Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 28.02.2023 Publisert 24.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Feber hos barn

Barn får lettere feber enn voksne, og de kan iblant få høy feber, noe som kan være skremmende for de voksne som pleier dem. Hvordan skal det behandles, hvilke faretegn skal man være oppmerksom på og når skal man oppsøke lege? 

Feber hos små barn kan være skremmende, men er et vanlig symptom ved sykdom. 

Feber er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv. Ofte er feber hos barn forårsaket av en infeksjon, som for eksempel en luftveisinfeksjon. De fleste infeksjoner er forårsaket av virus og går over av seg selv. Feber er et viktig ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. Hvis temperaturen målt i endetarmen er over 38 grader, har barnet feber. Antibiotika har ikke effekt på virus, og vil kun være aktuelle å bruke dersom lege finner en bakteriell infeksjon som krever antibiotikabehandling.

Allmenntilstand

Voksne vil ofte føle seg syke når temperaturen nærmer seg 38, barn kan reagere annerledes. Det er viktig å følge med på barnets allmenntilstand når det har feber.  
Dersom barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan også være alvorlig syke uten feber.

Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt, og er viktigere enn å se på feberen isolert. Vær oppmerksom på våkenhetsgrad, pusteproblemer, oppkast, diaré og tørste. Dersom barnet ditt har feber bør du se til det også noen ganger i løpet av natten å følge med på om tilstanden endrer seg. Behandlingen må følge allmenntilstanden.

Tiltak og behandling

Barn som har feber bør få rikelig å drikke. Lette klær og å senke temperaturen på soverommet kan bidra til at barnet avkjøles, og øke komforten. Vurder også om tykke dyner kan byttes ut med lettere tepper.

Hvis barnet har høy feber eller er tydelig plaget av feberen kan man bruke smertestillende og febernedsettende midler. Disse finnes i en rekke former, tilpasset alder og vekt. Små barn vil som regel ha vanskeligheter med å svelge tabletter, og derfor er det mer hensiktsmessig å bruke stikkpiller, mikstur, brusetabletter eller smeltetabletter. Spør på apoteket dersom du er i tvil om hva du bør bruke.  Legemidler som inneholder paracetamol anbefales som førstevalg ved feber. Eventuelt kan ibuprofen benyttes.

Hold barnet hjemme fra barnehagen når det har feber. Feber er ofte indikasjon på at barnet kan ha en infeksjon som kan smitte de andre barna i barnehagen, og barnet selv vil ha godt av ro og hvile når det har feber. Mange barnehager har en regel som sier at barnet skal ha hatt én feberfri dag før det kommer tilbake til barnehagen.

Når bør du kontakte lege?

Kontakt lege dersom barnet virker slapt og medtatt, får kramper, eller blir vanskelig å få kontakt med. Hvis barnet får pusteproblemer, eller puster grunt og raskt, bør man også kontakte lege. Barn som ikke klarer å drikke bør også få legehjelp.  Fordi hjernehinnebetennelse er en potensielt livstruende sykdom som blant annet gir feber, bør du kontakte lege dersom barnet får andre typiske symptomer på hjernehinnebetennelse, slik som stiv nakke og utslett som ikke forsvinner når man trykker et glass mot det. Ta kontakt med lege umiddelbart dersom slike symptomer opptrer sammen med høy feber.  Langvarig feber (mer enn i to-tre dager) ledsaget av dårlig allmenntilstand, og feber hos barn under tre måneder gir også grunn til å kontakte lege. Kontakt lege hvis du er i tvil eller bekymret for barnets tilstand.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024