Hoste

Hoste

Hoste er vanlig ved forkjølelse og influensa, men kan også ha andre årsaker.

I apotek kan du få kjøpt flere typer lindrende produkter mot både tørrhoste og slimhoste.

Hoste er kroppens måte å kvitte seg med fremmedlegemer og slim i luftveiene på. Derfor er det naturlig at hoste oppstår ved sykdommer og tilstander som irriterer luftveiene eller når det produseres mye slim. Hostefunksjonen er viktig for kroppen, og hos personer der hosterefleksen ikke fungerer som den skal er det vanligere med lungebetennelse enn hos andre.

De aller fleste har opplevd sjenerende hoste i forbindelse med forkjølelse og influensa. Hoste er også et vanlig symptom ved sykdommer i lunger og luftveier, slik som astma og KOLS, men også ved sykdommer som kikhoste, tuberkulose og lungekreft. De som røyker er ofte plaget med hoste, særlig om morgenen, fordi røyking irriterer luftveiene. Hoste kan i noen tilfeller være et resultat av halsbrann og sure oppstøt. Noen legemidler, som en del blodtrykkssenkende medisiner, har hoste som en vanlig bivirkning.

 

Egenbehandling av hoste

Sjenerende hoste som følge av forkjølelse eller influensa kan behandles med reseptfrie legemidler, men det er viktig å være oppmerksom på at hoste ikke alltid skal stoppes. Hoste som følge av slim i luftveiene har som formål å få opp slimet som ellers kan bli liggende og skape grobunn for bakterier. Slimhoste bør derfor behandles med slimløsende midler.

Tørrhoste er hoste uten at det er noe slim i luftveiene, og kan behandles med reseptfrie hostedempende legemidler.

Uansett om man har tørrhoste eller slimhoste anbefales det å drikke rikelig ved hoste. Det vil gjøre eventuelt slim lettere å hoste opp, og kan også lindre irritasjon ved tørrhoste. Å suge på halstabletter kan hjelpe noe. Røyking bør unngås hvis man plages med hoste.

 

Når bør man oppsøke lege?

Ved vanlige luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa, kan hosten henge i noen uker, men fortsetter hosten utover dette, bør man undersøkes av lege. Hoste kombinert med høy feber og/eller smerter i brystet gir grunn til å kontakte lege, det samme gjør blod i slimet som hostes opp. Langvarig hoste uten noen innlysende årsak gir grunn til et legebesøk Små barn som plages av kraftig hoste bør undersøkes med tanke på kikhoste.

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok

 

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021