Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 13.10.2023 Publisert 03.03.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

6 måter sex påvirker helse og lykke på

Sex kan være gøy, spennende, herlig og intimt.  Og godt for helsa!

Et livlig og aktivt sexliv kan ha positiv effekt på helsen og ikke minst velvære!

Forskning tyder på at seksualitet og god helse henger tett sammen. Det er i alle fall konklusjonen i en rapport Danske Vidensråd har laget. Sex bør ses på som et forebyggende og helsefremmende tiltak, mener lederen for forskergruppen, Morten Frisch.

 

Du kan lese hele rapporten om sammenhengen mellom sex og helse her

 

Seks gode grunner til sex

Sex har overraskende mange positive virkninger – både fysiske og psykiske. Opp mot, og under, en orgasme skjer det mange, tydelige endringer i hele kroppen. Pusten er raskere, pulsen stiger og sentralnervesystemet går for full maskin, og sender nytelsessignaler til hjernen. Her er seks positive responser kroppen har på sex:

 

Sex og nytelse

Dette er den mest åpenbare effekten med belønningen om orgasme som venter til slutt. Orgasmen er et ekstremt fysisk velbehag som kontrolleres av nervesystemet, og slipper løs et fyrverkeri av nytelse i hjernen.

 

Sex & hjertet

Sex er kardiotrening.  Uavhengig av aktivitetsnivå økes hjertefrekvensen, som når en topp under orgasmen.  En studie fra 2010, publisert i The American Journal of Cardiology, viser at sex på jevnlig basis kan bremse utviklingen av hjertesykdommer.

 

Sex & hjernen

Når vi er seksuelt opphisset aktiveres mer enn 30 forskjellige områder i hjernen. Endorfiner, dopamin og serotonin jobber på spreng med å overføre signaler til hjernens belønningssystem som får oss til å føle lykke og ekstase.

 

Sex motvirker smerte

Ved orgasme frigjøres oksytocin, et hormon som øker endorfinnivået. I tillegg til å bidra til lykkefølelsen, har endorfiner en smertelindrende egenskaper. Sex kan dermed bidra til å motvirke opplevelsen av smerte.

 

Sex motvirker stress

Sex er god, fysisk trening med mange av de samme positive resultatene som annen trening. Det frigis en mengde hormoner i kroppen som blant annet påvirker stress, depresjon og søvn, det er avslappende og har vist seg å kunne senke blodtrykket. 

 

Sex stimulerer søvnen

Endorfiner og oksytocin som frigjøres under orgasme gjør deg avslappet og tilfreds - og søvnig. Men ritualet og stemningen rundt sex kan også påvirke søvnbehovet. Både soverom, seng, stemning og belysning, er vaner forbundet med søvn som gjør det ekstra fristende for kroppen å ville sove.

 

Hvordan påvirker sex velværet?

Et godt sexliv er positivt for det generelle velværet, og et element i livet som gir lykke og god selvfølelse. For å oppnå dette, er det et par grunnleggende ting som bør være på plass.

 

Kommunikasjon

God kommunikasjon med partneren er viktig. Vær åpen og snakk om hva dere liker eller misliker. Føler du deg ikke tilfredsstilt kan du foreslå nye alternativer som dere kan prøve ut sammen.  Vær tydelig, men omsorgsfull og forsiktig. Ærlighet kommer man alltid langt med. 

 

Gjensidig respekt

Å respektere hverandres behov og grenser er viktig for et sunt forhold. Tryggheten som følger med tillit fjerner press og forventninger, og gir muligheter for nye, positive opplevelser. Husk at det alltid skal være 100% enighet og samtykke fra begge parter i all seksuell aktivitet.

 

Sikker sex

Beskytt deg selv og andre fra seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet. Dersom du ikke ønsker barn, bør du alltid bruke prevensjon, og har du flere sexpartnere bør du alltid bruke kondom. Skifter du partner bør du dessuten teste deg for vanlige kjønnssykdommer som klamydia, og oppfordre partneren din til å gjøre det samme. 

 

Intimitet

Intimitet er viktig i et forhold, og behøver ikke nødvendigvis innebære sex. Er du ikke i stemning for sex, er det flere måter du og partneren din kan føle glede, nærhet og trygghet på.

 

Massasje

Massasje er en fin og intim opplevelse. Det finnes mange former og teknikker dere kan prøve ut. Massasje er avslappende og sensuelt, og en fin opplevelse både for den som gir og mottar massasjen. Fjern eventuelt forventningspress til sex for en bedre avslapning.

 

Fysisk berøring

Berøring er ikke forbeholdt seksuelle aktivitet. Berøring skaper intimitet og nærhet – alle små, bekreftende tegn på kjærlighet som en klem eller et kyss har positiv effekt på intimiteten i et parforhold.

 

Klem hverandre

En klem har en avslappende og beroligende effekt som kan virke blodtrykksdempende og senke hjertefrekvensen.

 

Kvalitetstid

Finn en felles interesse, utforske nye ting sammen, eller ta dere tid til felles aktiviteter. Å gjøre ting sammen er en fin måte å komme hverandre nærmere på.  Selv om dere bor under samme tak, er det viktig å gjøre ting sammen utenfor hjemmet.

 

Støttekilder: fhi.no

Relevante produkter

Boots Norway © 2024