Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 05.09.2023 Publisert 24.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Smerter hos barn

Akkurat som voksne kan barn også ha vondt. Som forelder bør man være i stand til å tolke smertesignalene og vite hvilken lindring som finnes.

Barn kan ha vanskelig for å uttrykke og sette ord på smerter. Lær deg barnets tolke barnas signaler.

Studier viser at det er mange barn som er plaget med smerter. Store barn er som regel i stand til å si fra hvis de har vondt. Utfordringen er større for foreldre som har små barn med smerter. Derfor er det viktig at foreldre lærer seg å tolke barnas signaler og behov for smertelindring.

 

Vondt i hodet

Faktisk kan barn helt ned i toårsalderen ha hodepine. Antallet barn som har hatt vondt i hodet øker i de eldre aldersgruppene. Det finnes også små barn som har migrene, selv om migrene i hovedsak opptrer etter at barnet er 10 år. Barn som har migrene kan ofte skille mellom kraftig og lettere hodepine.

Mange barn med vondt i hode har såkalt spenningshodepine som kan henge sammen med fysiske eller psykiske belastninger. Slik hodepine kan også skyldes for lite søvn, uregelmessige måltider og for lite drikke. Hodepine kan også være et symptom hos barn som opplever å bli mobbet, er stresset eller som opplever andre vanskelige situasjoner i sin hverdag. Når barnet ofte klager over vondt i hodet er derfor nærliggende å stille enkle spørsmål om søvn, mat og drikke, men også om hvordan barnet har det generelt.

Hodepine hos barn kan skyldes sykdommer som ørebetennelse, bihulebetennelse eller sykdommer i luftveiene. Hodepine kan hos noen være en bivirkning av medisinbruk. Hvis du mistenker at hodepinen kan skyldes medisiner skal du ta dette opp med farmasøyt eller lege, og ikke avslutte behandling på egenhånd.

Har barnet ditt ofte vondt i hodet eller sterk hodepine bør lege kontaktes. Det finnes noen mer alvorlige sykdommer som forårsaker hodepine, og disse er det greit å få utelukket.

 

Vondt i magen

Barn kan ha vondt i magen av svært mange ulike årsaker, noen helt ufarlige, andre alvorlige. Les mer om vondt i magen hos barn her

 

Vondt i øret

Smerter i øret skyldes ofte ørebetennelse, men kan også skyldes smerter i hodet og halsen som stråler ut i øret. Barn mellom 6 og 12 måneder får oftest ørebetennelse, mens det er mer uvanlig hos store barn. Det er svært vanlig at smerter som skyldes ørebetennelse kommer om natten, og i slike situasjoner vil det å gi smertestillende medisin ofte være tilstrekkelig hvis barnet ellers ikke virker sykt. Å bruke nesedråper for å sikre at nesen ikke er tett kan også hjelpe på smerter i øret. Ta kontakt med lege dersom barnet virker sykt eller har høy feber kombinert med smerter i øret, eventuelt puss som renner fra øret.

Smerter i øret kan også skyldes eksem i øregangen, problemer med trykk (som ved flyreiser) eller til og med at barnet har puttet en gjenstand i øret. Er du usikker på hva smertene i øret skyldes, og de ikke gir seg innen et døgn, er det på sin plass å kontakte lege.

 

Voksesmerter

Mange barn plages fra tid til annen av voksesmerter. Dette er smerter som sannsynligvis oppstår i musklene, men man kjenner ikke årsaken til dem, og de trenger heller ikke å falle sammen med perioder der barnet vokser spesielt mye. Typisk er voksesmerter verst sent på dagen eller om natten, og de sitter i lårene eller bakpå leggen. Etter en times tid vil smertene som regel gå over av seg selv. Det er påvist at slike voksesmerter kan være verre på dager der barnet har vært mye i fysisk aktivitet. Voksesmerter er helt ufarlige, og det trengs heller ingen behandling.

Å bruke smertestillende medisiner har liten hensikt fordi smertene vil gå over av seg selv før medisinen får effekt. Å gni litt på det vonde området kan hjelpe litt på smertene. Er barnet ofte plaget med smerter i beina, og man er usikker på årsaken bør man likevel oppsøke lege for å utelukke andre problemer enn voksesmerter. Voksesmerter er vanligst hos barn under 12 år.

 

Hvilke smertestillende legemidler kan barn bruke?

Legemidler med paracetamol er førstevalget til barn ved feber eller smerter. Virkestoffet ibuprofen finnes også på markedet i produkter som er tilpasset barn. Det finnes mange ulike former som er enklere for et barn å ta enn tabletter. For de aller minste vil stikkpiller være et naturlig valg, mens mikstur, brusetabletter og smeltetabletter kan være mer naturlige valg for eldre barn. Det er viktig at doseringen tilpasses vekt og alder, og at man alltid følger anvisningene som er gitt på pakken. Gjør det også til en god vane å lese pakningsvedlegget før du gir barnet medisin. Er du usikker på hva du bør velge for ditt barn, kan du spørre apoteket om råd.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024