Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 16.05.2023 Publisert 25.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Pollenallergi

Våren er en fin tid for mange, med lengre lyse dager og en natur som våkner til liv etter en lang vinterdvale. Hvis du ikke er en av de som kjenner på symptomer som for eksempel kløende øyne, rennende nese, utallige nys og sliter med både konsentrasjon og humørsvingninger. Pollenallergi, også kalt høysnue, rammer ca. 20 prosent av den norske befolkningen, og er i varierende grad plagsom for de aller fleste. 

PollenallergiPollenallergi
Pollenallergi kan forveksles med en sommerforkjølelse, men hvis de samme symptomene dukker opp år etter år er det lurt å ta en allergitest hos legen.

Ordet «allergi» stammer fra gresk og betyr «endret reaksjonsmønster», og ved en allergisk reaksjon er det nettopp kroppens reaksjoner på stoffer som ellers er helt ufarlige som endres. Kløe i nese og øyne, tett nese, røde, rennende øyne, tretthet og nysing er alle symptomer på en allergisk reaksjon, men hvordan skal man behandle disse plagene? 

De stoffene man reagerer allergisk på kalles allergener. I utgangspunktet kan man reagere allergisk på svært mange stoffer. Ved pollenallergi reagerer kroppen allergisk på pollen fra for eksempel or, hassel, bjørk, burot og/eller gress.

Det er lurt å være godt forberedt når pollenallergien er i anmarsj, her er en oversikt over de ulike pollensesongene. 

 

Symptomer på pollenallergi

Klassiske symptomer på pollenallergi er betennelsesreaksjoner i øyne og/eller nese. Den allergiske reaksjonen forårsakes av at mastcellene i immunforsvaret frigjør et stoff som heter histamin når de kommer i kontakt med pollen. Histaminet fører til en lokal betennelsesreaksjon ved at blodårene utvides og at det settes i gang økt produksjon av slim og væske.

Det er vanlig å nyse en hel del når du har pollenallergi. Symptomene kan fort forveksles med sommerforkjølelse, men det som er spesielt med pollenallergi er at den kommer tilbake hvert år til samme tid. Pollenallergi forekommer oftest i alderen 5-40 år. Større barn, tenåringer eller unge voksne blir oftest rammet. Hvis du er usikker på om du eller barnet ditt er allergisk, så er det lurt å ta kontakt med legen. 

Vi har ulike behandlingsalternativer i våre Boots apotek, kom gjerne innom for en prat og litt veiledning.

Typiske symptomer ved pollenallergi: 

-        Kløende, rennende og røde øyne.

-        Tett og/eller rennende nese.

-        Hyppige nys.

-        Kløe i svelget.

-        Uopplagt og trøtt.

-        Irritabel.

-        Konsentrasjonsvansker.

Kryssreaksjoner (kryssallergi) med mat som for eks. nøtter, jordbær, epler og rå gulrøtter. 

 

Behandling av pollenallergi

Lettere og kortvarige plager med pollenallergi kan man ofte behandle selv. Det første man kan gjøre er å begrense hvor mye man utsettes for pollen. Pollen fester seg til klær, hud og hår i løpet av dagen, og vask av klær, dusj og hårvask kan redusere pollenplager. Skylling av øyne og nese med saltvann reduserer mengden pollen og kan i seg selv gi god lindring. Dette er spesielt viktig for kontaktlinsebrukere. I tillegg er det lurt å holde vinduer lukket om natten eller bruke pollennett foran vinduet.

Les mer om pollenallergi og lindring her.

Det finnes reseptfrie legemidler til behandling av pollenallergi hos voksne og barn. Legemidlene virker best når de tas før symptomene oppstår. Start derfor behandlingen 1-2 uker før forventet pollensesong.

Har du kroniske og langvarige plager som følge av pollenallergi bør du oppsøke lege. Legen avgjør om legemidlene kan gis på blå resept.

Les mer om hvordan du kan begrense plagene ved å starte behandlingen for pollenallergi i tide. 

Behanling/medisinering ved pollenallergi

Allergimedisin kurerer deg ikke, men reduserer plagene dine. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig, med minst mulig bruk av medisiner. Ved milde symptomer på pollenallergi, kan det holde med lokal behandling. 

Greit å vite ved symptomer på pollenallergi: 

-        Det finnes reseptfrie legemidler til både voksne og barn.

-        Kontaktlinsebrukere bør bruke en dose øyedråper uten konserveringsmiddel.

 

Hva kan du gjøre selv ved tegn på pollenallergi?

Det anbefales å være tidlig ute med å forebygge før de første tegnene på pollenallergi kommer. Det finnes flere legemidler som lindrer og hjelper, spør legen din eller oss i Boots om råd hvis du er plaget. 

Skylling med saltvann før bruk av nesespray og øyedråper som inneholder virksomt stoff gjør at du får bedre effekt av legemidlene. Ved valg av legemiddel, ta hensyn til om du har plager i nese og/eller øyne. Er allmenntilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom – ta kontakt med lege. Ved bruk av legemidler, les pakningsvedlegget nøye.

For mer informasjon – besøk gjerne ditt nærmeste Boots apotek. 

På hjemmesiden til Astma- og allergiforbundet kan du følge med på daglige pollenvarsler.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024