Tilgjengelig for kjøp på nett mellom 8 og 16

Dette produktet må selges med veiledning av Farmasøyt, og er derfor kun tilgjengelig for kjøp på nett mellom kl 08.00 og 16.00 på hverdager.

Du kan allikevel kjøpe produktet på ditt nærmeste Boots Apotek.

Finn ditt apotek og se åpningstider.

Egenerklæring for kjøp

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Hva er kyssesyke?

Kyssesyke rammer i hovedsak barn og unge, og kan lett forveksles med andre infeksjoner. Kyssesyke (mononukleose) er en virusinfeksjon forårsaket av et virus i herpesfamilien. Viruset slår seg ned i slim i halsen, og kommer seg over i blodet slik at det kan angripe blodceller og lymfevev. Mandlene, som er en del av lymfevevet, og lymfeknutene i halsen vil av denne grunn ofte bli smertefulle og hovne. Viruset regnes som relativt lite smittsomt, og det er liten fare for å smitte andre ved vanlig sosial kontakt.

Kyssesyken forårsakes av et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Sykdommen vil gå over av seg selv, men det kan ta tid. 

Det populære navnet «kyssesyke» tilsier at viruset smitter ved intim kontakt, men selv om det er lurt å unngå aktiviteter som medfører kontakt med den smittedes spytt i perioden under og rett etter sykdommen, kan den smittede leve omtrent som vanlig så lenge allmenntilstanden er god.

 

Symptomer og diagnose

Typiske symptomer på kyssesyke er smerter i halsen, forstørrede mandler, hevelse i halsområdet og høy feber. De første dagene til ukene kan symptomene være milde, med generell sykdomsfølelse, slapphet og dårlig matlyst. Hodepine er heller ikke uvanlig. I denne fasen kan kyssesyke lett forveksles med andre vanlige infeksjonssykdommer. De mer typiske symptomene kommer som regel etter hvert. Ved legeundersøkelse kan man i noen tilfeller finne ut at lever og milt er forstørret. For å få en sikker diagnose kan legen foreta tester. Kyssesyke kan forveksles med streptokokkinfeksjon i halsen, og det er viktig med en sikker diagnose. De aller fleste i den voksne befolkningen har på ett eller annet tidspunkt vært utsatt for smitte med viruset som forårsaker kyssesyke, men mange har enten ingen symptomer eller en svært mild infeksjon, slik at diagnosen aldri stilles.  De fleste som har uttalte symptomer er barn eller ungdom. Mange har nok hørt om at milten kan sprekke ved kyssesyke, men denne komplikasjonen er heldigvis ytterst sjelden. Det er også svært sjelden at den syke blir så dårlig at sykehusinnleggelse er nødvendig.

 

Behandling

Siden kyssesyke forårsakes av virus, vil ikke antibiotikabehandling ha noen effekt. Sykdommen vil i de aller fleste tilfeller gå over av seg selv. Det kan ta relativt lang tid før man føler seg frisk igjen etter kyssesyke. En rekonvalesensperiode på en til to måneder er ikke uvanlig, og noen kan føle seg trøtte og slappe også etter dette. Etter en omgang med kyssesyke blir viruset i kroppen resten av livet. Selv om det er rapportert om noen få tilfeller der personer som har fått diagnosen kyssesyke på nytt, vil viruset hos de fleste gå inn i en dvaletilstand, der det ikke forårsaker problemer.

Det er viktig at kroppen får hvile og ikke utsettes for store fysiske anstrengelser når du har kyssesyke, blant annet fordi milten og leveren er påvirket. Trening skal unngås under sykdommen, og sport som medfører slag og spark skal man vente med en stund etter sykdomsperioden. Smerter kan lindres med reseptfrie, smertestillende legemidler, som ibuprofen. Paracetamol skal ikke brukes hvis leververdiene er forhøyet. Alkohol skal unngås fordi leveren påvirkes av kyssesyke.

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Norsk Elektronisk Legehåndbok

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021