Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 02.11.2022 Publisert 25.02.2021

Tett og rennende nese

Når kroppen utsettes for virus, aktiveres immunforsvaret. Blodomløpet i nese- slimhinnene øker, og det skilles ut slim.

Forkjølet kvinne i sengaForkjølet kvinne i senga

Det man opplever som en ubehagelig tett og rennende nese i forbindelser med forkjølelser og influensa, er i virkeligheten en av kroppens forsvarsmekanismer. De aller fleste vil oppleve tett og rennende nese et par ganger i året, som regel knyttet til en virusinfeksjon i øvre luftveier.

Tett og rennende nese kan også skyldes allergi eller overfølsomhet i neseslimhinnene. Det er også relativt vanlig at gravide opplever tett nese. Tett nese over tid kan også være en bivirkning av enkelte legemidler, som legemidler mot tett nese.

Tykt, gulgrønt snørr, feber og verk i panne og kinn kan være tegn på bakteriell infeksjon. Ved slike symptomer bør en oppsøke lege. Hvis du er plaget av tett nese over tid, eller ofte har problemer med tett nese, bør dette undersøkes av lege. Noen kan ha falske mandler eller polypper som forårsaker tett nese.

Behandling av tett nese

I utgangspunktet anbefales det å snyte seg ofte, slik at man fjerner slimet som skilles ut. På små barn som ikke kan blåse ut slimet selv, kan man bruke en nesesuger.

Nesespray / nesedråper med saltvann, kan benyttes til å skylle nesen og fjerne slim. Noen har i tillegg en viss slimhinneavsvellende effekt. Saltvann har ingen begrenset behandlingstid, og kan brukes ved behov.

For å motvirke tett nese om natten kan man prøve å heve hodeenden av sengen noe, siden nesen blir tettere når man ligger flatt.

Slimhinneavsvellende nesedråper / nesespray er effektivt mot tett nese. Effekten varer i flere timer. Vær oppmerksom på at det finnes egne styrker for barn. Ved rennende nese kan man innledningsvis behandle med et kombinasjonsprodukt, som virker både avsvellende og hjelper mot den rennende nesen.

Slimhinneavsvellende nesespray skal kun brukes en begrenset tid, og kan ved langvarig bruk forverre nesetettheten. Følgende dosering er anbefalt: Barn under 10 år: i inntil 5 dager, voksne og barn over 10 år: i inntil 10 dager.

Myke lommetørkler

Når man har rennende nese vil man normalt snyte seg ofte. For å redusere ubehagelig irritasjon rundt nesen, bør man benytte myke lommetørkler. Fordelen med papirlommetørklær er at man kan kaste dem etter bruk og dermed redusere smittefaren. Sårhet rundt nesen som følge av irritasjon i forbindelse med mye slim og snyting kan lindres med egnet salve.

Sår i nesen?

Prøv sesamolje eller saltvann hvis du er plaget av tørre og såre neseslimhinner. Tørt inneklima kan bidra til irritasjon og tørrhet i neseslimhinnene.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2021