Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 17.02.2023 Publisert 25.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Tett og rennende nese

Tett og rennende nese er noe vi alle kjenner til. Når kroppen utsettes for virus, aktiveres immunforsvaret. Blodomløpet i nesens slimhinnene øker, og det skilles ut slim. De aller fleste vil oppleve tett og rennende nese – muligens med tette bihuler – et par ganger i året. Som oftest er dette knyttet til en virusinfeksjon i øvre luftveier.

Forkjølet kvinne i sengaForkjølet kvinne i senga

Tett nese

Tett nese kan også skyldes allergi, eller overfølsomhet i neseslimhinnene. Det er også relativt vanlig at gravide opplever tett nese. Tett nese over tid kan også være en bivirkning av enkelte legemidler – ironisk nok av legemidler som skal virke mot tett nese.

Tykt, gulgrønt snørr, feber og verk i panne og kinn kan være tegn på bakteriell infeksjon, som for eksempel bihulebetennelse. Ved slike symptomer bør en oppsøke lege. Hvis du er plaget av tett nese over tid, eller ofte har problemer med dette, bør en lege undersøke hva årsaken er. Noen kan ha falske mandler eller polypper som forårsaker tett nese.

Hva hjelper mot tett nese?

Plages du av tett nese, anbefales det å snyte seg ofte, slik at man fjerner slimet som skilles ut. På babyer og nyfødte med tett nese, som ikke kan blåse ut slimet selv, kan man bruke en nesesuger.

Saltvannsdråper, også kalt nesedråper med saltvann, kan benyttes til å skylle nesen og fjerne slim. Noen har i tillegg en viss slimhinneavsvellende effekt. Saltvannsspray i nesen har ingen begrenset behandlingstid, og kan brukes ved behov.

For å motvirke tetthetsfølelse om natten kan man prøve å heve hodeenden av sengen noe, ettersom nesen blir tettere når man ligger flatt.

Slimhinneavsvellende nesedråper- og nesespray er effektivt mot tett nese. Effekten varer i flere timer. Vær oppmerksom på at det finnes egne styrker for barn. Slimhinneavsvellende nesespray skal kun brukes en begrenset tid, og kan ved langvarig bruk forverre nesetettheten. Følgende dosering er anbefalt: Barn under 10 år: inntil 5 dager. Voksne og barn over 10 år: inntil 10 dager.

 

Rennende nese

En rennende nese kan føre til ubehagelig irritasjon rundt nesen, ettersom man snyter seg ofte. For å redusere og forhindre at huden blir irritert, bør man benytte myke lommetørklær. Det kan også være lurt å bruke papirlommetørklær som er innsatt med en lindrende balsam. Fordelen med papirlommetørklær er at man kan kaste dem etter bruk, og dermed redusere smittefaren. 

Hva hjelper mot rennende nese?

Ved rennende nese kan man innledningsvis behandle med en nesespray som virker både avsvellende og hjelper mot den rennende nesen. Har du fått sår i nesen som følge av tett og rennende nese, kan du prøve sesamolje. Husk at et tørt inneklima kan bidra til ytterlig irritasjon og tørrhet i nesens slimhinner.

 

Sår i nesen?

Prøv sesamolje eller saltvann hvis du er plaget av tørre og såre neseslimhinner. Tørt inneklima kan bidra til irritasjon og tørrhet i neseslimhinnene.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024