Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.03.2023 Publisert 03.03.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Slik går du fra nattugle til morgenfugl

Alle liker å sove, og alle trenger å sove. Men ikke alle har samme døgnrytme. Mens noen spretter opp av sengen, hater andre tanken på å stå opp. Til de sistnevnte beklager vi, men faktisk ser det ut til at det kan ha helsemessige fordeler å stå tidlig opp – selv om du ikke må. Her er tipsene som kan hjelpe deg litt på vei. Og husk: Øvelse gjør morgenfugl

Gjør gradvise endringer for å snu døgnrytmen og bli en morgenperson.

Alle liker å sove, og alle trenger å sove. Men ikke alle har samme døgnrytme. Mens noen spretter opp av sengen, hater andre tanken på å stå opp. Til de sistnevnte beklager vi, men faktisk ser det ut til at det kan ha helsemessige fordeler å stå tidlig opp – selv om du ikke må.

Våkne opp – det er morgen!

Undersøkelser viser at mennesker som står opp tidlig har en lavere gjennomsnittsvekt, er oftere fornøyde, og har bedre kvalitetssøvn. Det er også ting som tyder på at morgenfugler også har sterkere motivasjonen og viljestyrke enn nattugler. Studier viser også at hjernen er på sitt mest aktive og kreative rett etter at man har sovet. Og hvem vil vel ikke ha det slik?

Start dagen med ro

En tidlig start på dagen betyr ofte også en roligere start på dagen. I hverdagen er man naturlig tidlig oppe, men det kan likevel være verdt å stille vekkerklokken enda et lite kvarter før for å nyte litt alenetid. I helgene kan du nyte morgenen til akkurat det du liker aller best. Når du står opp tidlig får du nemlig mye mer ut av dagen.

Den indre klokken finnes!

Alle kroppens celler har en klokke som forteller når ulike ting skal skje på døgnet. Noen av disse klokkene styres av lys, andre av hormoner. Når alle klokker er stilt og justert, og tilpasset døgnet, utgjør de det vi kaller for døgnrytme. Men hva når klokkene tikker ulikt?

A- og B-mennesker

Det er faktisk slik at noen mennesker er anlagt for kortere rytmer enn andre. Det er disse vi på godt norsk kaller A-mennesker. De både legger seg tidlig, og står opp tidlig. B-menneskene har derimot– riktig gjettet – lengre rytmer. Det kan ha sammenheng med hormonproduksjonen. Det ser ut til at B-menneskene skiller ut melatonin (et hormon som styres av lys/mørke) senere på kvelden enn A-menneskene, mens A-menneskene skiller ut mer kortisol (ofte kalt stresshormon) om morgenen, noe som gjør det lettere å våkne.

Hvordan gå fra B til A?

Så, hvordan skal du komme i gang med endringen fra B-til A-menneske?

La oss gi deg noen tips:

 

Start forsiktig

Ingen varige endringer skjer over natten, så ikke gå for hardt ut. Start med å stå opp 15 minutter tidligere i noen uker til det nye tidspunktet har satt seg i kroppen. Deretter kan du øke til 30 minutter, og følge på til du er der du ønsker å være.

 

Bruk hjelpemidler

Mobiltelefonen kan hjelpe deg inn i nye morgenfuglrutiner. Det finner apper som bruker bevegelsessensorer for å avgjøre hvilken tidspunkt som er best å vekke deg på der du også kan føle deg mest uthvilt.

 

Våkne opp til lys

Å våkne til lys er enklere enn å våkne til mørke. Det kjenner vi i Norden godt til. Lys får oss til å føle oss uthvilt og gladere. I sommermånedene er ikke dette noe problem. I mørketiden derimot kan det være tøffere. En lysterapilampe, eller annen type lampe med timer, kan være løsningen.

 

Klokkeradio

Last ned klokkeradio på mobilen og våkne opp til nyheter og musikk. Ikke bare er det en hyggelig måte å våkne på – du er også helt oppdatert når du går ut døren.

 

Juster leggetider

Det sier seg selv at skal du stå opp tidligere, bør du også gjøre noe med kveldsrutinene. Følg samme mønster som for når du skal stå opp.

 

Hold på vanene

Å holde på nye rutiner kan være vanskelig i starten, tenk på at det plutselig blir bedre og benytt deg av noen av disse tipsene:

 

Temperatur på soverommet

Det er lettere å våkne hvis du har sovet godt, så legg til rette for en best mulig natts søvn. I følge ekspertene er optimal temperatur på soverommet mellom 15°C –19 °C. Både for høye og for lave temperaturer kan forstyrre søvnen.

 

Kick-start dagen

Smoothie er både godt, sunt og kan dessuten varieres i det uendelige for å gi deg en skikkelig kick-start på dagen. Banan slipper ut sakte energi som kan hjelpe deg å holde energinivået oppe utover morgenen. Banan inneholder også tryptophan, en aminosyre kroppen bruker til å produsere serotonin som regulerer humøret.

Prøv disse smoothiene og få kroppen i gang!

  • Kaffesmoothie

1 toppet spiseskje pulverkaffe + 1 ss varm vann

1 moden banan (gjerne frossen)

1 og en halv dl gresk vaniljeyoghurt eller- kesam

2 ss havregryn

(litt akasiehonning for de som ønsker en søtere smak)

 

  • Bananboost

1 moden banen

1/2 kopp vaniljeyoghurt

2isbiter

2 teskjeer vaniljeekstrakt

 

  • Energibombe

1 avokado

1 lime eller 1 halv sitron

1 kiwi

2 dl eplejuice

1 håndfull babyspinat

 

Kilder:  Store medisinske leksikon

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024