Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 08.03.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Sommerforkjølelse

Forkjølet kan man bli hele året, men det er kanskje ekstra kjedelig å bli forkjølet når været er fint, og man helst skulle drevet med aktiviteter utendørs. Med god og lindrende pleie trenger kan en sommerforkjølelse være til å leve med.

Reise, aircondition, dårlig håndhygiene og kalde bad kan føre til forkjølelse i de varme sommermånedene. Heldigvis finnes det lindrende behandlinger!

Det finnes ingen måter å unngå å bli forkjølet på. Skulle man det, måtte man ha isolert seg helt, for der det er mennesker, vil det også finnes virus som kan gi forkjølelse. Det er ca. 200 slike virus, og man vil aldri bli immun mot dem, men forkjølelse kan likevel ramme litt forskjellig. Noen blir oftere syke enn andre, men det kan dreie seg om at de er mer utsatt for smitte enn andre. Hosting og nysing er verst i forhold til smitte, men håndhygiene har også mye å si.

Barn blir oftere forkjølet, og det skyldes at immunforsvaret deres ikke er helt utviklet. Barnehagebarn blir oftere forkjølet enn andre barn, fordi de utsettes for mye smitte.

 

Sesongvariasjoner

Men å bli forkjølet om sommeren virker kanskje underlig for mange. Det er ingen tvil om at vinteren er høysesong for forkjølelser. Det er mange teorier om hvorfor det er slik. Kulde, og nedkjøling av nese og føtter kan skape gi virus gode vekstvilkår, at man oppholder seg inne i dårlig ventilerte rom med mange mennesker, kan også ha mye å si.

Sommeren medfører faktisk sine egne risikofaktorer. Uansett hvor du har vært på ferie, er det garantert noen forkjølelsesvirus i omløp der. Reise i seg selv kan medføre smittefare, i og med at risikoen for å bli smittet henger sammen med hvor lenge man utsetter seg for kontakt med virus. Dermed blir lange flyturer en ideell arena for forkjølelsessmitte. På tur er det ofte vanskelig å være nøye nok med håndhygienen, og da øker smittefaren ytterligere.

Så er du en av dem som sitter på jobb, eller hjemme og føler deg tufs og forkjølet akkurat nå, er du en av mange som opplever å bli forkjølet om sommeren.

 

Hva kan du gjøre?

Heldigvis finnes det behandling som kan lindre en kraftig forkjølelse. Noe av det beste du kan gjøre er å huske på å få i deg rikelig med væske, gjerne varm eller lunken. Væske vil hjelpe på flere av de typiske forkjølelsessymptomene. Det andre du kan gjøre er å ta det med ro, kjenne etter på kroppen, og sove. Forkjølelse går som regel over av seg selv uten komplikasjoner, bare man gir det litt tid.

 

Feber og smerter

En kraftig forkjølelse kan ofte føre med seg feber som en del av immunresponsen på infeksjonen. Mens barn kan tåle feber godt, vil de fleste voksne føle seg syke når de har feber. Hodepine, muskel - og leddsmerter kan også være en del av symptomene ved forkjølelse. Ved feber og smerter kan man bruke reseptfrie, smertestillende legemidler. Førstevalget for de fleste er produkter med paracetamol, men ibuprofen kan være et alternativ, særlig ved muskel-og leddsmerter. Pass på å lese pakningsvedlegget før bruk slik at du er sikker på at du kan bruke det aktuelle legemidlet, og at du bruker det riktig. Det finnes legemidler tilpasset barn, som kan brukes når de er sliter med feber og ubehag ved forkjølelse.

 

Tett nese

Tett og rennende nese er klassiske symptomer ved forkjølelse, og kan være svært sjenerende.

Velg papirlommetørklær med balsam, som er skånsomt for nesen når den må pusses ofte. Blir nesen sår, finnes det kremer som kan lindre den såre huden.

Nesespray med saltvann kan brukes til skylling ved behov, og nesespray med stoffer som gjør slimhinnen i nesen mindre hoven, slik at nesen åpnes kan brukes med forsiktighet når det er nødvendig. Mange kan ha glede av denne typen nesespray ved sengetid for å få sove bedre.

 

Sår og hes hals

Sår hals er ofte det første symptomet på en forkjølelse i anmarsj. De siste årene har det kommet flere nye produkter på det norske markedet som kan lindre halssmertene, som halstabletter med lokalbedøvende effekt. Følg instruksjonene i pakningsvedlegget ved bruk av slike tabletter.

Vanlige sugetabletter kan lindre ubehag i halsen noe, og kan brukes ved behov, disse kan også brukes ved heshet.

 

Tetthet og hoste

Hoste har faktisk en viktig funksjon, og det er å få opp slim som har samlet seg i luftveiene. Derfor skal man ikke alltid jobbe for å stoppe hosten. Ved slimhoste, altså hoste der det kommer opp slim kan man bruke slimløsende midler for å lette opphostingen, det samme gjelder hvis man føler seg tett i luftveiene.

Tørrhoste er hoste som skyldes en irritasjon i luftveiene, og ikke slim. Ved denne typen hoste, kam man bruke reseptfrie hostedempende midler.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024