Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 03.03.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Hvorfor livet som nattugle ikke er bra for deg

Er du blant dem som trives best når det begynner å bli mørkt? Hvis du stadig dropper de syv til ni anbefalte timene med søvn per natt, bør du revurdere søvnmønsteret ditt. For lite søvn kan få større konsekvenser enn de synlige, mørke ringene under øynene. På lengre sikt påvirker søvnmangel både hjernen og kroppen.

Søvn og søvnkvalitet er avgjørende for helsen, og mangelen på søvn kan få konsekvenser. 

Ta søvn på alvor

Enten du kommer på etterskudd med søvnen fordi du leser til eksamen, tiden løper fra deg mens du er på sosiale medier, eller du ikke klarer å rive deg løs fra favorittserien din; for kroppen finnes det ingen gyldig grunn til å sove for lite, og den straffer deg uansett.

– Søvn er ekstremt viktig, uavhengig av alder, sier Lisa Artis, søvnkonsulent i «The Sleep Council» i England. – Søvn har nemlig en gjenopprettende funksjon, og er et grunnleggende behov for kroppen for å fungere godt.

 

Hva skjer når du ikke prioriterer søvn?

Det kan være enkelt nok å se på noen at de ikke har sovet godt, eller nok, natten i forveien. Alt fra mørke ringer under øynene, hovne eller rødskutte øyne og blek hud, er synlige tegn på lite søvn. Men det finnes også en del usynlige tegn, og de kan være langt mer alvorlige.

 

Les om hvordan dårlig søvn påvirker helsen 


Søvn har en regenererende effekt: vevet i kroppen gjenoppbygges og immunforsvaret styrkes.

Søvn er også avgjørende for å rense hjernen. Når vi sover setter kroppen i gang det som kalles lymfatisk drenasje, en slags hjernevask der hjernen tømmes for avfallsstoffer. Forskere tror dessuten at hjernen under søvnen utfører funksjoner som er viktige for læring og hukommelse. Søvn påvirker også hormonene, og andre kjemiske forbindelser i kroppen.

 

Søvn setter kroppen i sparemodus

Du har sikkert kjent hvordan kroppstemperaturen er i ulage når du har sovet lite. Det skyldes at søvn har en energibesparende effekt. Når det er mørkt setter kroppen ned energinivå ved å redusere kroppstemperaturen. Når man ikke sover nok ødelegges denne «termostaten» og skaper kaos. 

 

Mangel på søvn kan gi depresjon

Kroppen har en naturlig døgnrytme. Den skal være våken om dagen når det er lyst, og den skal hvile/sove når det er mørkt. Dette bestemmes av hormoner og kroppens naturlige funksjoner.  Søvn og mental helse henger tett sammen, og derfor er det viktig å lytte til kroppens signaler.

Gir du kroppen for lite søvn vil den reagere, og depresjon kan være en av konsekvensene.

Les mer om hvordan mangel på søvn over tid kan føre til depresjon her 

 

Én våkenatt skader ikke

Én natts dårlig/lite søvn gjør ingen stor skade utover de klassiske dagen-derpå- symptomene. Men ikke gjør det til en vane. Søvneksperter anbefaler faste leggerutiner – særlig å legge seg og stå opp til samme tidspunkt, alle dager, inkludert helger. Kroppen reagerer positivt på rutiner, og særlig nyttig er det om du sliter med søvnen.

 

God natt!

Av og til er det umulig å få blund på øyet, uten åpenbar grunn. Du har sikkert erfart både å være trøtt og glede deg til å sove, men likevel bli liggende å vri deg. Er du våken i mer enn 20 minutter etter at du har lagt deg for å sove, bør du heller stå opp. Men ikke gå inn på mobilen eller sett deg foran fjernsynet! Lag deg heller en kopp varm kakao, eller les litt i et magasin/bok.

Om du vanligvis har problemer med innsovningen, kan du prøve å ta deg et varmt bad, eller dusj før du legger deg.

Deler du seng med en snorker, kan det være vanskelig å sovne. Legg deg tidligere enn snorkeren slik at du rekker å være i dyp søvn før konserten starter. Verdt å prøve er også tennisballtrikset – sy en lomme med en tennisball til snorkerens pysjamas/t-skjorte, slik at det blir ubehagelig å ligge på ryggen.

Ligg unna skjermer minst én time før du skal legge deg. Lyset fra skjermene kan forstyrre og forskyve innsovningen, og gi færre timers hvile. Mye tyder også på at hjernen blir oppspilt av skjermbruk, som igjen gjør det vanskeligere å falle til ro!

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024