Hemoroider

 Hemoroider forårsakes av en utposning av blodårer i og rundt endetarmsåpningen. De er sjeldent farlige, men kan være smertefulle og gå utover livskvaliteten. 

Tiltak som økt mosjon og et mer balansert kosthold kan hjelpe mot hemoroider. Dersom dette ikke hjelper finnes det reseptfrie legemidler i apoteket som kan lindre problemet.

Hemoroider og endetarmsplager

Hemoroider er et svært vanlig problem. Man regner med at ca. en tredjedel av den norske befolkningen har hemoroider.

Hemoroider er blodårer i endetarmsåpningen eller endetarmskanalen, som har utvidet seg og blitt til en utposning/åreknute. Hemoroidene kan være synlige, og de kan være følbare kuler i endetarmen.

Symptomer kan være blødninger og/eller slim fra endetarmen, anakløe, samt smerter og ubehag. Blødningene vil ofte komme i forbindelse med toalettbesøk og kan oppfattes som relativt dramatiske.

Hemoroider er ikke farlige, men de kan være svært plagsomme. I mange tilfeller vil opplevelsen av hemoroidene være en annen enn den en lege vil kunne se ved undersøkelse av endetarmen.

Årsaker til hemoroider kan være økt trykk mot sentrale vener, for eksempel ved graviditet, mye ståing, tungt arbeid eller treg avføring. Hemoroider kan også oppstå i forbindelse med kraftig magesjau. Ofte er det imidlertid ikke noen helt klar årsak til at man utvikler hemoroider.

 

Behandling

Er man plaget med hard mage og treg avføring bør man først prøve tiltak som endret kost og økt mosjon. Det er viktig å drikke rikelig og å spise kost med mye fiber. Det kan være aktuelt å bruke bløtgjørende midler hvis avføringen er hard over tid og endringer i kosten ikke er tilstrekkelig. Gode toalettvaner er også avgjørende. Å sitte lenge på toalettet kan skape langvarig trykk som er lite gunstig.

Hemoroider lar seg ofte dytte på plass etter avføring, og det bør du gjøre dersom det er snakk om store utposninger. Hemoroider kan bli bedre i perioder for så å komme tilbake ved for eksempel hard mage.

Reseptfrie legemidler  i form av salve og stikkpiller med betennelsesdempende og  smertestillende effekt kan lindre ubehag og smerte. Ved plagsomme hemoroider kan legen velge å fjerne hemoroiden.

Det er svært vanlig å få hemoroider under svangerskapet, og som regel vil hemoroidene gå tilbake etter svangerskapet. Man kan igjen få problemer med hemoroider ved nye svangerskap.

 

Kilde: Norsk helseintormatikk

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021