Forstoppelse - treg mage

Forstoppelse, treg mage, obstipasjon- også barn som ikke er så kjære kan ha mange navn, og forstoppelse er et problem mange plages av.

Den enkleste behandlingen av forstoppelse er økt fysisk aktivitet og en balansert og fiberrik kost. 

Forstoppelse kjennetegnes av avføring to ganger i uken eller sjeldnere, og at avføringen medfører mye trykking. Det er vanlig at avføringen er hard og knollete, og at man har en følelse av ikke å ha fått tømt seg skikkelig. Så mange som 20 prosent av befolkningen sliter med forstoppelse og treg mange, og problemene er mer utbredt blant kvinner enn blant menn. Det er også mange eldre mennesker som har problemer med forstoppelse.

Det er viktig å være oppmerksom på at barn som ammes svært sjelden får forstoppelse, og at sjelden avføring hos spedbarn kan være normalt.

 

Årsaker og tiltak

Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet. Forstoppelse kan også ha andre årsaker, for eksempel graviditet eller bivirkning av legemidler. Akutt forstoppelse kan oppstå ved sykdom eller ved lavt inntak av mat og drikke.  Endringer i spise- og døgnrytme kan påvirke fordøyelsen og føre til treg mage, og er derfor et vanlig problem på reiser.

Den enkleste behandlingen av forstoppelse er å øke den fysiske aktiviteten og å spise fiberrik kost. Fiber finnes for eksempel i frukt, grønnsaker, havregryn, kli og i grovt brød. Du bør spise fem porsjoner med frukt, bær eller grønnsaker om dagen. Dersom det er vanskelig å få i seg nok fiber gjennom kosten finnes det kosttilskudd med fiber å få kjøpt på apotek. Det er viktig å drikke rikelig meg væske og å innarbeide gode toalettrutiner.

Hjelper ikke et økt fiberinntak og fysisk aktivitet, finnes det midler som øker væskemengden i tarmen, stimulerer til økt tarmaktivitet og/eller myker opp avføringen. Disse virker etter noen dager og kan brukes over lengre tid. Det finnes preparater med raskere effekt som kan brukes i kortere perioder ved akutt/midlertidig forstoppelse. Disse midlene skal kun brukes i kortere perioder. Spør oss om råd på apoteket og dersom du har diabetes eller ikke tåler laktose (melkesukker).

AKTUELLE PRODUKTKATEGORIER

Sol, reise og livsstil
Toalettmapper
Reisestørrelser
Reisesyke

Relevante produkter

Flere råd og tips

Fakta om feber

Feber er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer

Hjelp til røykeslutt

Fire av fem røykere angrer på at de begynte å røyke. Er du en av dem?

Sjekk UV-varselet her

Ultrafiolett stråling forventet i Norge. Se for hele Norden, og se våre beste tips før du går ut i solen.

Boots Norway © 2021