Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.03.2023 Publisert 24.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Behandling av smerte

Mens sterke og langvarige smerter bør behandles av lege, kan du ofte behandle lette og kortvarige smerter selv. Ved lette smerter er det alltid en god ide å vurdere om mat, drikke, søvn og hvile kan bidra til å bedre situasjonen. 

 

Reseptfrie smertestillende legemidler

Det finnes et rikt utvalg av reseptfrie smertestillende legemidler. Til felles har de ulike legemidlene at de hemmer smertesignalene, slik at hjernen ikke oppfatter smerten.

 

Ulike virkestoff og hva de egner seg til

Paracetamol (Panodil, Paracet, Pinex, Panodil Zapp, Paracetduo)

Paracetamol er førstevalget ved behandling av mange smertetilstander. I egenbehandling egner det seg godt til behandling av lette smerter som er kortvarige, slik som menstruasjonssmerter, tannpine, muskel- og leddsmerter ved feber og forkjølelse, og også ved ubehag knyttet til feber. Selv om paracetamol er mye brukt, er det fortsatt ikke helt avklart hvordan stoffet virker. Det som er klart er at stoffet har en smertestillende effekt både i sentralnervesystemet og i nervene som er plassert rundt i kroppens ulike organer. Stoffet har også en febernedsettende effekt i hjernens varmereguleringssenter.

Paracetamol kan brukes av barn og under svangerskap, men det er noen grupper som skal være forsiktige med dette virkestoffet. De som har hepatitt eller andre alvorlige leversykdommer skal ikke bruke paracetamol. Ved overdosering kan paracetamol gi alvorlig leverskade.

De som bruker det reseptpliktige legemiddelet Marevan bør kun bruke paracetamol i kortere perioder da langvarig bruk kan påvirke tendensen til blødninger.

 

Ibuprofen (Ibux, Ibumetin, Nurofen), Diklofenak(Voltarol) Acetylsalisylsyre (Aspirin) Naproksen (Naproxen, Proxan)

Ibuprofen og diklofenak regnes til gruppen NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler), som har betennelsesdempende, smertestillende og febernedsettende effekt. Disse virkestoffene brukes mot milde til moderate smerter og særlig ved muskel- og/eller leddsmerter.

Acetylsalisylsyre regnes også som et NSAID, og var tidligere mye brukt mot smerter og feber.

Naproksen er et NSAID som kun selges reseptfritt mot menstruasjonssmerter.

NSAIDser forbundet med en del bivirkninger som gjør at disse virkestoffene ikke kan anbefales til alle. Blant annet kan stoffene irritere mageslimhinnen eller idra til å fremkalle astmaanfall. NSAIDs er derfor ikke anbefalt til de som for eksempel har hatt magesår eller som har astma. NSAIDs anbefales heller ikke til gravide. Dersom du planlegger å bli gravid bør du heller ikke bruke NSAIDs, siden disse legemidlene kan redusere sjansene for å bli gravid. Har du resepter på NSAIDs, og du ønsker å bli gravid, bør du ta dette opp med legen din bør du ta dette opp med legen din.De som har hatt fedmeoperasjon bør unngå å bruke NSAIDs på grunn av økt fare for magesår.

Dersom du bruker det reseptpliktige legemiddelet Marevan, bør du ikke bruke NSAIDs fordi det kan øke faren for blødninger. NSAIDs bør heller ikke brukes av de som har hjertesvikt. De som har nyresvikt eller leversvikt bør ikke bruke smertestillende eller febernedsettende medisiner før de har snakket med lege om dette.

Dersom du har høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes bør du ikke velge tabletter eller kapsler med diklofenak til genbehandling av smerter. Hvis du røyker er diklofenak heller ikke noe godt alternativ

 

Fenazon (Fanalgin, Fenazon-koffein)

Fenazon er et gammelt virkestoff som har en smertestillende og febernedsettende effekt i tillegg til en viss betennelsesdempende effekt. Før introduksjonen av for eksempel paracetamol var fenazon mye brukt. De som har magesår, nedsatt lever-og nyrefunksjon, høyt blodtrykk eller hjertesykdom bør ikke bruke legemidler med fenazon. Stoffet skal heller ikke brukes av barn.

 

Glukosamin (Samin, Glucosamin)

Glukosamin brukes for å lindre symptomene ved mild til moderat artrose (slitasjegikt). Man må regne med at det tar en stund (flere uker) med behandling før dette virkestoffet gir lindrende effekt. Glukosamin utvinnes fra skalldyr, og skal ikke brukes av de som er allergiske mot skalldyr.

 

Koffein (Paracet duo, Fenazon-koffein)

Noen legemidler er tilsatt koffein, og koffein har selv en rekke effekter på kroppen. I legemidler er koffein tilsatt for å øke den smertestillende effekten. Dette gjelder særlig hodepine, siden koffein bidrar til å trekke sammen blodkar i hjernen.  Koffein har imidlertid også bivirkninger, som hjertebank, kvalme, hodepine, svimmelhet og uro.

 

Valg ved ulike typer smerte

Feber

Paracetamol er ofte førstevalg. Ibuprofen kan også brukes. Acetylsalisylsyre, fenazon og diklofenak har også febernedsettende effekt, men er ikke førstevalg.

 

Hodepine

Paracetamol, eller paracetamol sammen med koffein er velegnet, ibuprofen, acetylsalisylsyre, diklofenak kan brukes (Merk: Paralen er en kombinasjon av paracetamol, acetylsalisylsyre og koffein og kan brukes ved hodepine)

 

Tannverk

Paracetamol, paracetamol med koffein og ibuprofen er alle gode valg.

 

Menstruasjonssmerter

Naproksen og ibuprofen er gode valg. Paracetamol er alternativ til de som ikke kan bruke NSAIDs

 

Muskel-og leddsmerter

Ibuprofen og diklofenak vil for mange være et førstevalg ved muskel-og leddsmerter. For de som ikke kan bruke NSAIDs kan paracetamol være et alternativ. Acetylsalisylsyre vil også kunne brukes.

 

Andre produkter ved smerte

Varmeomslag: Selvoppvarmende omslag som kan brukes til lindring av muskel - og leddsmerter.

Varmekrem/Tiger Balsam: Gir økt blodsirkulasjon i området den smøres på og kan virke lindrende ved ømme og stive muskler.

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024