Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Hvordan behandler man enkle sår? 

Det kan oppstå enklere sår i hverdagen. Disse bør behandles på en forsvarlig måte for å unngå infeksjoner, arr og andre komplikasjoner.

Enkle sår kan fort oppstå i hverdagen, men det er viktig at disse renses og behandles riktig for å unngå infeksjoner.

Hva klassifiseres som et enkelt sår?

Et sår vil si at hudoverflaten er brutt og det oppstår en blødning. De indre hudlagene ligger ubeskyttet for ytre forurensning og det er risiko for infeksjoner. Symptomer på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, smerte og/eller pussdannelse i såret. I noen tilfeller oppstår også feber. Kontakt lege ved mistanke om infeksjon.

 

Behandling av ulike sårtyper

Valg av behandling avhenger av type sår og alvorlighetsgrad:

 

Skrubbsår

Ved skrubbsår er det viktig å rense såret godt. Skitt og fremmedlegemer må fjernes. Såret skylles med rikelig temperert vann eller sårrens. Unngå bruk av bomull da det kan feste seg i såret. Benytt heller gasbind eller en mindre tørrkompress. Når såret er rent, kan du smøre på en bakteriehemmende salve og deretter sette på en egnet kompress. Nye hudceller dannes raskere i et fuktig, temperert klima. Derfor vil såret gro raskere og du kan unngå arr hvis såret dekkes med en kompress med tape på alle sider. Du bør sjekke såret regelmessig for mulige infeksjonstegn, men ellers skal såret ha mest mulig ro for å gro raskt og pent.

 

Brannsår

Skyll hudområdet som er brent under rikelig kjølig vann (ikke under 28 grader), så raskt som mulig og helst en halvtime eller mer. Det virker lindrende og begrenser skaden. I likhet med skrubbsår er det fuktig sårbehandling som gjelder for brannsår. Dersom det oppstår blemmer skal de IKKE stikkes hull på. Ha på sårsalve, gjerne spesialprodukter for brannskader dersom du har dette. Ha deretter på en egnet kompress som er tett rundt kanten. Observer såret for infeksjonstegn.

 

1. grads forbrenning: Huden er rød og smertende.

2. grads forbrenning: Skaden er dypere og det oppstår blemmer.

3. grads forbrenning: Skaden går gjennom alle lagene i huden og gir dype sår. Vevet i hudlagene er dødt og kan kreve hudtransplantasjon.

 

Brannsår som er større enn din egen håndflate eller brannskader hos barn under 2 år skal behandles av lege.

 

Kutt

Ved kutt er det fint at såret blør litt, det bidrar til å rense såret. Når blødningen stanser, rens såret med Pyrisept eller Klorhexidine. Når kuttet er rent, klem det forsiktig sammen og sett på «strips» (en sårlukkingstape som holder kuttsidene sammen). Legg så over en tett tørrkompress som absorberer blødninger og hindrer skitt i å komme til såret. Skift kompressen daglig eller oftere ved gjennomblødning. Dersom blødningen vedvarer og du ser at kuttet er dypere enn det øverste hudlaget, kontakt lege.

 

Gnagsår

Gnagsår bør så langt som mulig unngås. Får du likevel noen vannblemmer bør du som hovedregel ikke stikke hull på disse, men la dem være til de går bort av seg selv. Går det hull på blemmen er det de vanlige reglene for sårbehandling som gjelder: Å rense såret med temperert vann eller sårrens (Klorhexidin eller Pyrisept) og å dekke til såret med egnet kompress eller gnagsårplaster for å lindre smerte og minske faren for infeksjon.

 

 

Forebygging av infeksjoner og arr

  1. Fjern eventuelle fremmedlegemer (sand, grus etc).
  2. Rens godt med temperert rent rennende vann. Bruk eventuelt også bakteriehemmende sårsalve.
  3. Unngå «lufting» av såret: Såret gror saktere og risikoen for arr øker.
  4. Unngå bruk av grønnsåpebad: Det kan føre til bakteriespredning og oppbløting av sårkantene (utvidelse av såret).

 

Alvorlige sår

Mange av våre ansatte har gjennomgått kurs i enkel sårbehandling. Spør oss om hjelp. Hvis såret ikke viser tegn til bedring, bør lege kontaktes.

 

Les mer om stell og behandlig av kroniske og alvorlige sår her.

 

Produkter til sårstell

Boots apotek har et bredt utvalg av produkter for behandling av alt fra enkle sår (som beskrevet overfor) til avanserte sårbehandlingsprodukter for alvorlige/kroniske sår. I tillegg til produkter fra anerkjente leverandører har vi også egne Boots produkter.

 

Alle våre apotek har produkter innen disse områdene:

  • Gnagsår-plaster
  • Sårlukkingsstrips (strips som holder sårkantene sammen etter kutt)
  • Plaster, tape og ulike typer kompresser. Både dusj-tette, elastiske, kompresser som ikke sitter fast i såret, produkter for deg med sensitiv hud mm.
  • Ulike renseprodukter og sårsalver
  • Førstehjelpsmapper
  • Brannskadeprodukter

 

Blå resept

Det gis ingen refusjon for utgifter i forbindelse med enklere sår.

Les mer om refusjonsordninger her.

Relevante produkter

Boots Norway © 2024