Urinveisinfeksjon / Blærekatar

Urinveisinfeksjon skyldes som regel at bakterier kommer inn i urinblæren. Infeksjonen skaper irritasjon i urinblæren og fører til svie ved vannlating, smerter i nedre del av magen og trang til å tømme blæren, selv om den ikke er full.

En antibiotikakur vil som regel kurere en urinveisinfeksjon, men det er også flere tiltak man kan gjøre for å forebygge.

Urinveisinfeksjon/blærekatarr

De fleste kvinner har hatt en urinveisinfeksjon en eller annen gang. Hos kvinner er det en hyppig plage, som man kan gjøre noen enkle tiltak for å forebygge, og som også som regel går over av seg selv. Urinveisinfeksjon skyldes som regel at bakterier kommer inn i urinblæren. Infeksjonen skaper irritasjon i urinblæren og fører til svie ved vannlating, smerter i nedre del av magen og trang til å tømme blæren, selv om den ikke er full.

Det er svært vanlig at yngre kvinner har urinveisinfeksjon, og den vil som regel gå over av seg selv i løpet av en ukes tid. Gravide skal imidlertid behandles av lege hvis de får urinveisinfeksjon fordi det lettere oppstår spredning til øvre urinveier når du er gravid.

Behandling

En enkel antibiotikakur vil som regel ta knekken på urinveisinfeksjonen. Noen får urinveisinfeksjon svært ofte, og må ha forebyggende behandling. Noen får også en vent-og-se-resept på antibiotika fra legen sin. Komplikasjoner av urinveisinfeksjon er spredning til de øvre urinveiene. Denne spredningen kan føre til nyrebekkenbetennelse, men det er relativt sjelden. Feber, ryggsmerter og magesmerter kan være symptom på spredning, og da bør lege kontaktes. Urinveisinfeksjon er relativt sjelden hos menn, men faren for komplikasjoner er større. Derfor skal menn alltid kontakte lege ved symptomer på urinveisinfeksjon.

For barn kan symptomene på urinveisinfeksjon være vanskelige å beskrive. Også blant barn er denne typen infeksjon vanligere blant jenter enn blant gutter. Feber, smerter og dårlig almenntilstand kan være tegn på urinveisinfeksjon. Ved mistanke om urinveisinfeksjon hos barn skal lege kontaktes.

Egenbehandling ved urinveisinfeksjon

Det er mye ellers friske kvinner kan gjøre selv for å forebygge og behandle en vanlig urinveisinfeksjon. Det lureste du selv kan gjøre når du har urinveisinfeksjon er å drikke rikelig og å unngå å fryse.  Tranebæruttrekk eller tranebærjuice er tradisjonelt brukt i egenbehandling av urinveisinfeksjon.

Gode, forebyggende råd:

  • Tiss etter samleie
  • Tiss når du føler at du må, ikke vent
  • Unngå å fryse, særlig på beina
  • Bruk sitteunderlag så du unngår å sitte på kaldt underlag
  • Unngå å gå rundt med vått badedtøy
  • Unngå å bruke pessar

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021