Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 18.04.2024 Publisert 26.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Vekt og livsstil

Overvekt er et verdensomspennende helseproblem som stadig øker. Også i Norge ser man en utvikling som gir bekymring for befolkningens helse i årene som kommer.

Det er viktig med et sunt og balansert kosthold, samt regelmessig aktivitet for å holde en sunn vekt.

Generelt defineres overvekt som at man har mer fett på kroppen enn det som er ønskelig og sunt i forhold til vekt og høyde. Dette forholdet kalkuleres ut fra en formel som regner ut kroppsmasseindeks (KMI) eller «Body Mass Index» (BMI), som er den engelske betegnelsen.

 

Overvekt har mange uheldige konsekvenser for helsen. Mange ulike sykdommer og lidelser kan forverres av overvekt, og overvekt er koblet direkte til forekomst av for eksempel diabetes type 2, hjertesykdom, slitasjegikt og flere ulike kreftformer. Det er heller ingen tvil om at overvekt kan begrense mulighetene man har til å delta i ulike aktiviteter, og at overvekt kan være en betydelig psykisk belastning.

 

Hvorfor blir vi stadig tyngre?

Årsakene til den økte forekomsten av overvekt i vår moderne tid er sammensatte. Vi vet at det er visse arvelige faktorer som kan bidra til at noen lettere blir overvektige enn andre. Hormoner og endringer i folks privatøkonomi kan også ha mye å si. Tilgangen på mat er i industrialiserte land bedre enn den noensinne har vært, men det er også lettere å få tak i svært energirik mat. For mange betyr den moderne livsstilen at de er mindre i fysisk aktivitet enn det som var vanlig tidligere. Mange tilbringer de fleste av dagens timer foran en skjerm.

Behandling av overvekt

Helt enkelt vil man legge på seg hvis man spiser flere kalorier enn det man forbrenner. Dermed kan vekten reduseres ved å redusere matinntak og å øke fysisk forbrenning, slik at man forbrenner flere kalorier enn man spiser. Det skal lite til for å gå opp i vekt. Spiser du 100 kcal mer enn du pleier hver dag, noe som tilsvarer en halv kjeks, vil du legge på deg ca. fire kilo i løpet av et år, med mindre du øker aktiviteten tilsvarende.

Å samarbeide tett med fastlegen din og å alliere deg med venner og familie er gode ideer hvis du ønsker å gå ned i vekt. Støtte og motivasjon fra omgivelsene kan være avgjørende.

Å lage en plan over måltider og aktivitet vil også hjelpe deg å nå målene dine. Det er viktig å kartlegge hva du faktisk spiser, og ta kontroll over kostholdet for å sikre seg et sunt kosthold det er mulig å leve med resten av livet. Vektnedgang vil nemlig for de fleste handle om livsstilsendring som må vare livet ut.

For noen vil det være riktig å benytte legemidler som hjelper en å gå ned i vekt, mens andre blir anbefalt kirurgiske inngrep hvis andre metoder ikke fører frem.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024