Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 21.08.2023 Publisert 24.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Hodepine

Hodepine kan ha flere utløsende årsaker, som muskelspenninger, stress, lite søvn og sykdom. Det er vanlig å ha vondt i hodet en gang iblant. Migrene og klasehodepine er mer intense former for hodepine som kan være mer komplisert å finne utløsende årsaker til. 

Kvinne med hodepineKvinne med hodepine

Spenningshodepine er den vanligste formen for vondt i hodet.

Hvorfor får man hodepine?

Det er mange årsaker til hodepine, f.eks. stress, spente eller strekte muskler, forkjølelse, influensa, synsfeil eller migrene. Hodepine er i de aller fleste tilfeller ufarlig. I sjeldnere tilfeller kan hodepine forårsakes av en mer alvorlig tilstand.

De aller fleste av oss har hodepine en gang iblant, og noen er oftere plaget enn andre. Spenningshodepine regnes som den vanligste formen for hodepine, og den føles gjerne som et pressende trykk i hodet. Hodepine kan også skyldes en underliggende tilstand eller sykdom, men som regel er hodepinen helt ufarlig. Opplever du akutt vondt i hodet som er sterkere eller av en annen type enn det du har hatt tidligere, bør du oppsøke lege.

 

Spenningshodepine/Tensjonshodepine

Den typiske spenningshodepinen kan være pressende og trykkende. Smertene er ofte borte om morgenen, men kan øke utover dagen.

Spente muskler i hode og nakke henger trolig sammen med denne formen for hodepine. Det er imidlertid ikke sikkert om det er spenningene i musklene som forårsaker vondt i hodet, eller om det er hodepinen som fører til spenningene. Legen vil kunne finne øm muskulatur og ømme muskelfester i nakken hos noen, men ikke hos alle.

Noen er mer plaget av og disponert for spenningshodepine enn andre. Hodepinen kan opptre sjelden eller ofte, og noen har kroniske plager. Spenningshodepine utløses ofte av stress eller psykiske belastninger.

Hva hjelper mot spenningshodepine?

Behandlingen av spenningshodepine er i første omgang å få nok søvn, å drikke rikelig og å spise nok. Fysiske øvelser for avspenning kan ha mye for seg. Noen ganger kan det være behov for å bruke reseptfrie, smertestillende midler, men vær oppmerksom på at disse kun skal brukes over kortere perioder. Overforbruk av reseptfrie, smertestillende midler kan faktisk føre til hodepine. Er du mye plaget av vondt i hodet, bør du drøfte dette med legen din.

 

Migrene

Migrene er anfall av sterk hodepine som blir verre ved anstrengelse. Det finnes ulike typer migrene, og det er mer utbredt blant kvinner enn blant menn. Migrenesymptomer kan blant annet være pulserende hodepine, kvalme og brekninger i tillegg til at man blir meget følsom for lyder og sterkt lys.

Les mer om migrene her.

 

Cluster hodepine – også kalt klasehodepine

Cluster hodepine gjenkjennes som svært kraftig hodepine med sprengende smerter som ofte sitter bak det ene øyet. Anfallene varer som regel fra noen minutter til noen timer hvis de ikke blir behandlet. Denne typen hodepine kalles «klasehodepine» fordi anfallene kommer i «klaser» - med flere anfall per dag i en periode på noen uker. Cluster hodepine er relativt sjelden, og rammer menn hyppigere enn kvinner. Årsaken er ukjent, men det ser ut til at arvelighet kan være en faktor. Triggere for anfall kan for eksempel være alkohol, røyking og hjertemedisinen nitroglyserin.

Klasehodepine må behandles av lege. Behandlingen fokuserer på å lindre smertene, samt forebygge anfall

 

Hodepine – underliggende årsaker

Det finnes en rekke tilstander som kan ha hodepine som ett av flere symptomer. Det er likevel viktig å være klar over at hodepine i de fleste tilfeller er helt ufarlig. Opptrer hodepinen sammen med andre alvorlige symptomer, eller du har nedsatt allmenntilstand, bør du kontakte lege.

Noen tilstander som kan gi hodepine:

 • Feber og infeksjoner.
 • Hjernehinnebetennelse - vær obs på symptomer som stivhet i rygg og nakke, høy feber, kvalme, brekninger, blødninger i huden og omtåkethet.
 • Bihulebetennelse - ofte i kombinasjon med tykt, gulgrønt snørr.
 • Høyt blodtrykk.
 • Hjernesvulst, men dette som regel sammen med andre symptomer som kvalme, oppkast og svimmelhet.
 • Hjerneslag - vær oppmerksom på vanskeligheter med å snakke, smile og å løfte armene over hodet. Ring 113 hvis disse symptomene oppstår.
 • Grønn stær – gjerne i kombinasjon med fargeforandringer i synet og andre synsforstyrrelser, samt hodepine og kvalme.

 

Fakta om hodepine:

 • 8 av 10 nordmenn har hatt hodepine i løpet av det siste året.
 • Det finnes mange typer hodepine; spenningshodepine og migrene er to vanlige typer.
 • Regelmessig søvn, bra kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge noen typer hodepine.
 • Uregelmessig søvnmønster kan gi hodepine.
 • Dehydrering kan gi hodepine. Det er viktig å huske på å drikke når det er varmt og når man svetter mye.
 • Overforbruk av blant annet smertestillende legemidler kan gi hodepine i seg selv. Dette er den vanligste årsaken til kronisk hodepine.

 

Hva kan du gjøre selv?

 • En kald klut på pannen og hvile kan hjelpe.
 • Plages du ofte av hodepine, er det lurt å føre en hodepinekalender for å finne ut om det er noe mønster. På denne måten er det lettere å påvirke årsaken til at du får vondt i hodet, og kanskje unngå utløsende faktorer.
 • Er årsaken til hodepinen spente muskler, kan massasje, avslapningsøvelser og evt. lettere fysisk aktivitet være bra.
 • Paracetamol er førstevalget ved behandling av kortvarige lette til moderate smerter.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024