Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 24.02.2021

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer, og er ofte forbundet med ufarlige infeksjoner.  Høy og langvarig feber kan være tegn på alvorlig sykdom og kreve behandling. 

Kvinne med temperaturmålerKvinne med temperaturmåler

Feber er en forsvarsreaksjon som kommer når kroppen er utsatt for en infeksjon.

Feber defineres som en temperatur på over 38°C, målt rektalt. Kroppstemperaturen hos barn kan variere, men temperaturer over 37,5°C om morgenen og 38°C om kvelden regnes som forhøyet temperatur. Temperaturer på over 41°C kan være tegn på alvorlig sykdom. Feber er svært vanlig ved luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa, og vil da gå over etter få dager. Mer langvarig feber er vanlig ved sykdommer som bihulebetennelse og kyssesyke, men kan også skyldes en hel rekke andre sykdommer, noe som gir grunn til å oppsøke lege ved langvarig feber.

Forsvar og temperaturregulering

Temperaturen i kroppens indre, kjernetemperaturen, holdes relativt konstant med kun små variasjoner når vi er friske. Kroppstemperaturen reguleres av et varmesenter, som finnes i hypotalamus i hjernen. Reguleringen skjer ved at nerveceller gir beskjed til varmesenteret om temperaturforandringer i kroppen.

Ved feber økes kroppstemperaturen som en del av det naturlige forsvarssystemet mot infeksjoner. Årsaken til at man får feber er rett og slett at immuncellene er mer effektive når kroppstemperaturen økes noe. Som oftest oppstår feber i sammenheng med en virusinfeksjon. Når virusene nedkjempes av immunforsvaret, vil feberen gå over av seg selv. Enkelte ganger kan infeksjoner forårsaket av bakterier trenge behandling med antibiotika. Det finnes også en del andre sykdommer som fører til feber uten at det er en infeksjon inne i bildet. Små barn får oftere feber enn voksne, blant annet på grunn av at temperaturreguleringen deres er mer umoden enn hos voksne. Les mer om barn og feber her.

Hvor bør feberen måles?

Det finnes flere ulike steder å måle feberen på. Fremdeles er det måling i endetarmen som gir de mest nøyaktige resultatene. Ved måling på huden, i munnen eller under armen vil det være visse avvik i temperaturen. Normal kroppstemperatur kan variere fra 37,1°C målt i endetarmen til 36,6°C målt i øret og 36,4°C hvis man måler i munnen. Det betyr at skal du måle kroppstemperatur i munnen må du legge til ca. 0,5°C på den temperaturen du får. Temperaturen i munnen svinger dessuten mye, og kan gi svært unøyaktige resultater. Måler du under armen, må du legge til ca. 0,6°C.

Behandling av feber

Når man har feber, bør man ta det med ro og hvile. Ofte er feberen ledsaget av generell sykdomsfølelse, og da er det naturlig å holde sengen.

Høy feber bør behandles med tiltak som får ned kroppstemperaturen hos den syke. I første omgang kan unødige klær fjernes, temperaturen i rommet senkes og huden kjøles ned med en fuktig klut/håndkle eller lignende. Unngå at den syke ligger i trekk. Den som har feber bør få rikelig å drikke, og dette er særlig viktig når det gjelder barn. Smertestillende og febernedsettende midler, som paracetamol og ibuprofen, kan brukes for å få ned feberen og minske ubehag, men vil ikke behandle den underliggende sykdommen som forårsaker feber. Vær oppmerksom på at reseptfrie legemidler alltid skal brukes i henhold til instruksjonene i pakningsvedlegget. Spør på apoteket hvis du er usikker på hvilke febernedsettende midler du kan bruke.

Kontakt lege dersom feberen kommer over 40°C, eller hvis voksne har feber på over 39°C i mer enn tre dager. Symptomer som stiv nakke, utslett, smerter i magen, hevelse i halsen, sløvhet eller at den syke er vanskelig å vekke eller å få kontakt med gir grunn til å kontakte lege umiddelbart. 

Kilder: nhi.nohelsenorge.nolegehandboka.no

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2021