Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.03.2023 Publisert 26.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Legemiddelbytte / Generisk bytte

Har du opplevd å bli spurt om du ønsker legemidler med et annet navn når du er på apoteket? Dette kalles generisk bytte og er absolutt verdt å takke ja til.

Kvinnelig apotekmedarbeiderKvinnelig apotekmedarbeider

Generiske legemidler er billigere og like bra som originalen. 

Men hvorfor skal du takke ja? Svaret er ganske enkelt: Fordi et generisk legemiddel inneholder de samme virkestoffene i samme mengde som originalpreparatet– men er produsert av en annen leverandør som tilbyr produktet til en lavere pris.

Når et legemiddelfirma forsker fram og utvikler et nytt legemiddel, tar de patent på virkestoffet. Det betyr at bare de kan produsere legemidler med dette virkestoffet til patenttiden er ute. Men når patenttiden går ut, er det åpent for andre å produsere generiske legemidler, som også kalles kopimedisiner.

Hvordan vet jeg at det er trygt å bruke et generisk legemiddel?

Alle legemidler som selges i apotek i Norge blir vurdert av Statens legemiddelverk (SLV) og det er de som avgjør hvilke legemidler som kan regnes som generiske. Det betyr at når SLV har godkjent et legemiddel som generisk, er det et likeverdig preparat med samme medisinske virkning som originalpreparatet.

Hvorfor skal jeg velge et generisk legemiddel?

 Først og fremst fordi det er billigere og like bra som originalen. Både du personlig og samfunnet tjener på at vi har billigere legemidler. Et generisk legemiddel er cirka 30-35 prosent billigere enn originalpreparatet i lanseringsperioden. Som følge av den såkalte trinnprismodellen ser vi at mange generiske legemidler rabatteres fra 69 prosent og oppover. Dette gjør at du sparer penger, men også at samfunnet sparer penger ved at legemidler på blå resept blir rimeligere.

Hvorfor er generiske legemidler billigere?

Legemiddelprodusentene som lager generiske legemidler har ikke de samme utgiftene ved forskning og utprøving. Disse legemidlene trenger lite markedsføring og produsentene driver effektiv produksjon. Men det er viktig å understreke at lavere pris ikke har noen sammenheng med kvalitet. Det er den samme kvaliteten på virkestoffene som i originalpreparatene.

Er det noe som skiller dem?

 Virkestoffet er det samme, men hjelpestoffene, det vil si de andre stoffene som skal til for å lage for eksempel en tablett, kan variere. Derfor hender det at noen pasienter som har allergi bør holde seg til det legemiddelet legen har foreskrevet. I slike tilfeller krysser legen av på resepten at det ikke skal foretas generisk bytte. I noen tilfeller kan pasienten være allergisk mot hjelpestoffene i originalpreparatet, og da vil legen foreskrive generisk legemiddel.

Hvorfor tilbyr apotekene kundene sine et billigere legemiddel?

Apoteket plikter å tilby sine kunder rimeligste alternativ, slik at du som kunde står fritt til å velge.

Hvor mange kunder velger et generisk legemiddel?

De aller fleste, cirka 75-80 prosent, velger det rimeligste alternativet.

Hvor ofte kommer det nye generiske legemidler på markedet?

Patenttiden på et legemiddel er rundt 20 år. Som regel tar legemiddelfirmaet ut patent så snart de har forsket seg frem til et nytt virkestoff. Men det tar mange år å utvikle et legemiddel, så ofte er det bare 10 år igjen av patentet når legemiddelet kommer i apotek.

Visste du at…

…et legemiddel består av to hovedelementer: virkestoff som gir medisinsk virkning og hjelpestoff som gir form, farge og andre egenskaper.

Fakta om generiske legemidler:

  • Inneholder akkurat samme virkestoff som originalpreparatet
  • Kan ha ulike hjelpestoffer
  • Kan ha ulikt navn og utseende
  • Kan ha ulik tekst i pakningsvedlegget
  • Tilbys til rimeligere pris

Spør oss!

Har du spørsmål om legemidler og legemiddelbruk, kom innom oss i Boots apotek eller kontakt vårt kundesenter. Vi hjelper deg gjerne!

Boots Norway © 2024