Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 06.03.2023 Publisert 25.02.2021
PSO tiden er over, vennligst logg på igjen

Øyekatarr

Øyekatarr er svært vanlig, spesielt blant barn, og antibiotikabehandling er ikke alltid nødvendig.

ØyekatarrØyekatarr

Det finnes flere typer egenbehandlig man kan prøve som bidrar til å lindre og forebygge øyekatarr hos små barn.

Hva forårsaker øyekatarr?

Øyekatarr er svært vanlig blant barn og skyldes ofte en infeksjon forårsaket av bakterier eller virus i øyets ytterste hinne. I mange tilfeller vil man først merke en irritasjon på det ene øyet, og det kan komme en del puss. Infeksjonen kan så smitte til det andre øyet etter noen dager. Mange vil oppleve at øyet kan klistre seg igjen på grunn av mye puss i øyet, særlig etter at man har sovet. Øyet kan bli rødt og øyelokket kan hovne opp.

Blant voksne, som er seksuelt aktive, kan øyekatarr skyldes klamydia-bakterien. Spedbarn kan også ha blitt smittet med denne typen øyekatarr under fødselen, men det er relativt sjelden. Slike infeksjoner krever behandling med spesielle typer antibiotika.

Rundt 6% av spedbarn er født med tett tårekanal, vanligvis på det ene øyet, som gjør at øyet ikke renses effektivt. Disse kan også få en del puss på øyet, men øyet vil ikke bli rødt, slik som ved en infeksjon. Dersom barnet stadig har problemer med irritasjon, puss eller rennende øye, bør lege kontaktes.

Infeksjoner i øyet kan være svært smittsomt, og særlig barn er utsatt for smitte i barnehagen via fingre eller dråpesmitte. God håndhygiene er derfor svært viktig for å unngå at øyekatarren smitter Øyekatarr kan også oppstå som følge av allergi, og vil da som regel falle sammen med andre typiske symptomer på allergi, som kløe i nesen og nysing. Allergisk øyekatarr gir røde, kløende og rennende øyne og vil vanligvis merkes i begge øyne samtidig.

 

Egenbehandling

En vanlig øyekatarr som skyldes et virus går som regel over av seg selv i løpet av 5-10 dager. Skyldes infeksjonen en bakterie, kan det ta noe lenger tid før den går over av seg selv.

Å fjerne eventuelt puss med en tupfer eller kompress som ikke loer, og å bruke sterilt saltvann tilpasset øynene til skylling kan lindre symptomene noe.

Siden mange øyeinfeksjoner skyldes virus, vil ikke antibiotika være effektivt i alle tilfeller. Det er også slik at infeksjonen kan ha smittet videre til andre allerede før den ble oppdaget. Hvis øyekatarren skyldes bakterier vil behandling med antibiotika vanligvis fjerne symptomene i løpet av noen få dager.

 

Allergisk øyekatarr må behandles med egnede allergimidler. Spør på apoteket om gode råd hvis du mistenker at øyeplagene dine skyldes allergi.

 

Når bør du oppsøke lege?

Barn kan ha litt puss i øynene fra tid til annen, og det er ikke grunn til å oppsøke lege med mindre øyet blir rødt og hovent. Hvis øyekatarren ikke går over, kommer tilbake eller blir smertefull, bør lege kontaktes. Det samme gjelder hvis det skulle oppstå endringer eller forstyrrelser på synet.

Noen ganger kan rusk som har satt seg fast på øyet gi flere av de samme plagene som en øyeinfeksjon, men vil som regel være mer smertefullt. Det er viktig å få fjernet fremmedlegemer på øyet, fordi det er fare for skader på øyet dersom det hornhinnen blir skadet. Oppsøk lege dersom du ikke får bort fremmedlegemet.

Er du usikker på behandling - Boots apotek hjelper deg!

 

Relevante produkter

Boots Norway © 2024