Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Viktig å vite om diaré

Langvarig diaré kan gi væsketap og uttørring av kroppen. Det viktigste når man har diaré er å få i seg nok væske til å erstatte væsketapet.  

Diaré gir væsketap av kroppen. Derfor er det viktig å drikke regelmessig når man opplever løs mage. 

Diaré kjennetegnes av hyppig og løs avføring, og skyldes nesten alltid virus, bakterier eller andre mikroorganismer. Diaré ledsages ofte av kvalme og oppkast. Ved dårlig hygiene, særlig i forbindelse med matinntak og matlaging, øker risikoen for smitte som kan føre til diaré, og bruk av antibiotika kan også gi løs mage fordi endret bakteriebalanse i tarmene kan gi bakterier eller virus som ikke naturlig hører hjemme i tarmfloraen innpass.

I Norge regner man med at rundt halvparten av alle tilfeller av diaré skyldes virus. Det er vanlig at virusinfeksjoner som fører til diaré går som epidemier, særlig om vinteren.

På verdensbasis tar tilstander forbundet med diaré mange liv hvert år, særlig blant barn i utviklingsland. Forurenset drikkevann er en årsak til mageinfeksjoner mange steder i verden.

Drikke og væskebalanse

 Langvarig diaré gir væsketap og uttørring av kroppen. Det viktigste når man har diaré er å få i seg nok væske til å erstatte væsketapet. Særlig eldre og små barn har lett for å får problemer med væskebalansen ved mageinfeksjoner. I tillegg til væsketapet mister kroppen mange viktige salter og sukker ved en kraftig mageinfeksjon.

Leskedrikk med høyt sukkerinnhold, slik som brus, er i utgangspunktet ikke å anbefale fordi det høye sukkerinnholdet vil trekke med seg væske i tarmen, og potensielt forverre plagene med løs mage. Brus og juice bør derfor tynnes ut med vann eller lettbrus (blandingsforhold: halvt om halvt) før den drikkes ved diaré. Tidligere ble det advart mot å gi barn melk å drikke ved mageinfeksjoner, men studier viser at barn kan få melk i små porsjoner. Melk kan føre til at det tar noe lenger tid før diaréen stopper. Barn som ammes kan få brystmelk som vanlig.

Går barnet i barnehage bør det holdes hjemme i to døgn etter at diaréen har gitt seg for å unngå smitte til andre barn.

Når kan jeg spise igjen?

Studier viser at jo fortere man klarer å spise litt etter en mageinfeksjon, desto fortere vil man føle seg bedre. Matvarer som inneholder mye stivelse har en bindende effekt på magen, og vil derfor kunne redusere plagene med løs mage. Ris, mais og havre er eksempler på matvarer med mye stivelse.

 

Når skal du kontakte lege?

Dersom barn, eldre eller svekkede personer har diaré som varer mer enn to døgn bør lege kontaktes, særlig dersom vedkommende i tillegg har feber. Har barnet fått mageinfeksjon etter en utenlandsreise bør det undersøkes av lege. 

Voksne som blir kraftig medtatt ved en mageinfeksjon eller som har langvarige problemer med diaré bør også oppsøke lege.

Lege bør også kontaktes ved:

  • Ved blod i avføringen eller ved svart avføring
  • Ved kronisk diaré
  • Ved vekslende diaré og forstoppelse
  • Ved mye slim i avføringen og mange toalettbesøk på en og samme dag

 

Apoteket har produkter som kan hjelpe mot akutt diaré, som for eksempel stoppende midler, kull, gem og melkesyrebakterier.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024