Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Hoste

Oppdatert 14.12.2023 Publisert 25.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Hoste - behandling av tørr- og slimhoste

Hoste er vanlig ved forkjølelse og influensa, men kan også ha andre årsaker.

Mann som hosterMann som hoster

Halsinfeksjoner er som oftest ubehagelig og vondt. Apoteket har et stort utvalg av behandliger for halvvondt som virker lokalbedøvende.

Hva er hoste?

Hoste er kroppens måte å kvitte seg med fremmedlegemer og slim i luftveiene på. Derfor er det naturlig at hoste oppstår ved sykdommer og tilstander som irriterer luftveiene eller når det produseres mye slim. Hostefunksjonen er viktig for kroppen, og hos personer der hosterefleksen ikke fungerer som den skal er det vanligere med lungebetennelse enn hos andre.

De aller fleste har opplevd sjenerende hoste i forbindelse med forkjølelse og influensa. Hoste er også et vanlig symptom ved sykdommer i lunger og luftveier, slik som astma og KOLS, men også ved sykdommer som kikhoste, tuberkulose og lungekreft. De som røyker er ofte plaget med hoste, særlig om morgenen, fordi røyking irriterer luftveiene. Hoste kan i noen tilfeller være et resultat av halsbrann og sure oppstøt. Noen legemidler, som en del blodtrykkssenkende medisiner, har hoste som en vanlig bivirkning.

De finnes to typer hoste: tørrhoste og slimhoste. Uansett om man har tørrhoste eller slimhoste anbefales det å drikke rikelig ved hoste. Det vil gjøre eventuelt slim lettere å hoste opp, og kan også lindre irritasjon ved tørrhoste. Å suge på halstabletter kan hjelpe noe. Røyking bør unngås hvis man plages med hoste.

Hva er tørrhoste?

Tørrhoste er det mest vanlig og er en beskyttelsesrefleks for luftveiene. Det er en uproduktiv hoste hvor du ikke hoster opp noe slim. Tørrhoste er en irritasjonshoste som ikke har noen funksjon, bortsett fra at kroppen varsler fra at slimhinnene i halsen er irriterte.

Behandling av tørrhoste

Tørrhoste kan behandles med reseptfrie hostedempende legemidler. Eksempler på dette finner du lenger ned på siden.

Hva er slimhoste?

Slimhoste, eller våt hoste er produktiv hoste som har som formål å få opp slimet fra luftveiene, som ellers kan bli liggende å spre bakterier. Slimhoste er ofte et resultat av en infeksjon i de øvre luftveiene, forårsaket av et forkjølelsesvirus.

Behandling av slimhoste:

Det er viktig å ikke dempe slimhosten, men heller behandle med slimløsende midler.

Råd mot hoste

  • Drikk mye og ofte. Slimet blir da mer tyntflytende og lettere å få opp dersom du drikker mye vann. Ved tørrhoste kan vann virke lindrende.
  • Varm drikke kan virke lindrende. Curamed hoste og hals kan benyttes for å lindre hosten.
  • Ligg høyt med hodet om natten.
  • Unngå fysiske anstrengelser og trening som kan forverre hosten.
  • Unngå røyk da dette forverrer hosten.
  • Halstabletter/ Sugetabletter kan dempe eventuell kribling i halsen.

Når bør man oppsøke lege?

Ved vanlige luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa, kan hosten henge i noen uker, men fortsetter hosten utover dette, bør man undersøkes av lege. Hoste kombinert med høy feber og/eller smerter i brystet gir grunn til å kontakte lege, det samme gjør blod i slimet som hostes opp. Langvarig hoste uten noen innlysende årsak gir grunn til et legebesøk Små barn som plages av kraftig hoste bør undersøkes med tanke på kikhoste.

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norsk legemiddelhåndbok om hoste

 

Relevante produkter mot tørr- og slimhoste

Boots Norway © 2024