Menstruasjonssmerter/PMS

Menstruasjonssmerter (dysmenoré) er smerter like før eller samtidig med menstruasjonsblødningen. Her er en oversikt over ulike måter å lindre symptomene på.  

Et vanlig symptom er krampesmerter i midten eller nedre del av magen. Noen kvinner får smerter i korsryggen og nedover i beina. Andre blir kvalme og kan kaste opp, får hodepine, blir øre eller får svimmelhetsfølelse.

Årsaken til smerter i forbindelse med menstruasjon er ikke så godt kjent. Forskere antar at rikelig utskillelse av såkalte prostaglandiner i menstruasjonsblodet, medfører sammentrekninger og kramper i livmoren. Smertene skyldes som regel menstruasjonen i seg selv, og ikke et underliggende helseproblem. Menstruasjonssmerter forekommer hyppigst i tiden etter puberteten, men kvinner mellom 30 og 40 år rapporterer også ofte om smertefulle menstruasjoner. Menstruasjonssmertene blir ofte bedre med alderen, og mange kvinner får mindre smerter etter at de har født barn. Bruk av p-piller kan også gi mindre plager.

Personer som tidligere ikke har vært plaget med smertefulle menstruasjoner kan oppleve å få menstruasjonssmerter senere i livet, da ofte som følge av en underliggende årsak som sykdommer eller irritasjon av slimhinnen. I slike tilfeller anbefales en legeundersøkelse for å se etter eventuelle underliggende årsaker til smertene.

Behandling av menstruasjonssmerter

  • Mange opplever at et varmt bad og/eller en varmeflaske på mage eller rygg kan virke lindrende. Fysisk aktivitet hjelper mange.
  • Det finnes smertestillende legemidler som kan hjelpe ved menstruasjonssmerter. Disse bør tas ved første tegn på smerte for best effekt.
  • Ved lettere smerter anbefales preparater med paracetamol. Er menstruasjonssmertene kraftigere anbefales naproxen, ibuprofen eller diklofenak.
  • Ved sterke og/eller langvarige smerter bør lege konsulteres. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk av reseptfrie, smertestillende legemidler. Følg også den anbefalte doseringen på pakken.

Reseptfrie legemidler ved menstruasjonssmerter:

  • Paracetamol
  • Naproxen
  • Ibuprofen
  • Diklofenak

 

Boots apotek har også andre smertestillende legemidler, men disse anbefales ikke som førstevalg ved menstruasjonssmerter.

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021