos personer som har sykdommer som hindrer fettopptak fra tarmen og hos premature barn.

Vitamin K

Er viktig for sterk benbygning og blodets evne til å levre seg. Undersøkelser tyder på at flere får for lite vitamin K i kosten. Mangel kan føre til blødninger og muligens benskjørhet.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024