Medisiner på reise

Husk å ta med nok av dine faste medisiner når du skal ut og reise. Medisiner bør oppbevares i håndbagasjen, slik at du har dem tilgjengelig under hele reisen, og ikke risikerer at de forsvinner. Medlemmer av Boots får også gratis, gyldige attester nødvendige for å reise innen Schengen.

Når du reiser med medisiner er det mye man må tenke på. Alt fra oppbevaringen til Schengen-attest.

Viktig å huske når man reiser med medisiner

Husk også på at medisinene kan bli utsatt for minusgrader i flyets bagasjerom. Det er også viktig at medisinene ikke oppbevares for varmt på reisen. Benytt gjerne kjølebag hvis du for eksempel skal ha med deg insulin, og husk at legemidler ikke bør oppbevares i solen eller i en varm bil. Har du e-resept, kan denne hentes ut i hele Norge, men e-resepter er ikke gyldige i utlandet. Resepter utstedt i Norge er normalt gyldige innenfor EØS-området, men dette gjelder ikke e-resepter. Siden det er opp til hvert enkelt land å tolke lovverket, har man ingen garanti for at man får hente ut norske resepter i utlandet.

Vær oppmerksom på at ikke alle legemidler er å få tak i alle land, og at legemiddelforfalskning er et økende problem flere steder i verden.

 

Hva kan jeg ta med?

Det finnes ulike regler for de ulike landene når det gjelder inn- og utførsel av medisiner. Skal du ta med medisiner til utlandet må du kunne dokumentere at du er den rettmessige eieren. Som oftest er det tilstrekkelig å oppbevare medisinene dine i originalemballasjen med apotekets etikett på. En kopi av resepten eller medisinliste fra legen er alternativ dokumentasjon. Skal du reise til land i EU/EØS kan du vanligvis ta med deg medisiner for inntil ett års forbruk. Går reisen til land som ikke er tilknyttet EU/EØS kan du kun ta med deg medisiner for tre måneders forbruk.Skal du ha med deg flytende medisiner, må du være forberedt på å måtte smake på medisinen i sikkerhetskontrollen, men medisiner er unntatt fra regelen om maksimalt 100 ml væske som normalt gjelder ved flyreiser.Skal du ha med deg medisiner som er klassifisert som vanedannende eller narkotiske gjelder det egne regler.

 

Schengen-attest

Norge deltar i Schengen-samarbeidet. Skal du reise til disse landene bør du ha med deg attest på medisiner Norge deltar i Schengen-samarbeidet. Skal du reise til disse landene bør du ha med deg attest på medisiner som etter internasjonale regler klassifiseres som narkotika. Følgende land deltar pr. i dag i Schengen-samarbeidet: Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Schengen-attest utstedes med inntil 30 dagers gyldighet. Dette innebærer at du kan ha med deg nødvendige narkotikaklassifiserte legemidler i en mengde tilsvarende inntil 30 dagers forbruk.

Skal du være på reise i mer enn 30 dager og medbringe narkotiske legemidler til et land utenfor Schengen-området, bør du kontakte ambassaden/konsulatet til det landet du skal reise til for å avklare regler og krav til dokumentasjon. I slike tilfeller vil du trenge en erklæring fra legen din i Norge om at du bruker medisinene.

 

Gratis for medlemmer

Apotekene har myndighet til å skrive ut Schengen-attest, og det er gratis for medlemmer i Boots apotek.

 

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021