Kryssallergi

doctor-picture

Allergi skyldes at immunforsvaret reagerer på enkelte stoffer som fremmede, og setter i gang en betennelsesreaksjon. Kryssallergi oppstår fordi allergifremkallende stoffer i pollen ligner på proteinene i matvarer, og setter i gang den samme reaksjonen i immunforsvaret.

Det er ikke alle allergikere som opplever kryssallergier og hvilke matvarer du reagerer på, avhenger av hvilke allergier du har og er individuelt. Det er relativt vanlig at pollenallergikere som reagerer på bjørkepollen også opplever kryssallergi.

Kryssallergi kan være svært plagsomt. De vanligste symptomene er kløe og hevelse i lepper, munn og svelg. Kryssallergi kan også føre til hudutslett og plager i mage og tarm. Allergimedisiner er lite brukt for å behandle kryssallergier, men det er viktig å behandle selve allergien. Noen opplever svært sterke reaksjoner, allergisjokk, og må få skrevet ut adrenalinsprøyte som de må ha med seg til enhver tid.

Den beste måten å behandle kryssallergi på er å unngå de matvarene man vet at man reagerer på. For mange er kryssallergi mest uttalt i pollensesongen, og man kan tåle matvarer resten av året som man må unngå i pollensesongen. Noen tåler også matvarene bedre hvis de er kokt, skallet er fjernet, de er syltet eller hermetisert. Pollenallergi kan føre til kryssallergi, men kryssallergi påvirker ikke selve pollenallergien i negativ retning.

Bjørkepollen, hassel, or, salix (vier, selje, pil) kryssreagerer med:
Eple, pære, nøtter (alle typer, inkludert muskatnøtt, hasselnøtt, paranøtt og valnøtt), mandler, peanøtter, gulrot, erter, potetskall, soyabønner, linser, banan, nektariner, kiwi og stenfrukter (plommer/svisker, kirsebær, fersken, aprikoser), mango, anis, koriander, karve, kajenne, selleri, paprika, peppermynte, kamille og sennep.

Gresspollen kryssreagerer med:
hvete, bygg, havre, rug, mais, ris, tomat, peanøtter, erter, soyabønner, melon, bønner, erter, linser og peanøtter

Burot kryssreagerer med:
Selleri, gulrot, persille, dill, anis, fennikel, koriander (karri) hvitløk, paprika, kamille Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.), paprika, solsikkefrø og honning

Aktuelle produkter

Zyrtec tabletter 10 mg 30 stk

99,-

Zyrtec tabletter 10 mg 7 stk

94,90

Livostin øyedråper 0,5 mg/ml 4 ml

194,90

Clarityn tabletter 10 mg 7 stk

91,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier