Tilgjengelig for kjøp på nett mellom 8 og 16

Dette produktet må selges med veiledning av Farmasøyt, og er derfor kun tilgjengelig for kjøp på nett mellom kl 08.00 og 16.00 på hverdager.

Du kan allikevel kjøpe produktet på ditt nærmeste Boots Apotek.

Finn ditt apotek og se åpningstider.

Egenerklæring for kjøp

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×

Hva er skogflåttencefalitt?

Skogflåttencefalitt er en potensielt alvorlig virussykdom som overføres ved flåttbitt. Til forskjell fra bakteriesykdommen borreliose, finnes det ingen behandling mot skogflåttencefalitt. Det er kun forebyggende tiltak som hjelper.

Du kan forebygge risikoen for flåttbitt ved å bruke insektsmidler, langbukser og genser, men det finnes også vaksine mot skogflåttencefalitt som kan settes i apotek.

-Det er nok mange som ikke er klar over at flåtten kan bære med seg denne smitten, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge. –De fleste har nok fått med seg at vanlig norsk flått kan ha bakterier som gir borreliose, men at de også kan ha et virus som gir alvorlig sykdom gjør forebygging av flåttbitt enda mer aktuelt.

Skogflåttencefalitt er en sjelden, men alvorlig virusinfeksjon i hjernen og ryggmargen forårsaket av TBE-virus. Flått infisert med viruset er relativt vanlig i deler av Norge, Sverige og Finland. Viruset kommer fra smågnagere og kan sette seg i spyttkjertlene til flåtten når den suger blod fra for eksempel mus.

-Fordi TBE-viruset sitter i munnpartiet til flåtten kan ett bitt være nok til å overføre smitten til et menneske. Til forskjell fra borrelia-smitte, der det ofte kan ta 24 timer før bakterien overføres, kan viruset overføres i det øyeblikket man blir bitt forteller Thune.

 

Forebyggende tiltak

 Mens borrelia behandles med antibiotika, finnes det ikke noen behandling mot skogflåttencefalitt. Derfor er det viktig med tiltak som forebygger flåttbitt.

 –Du kan redusere risikoen for flåttbitt ved å bruke myggmidler/insektmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne dine. Bruk av langbukser som dyttes ned i sokkene eller skoene når du ferdes i flåttrike områder kan forhindre flåttbitt. Det finnes også en vaksine mot skogencefalitt som anbefales de som oppholder seg mye i skog ved kyst-områder i Norge eller i utlandet der smitten forekommer for eksempel i Øst-Europa og i Sverige sier Thune.

Har du først fått flått på deg, bør du fjerne den så fort som mulig.

-Vi anbefaler at du sjekker både deg selv og resten av familien etter turen. En rask dusj kan skylle bort flått som ikke har rukket å bite seg fast. Oppdager du flått som har bitt seg fast skal den dras rett ut ved at du tar tak helt inne ved huden. Du kan godt bruke flåttfjerner eller pinsett til dette, forteller farmasøyten.

Flåtten fester seg gjerne på underkroppen hos voksne personer mens hode og hals er mest utsatt hos små barn. Flåttbitt er vanligst i områder med tynn hud, slik som i lysken, nakken, knehasene, armhulene og mellom tærne. Familiens kjæledyr kan også være utsatt for flått. Det finnes forebyggende legemidler for dyr som dyrlegen kan skrive ut resept på.

 

Oppsøk lege!

Har du fått et flåttbitt bør du alltid følge med på eventuelle forandringer på bittstedet. All sykdom forårsaket av flåttbitt skal behandles av lege.

 –Det er ikke uvanlig at det kan være litt rødt på og rundt selve bittstedet i noen dager. Utvikles det et rødt, ringformet utslett rundt bittstedet etter 1-4 uker bør det undersøkes av lege. Slike symptomer forbindes med borreliose. Symptomene på skogflåttencefalitt kommer vanligvis etter 1-2 uker og ligner influensa. Etter noen feberfrie dager vil en av tre utvikle hjernebetennelse som kan gi varige skader på nervesystemet.

 

FAKTA OM FLÅTT

  • Flått er i ca. 1-4 mm lang, men kan vokse til 1 cm når den suger blod.
  • Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker som går forbi.
  • Bittene kan forekomme over hele kroppen, men er vanligst i områder med tynn hud f.eks i lysken, nakken, knehasene, armhulene og mellom tærne. Flåtten fester seg gjerne på nedre del av kroppen hos en voksen person, mens hode og hals er mest utsatt hos små barn.
  • Flåtten er aktiv når det er varmegrader i lufta, telefritt i bakken og når snøen har smeltet.
  • Kjæledyr som er utsatt for flåttbitt kan få resept på forebyggende legemiddel hos veterinær.

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.


Resept kan bestilles fra:

E-vaksine garanterer resept innen 24 timer etter at bestillingen er bekreftet.

Maja.no garanterer resept innen 3 timer etter at bestillingen er bekreftet.


Boots Norway © 2021