Bestilling med Klikk og Hent

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp. Mellom kl 16.00 og 08.00, samt i helger, er produktet derfor kun tilgjengelig for bestilling med Klikk og hent i apotek.

Ordren vil være klart for henting på ditt valgte Boots Apotek innen 1 time i åpningstiden til apoteket.

Dette produktet kan kun kjøpes av menn over 18 år. Kan du bekrefte at du er mann?


Finn ditt apotek og se åpningstider (åpnes i nytt vindu)

Egenerklæring for kjøp av produkt uten resept

Dette produktet er et legemiddel som krever ekstra veiledning fra farmasøyt før kjøp, du må derfor svare på noen spørsmål i chatvinduet. Hensikten er å avklare om du har sykdommer eller bruker medisiner som gjør at du ikke kan bruke produktet, og ellers redusere faren for feilbruk og bivirkninger.

Farmasøyten vil deretter sende deg videre til handlekurven.

×
Oppdatert 24.05.2022 Publisert 24.02.2021

Hodepine

Hodepine kan ha flere utløsende årsaker slik som muskelspenninger, stress, lite søvn og sykdom. Migrene og klasehodepine er kraftigere former for hodepine som kan være mer kompliserte å finne utløsende årsaker til. 

Kvinne med hodepineKvinne med hodepine

Ulike typer hodepine kan trenge ulik behandling. 

Hvorfor får man hodepine?

Det er mange årsaker til hodepine, f.eks. stress, spente eller strekte muskler, forkjølelse, influensa, synsfeil eller migrene. Hodepine er i de aller fleste tilfeller ufarlig. I sjeldnere tilfeller kan hodepine forårsakes av en mer alvorlig tilstand.

De aller fleste av oss har hodepine en gang i blant. Noen er plaget med hodepine adskillig oftere enn andre. Man regner med at spenningshodepine er den vanligste formen for hodepine.  Hodepine kan skyldes en underliggende tilstand eller sykdom. At hodepinen skyldes en alvorlig underliggende sykdom er relativt uvanlig, som regel er hodepinen helt ufarlig, men får du akutt hodepine som er sterkere eller av en annen type enn det du har hatt tidligere, bør du oppsøke lege.

Spenningshodepine/Tensjonshodepine

Den typiske spenningshodepinen kan være pressende og trykkene. Smertene er ofte borte om morgenen, men kan øke på utover dagen.

Spenningshodepine henger trolig sammen med økt spenning i musklene i hode og nakke. Det er imidlertid ikke sikkert om det er spenningene i musklene som fører til hodepinen, eller om det er hodepinen som fører til spenningene. Legen vil kunne finne øm muskulatur og ømme muskelfester i nakken ved spenningshodepine, men ikke hos alle som har denne typen hodepine.

Noen er mer plaget av denne formen for hodepine enn andre, og det kan se ut som om noen er mer disponert for spenningshodepine enn andre.  Spenningshodepine kan opptre sjelden eller ofte, og noen har kroniske plager.

Spenningshodepine utløses ofte av stress eller psykiske belastninger.

Behandlingen av spenningshodepine er i første omgang å sove nok, å drikke rikelig og å spise nok. Fysiske øvelser for avspenning kan ha mye for seg. Noen ganger kan det være behov for å bruke reseptfrie smertestillende midler, men vær oppmerksom på at disse kun skal brukes over kortere perioder. Overforbruk av reseptfrie smertestillende midler kan faktisk føre til hodepine. Er du mye plaget av hodepine bør du drøfte dette med legen din.

Migrene

Migrene er anfall av sterk hodepine som blir verre ved anstrengelse. Den grunnleggende årsaken til migrene er fortsatt ukjent, men vi kjenner til en del utløsende faktorer. Det finnes ulike typer migrene, og migrene er mer utbredt blant kvinner enn blant menn. Les mer om migrene her.

Klasehodepine/Clusterhodepine

Klasehodepine gjenkjennes som en svært kraftig hodepine med sprengende smerte som ofte sitter bak det ene øyet. Anfallene varer som regel fra noen minutter til noen timer hvis de ikke blir behandlet. Denne typen hodepine kalles «klasehodepine» fordi anfallene kommer i «klaser» med flere anfall per dag i en periode på noen uker. Klasehodepine er relativt sjelden og rammer menn hyppigere enn kvinner. Årsaken til klasehodepine er ukjent, men det ser ut til at arvelighet kan være en faktor. Triggere for anfall kan for eksempel være alkohol, røyking og hjertemedisinen nitroglyserin.

Klasehodepine må behandles av lege. Behandlingen av klasehodepine har fokus på å smertene og å forebygge anfall.

Hodepine som skyldes underliggende årsaker

Det finnes en mengde tilstander som kan ha hodepine som ett av symptomene. Det er likevel viktig å være klar over at hodepine i de fleste tilfeller er helt ufarlig. Opptrer hodepinen sammen med andre alvorlige symptomer, eller du har nedsatt allmenntilstand bør du kontakte lege.

Dette er noen av tilstandene som kan gi hodepine:

 • Feber og infeksjoner.
 • Hjernehinnebetennelse - vær obs på symptomer som stivhet i rygg og nakke, høy feber, kvalme, brekninger, blødninger i huden og omtåkethet.
 • Bihulebetennelse- ofte sammen med tykt gul-grønt snørr.
 • Høyt blodtrykk.
 • Hjernesvulst, men dette som regel sammen med andre symptomer som kvalme, oppkast og svimmelhet.
 • Hjerneslag - vær oppmerksom på vanskeligheter med å snakke, smile og å løfte armene over hodet-ring 113 hvis disse symptomene oppstår.
 • Grønn stær – ofte sammen med fargeforandringer i synet og andre synsforstyrrelser, samt hodepine og kvalme.

Korte fakta om hodepine:

 • 8 av 10 nordmenn har hatt hodepine i løpet av det siste året.
 • Det finnes mange typer hodepine; spenningshodepine og migrene er to vanlige typer.
 • Regelmessig søvn, bra kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge noen typer hodepine.
 • Uregelmessig søvnmønster kan gi hodepine.
 • Dehydrering kan gi hodepine. Det er viktig å huske på å drikke når det er varmt og når man svetter mye.
 • Overforbruk av blant annet smertestillende legemidler kan gi hodepine i seg selv. Dette er den hyppigste årsaken til kronisk hodepine.

Hva kan du gjøre selv?

 • En kald klut på pannen og hvile kan hjelpe. 
 • Plages du ofte av hodepine, er det lurt å føre en hodepinekalender for å finne ut om det er noe mønster. På denne måten er det lettere å påvirke årsaken til hodepinen og kanskje unngå utløsende faktorer.
 • Er årsaken til hodepinen spente muskler, kan massasje, avslappingsøvelser og evt. lettere fysisk aktivitet være bra.
 • Paracetamol er førstevalget ved behandling av kortvarige lette til moderate smerter.

Relevante produkter

Boots Norway © 2021