Barn og pollenallergi

doctor-picture

Barn kan også ha pollenallergi, og dette er en ganske vanlig form for allergi hos barn. Det er viktig at barn med allergi får riktig behandling for å minske faren for utvikling av astma senere i livet. 

Pollenallergi hos barn gir mange av de samme plagene som hos voksne. Kløe i nese og øyne, og tett og rennende nese er typisk. Det er en sammenheng mellom atopisk eksem og pollenallergi. Barn som har hatt atopisk eksem som spedbarn får oftere pollenallergi. Tegnene på pollenallergi viser seg ofte når barnet er noen år gamle. Blant barn er det vanligst å reagere på bjørkepollen.

Ubehandlet allergi øker faren for å utvikle allergisk astma senere i livet, derfor er det viktig at det stilles riktig diagnose og at allergien behandles. Oppsøk lege dersom du mistenker at barnet ditt har pollenallergi.

Behandling av allergi hos barn

Det finnes en rekke allergimedisiner som kan brukes av barn. Før du begynner behandling er det imidlertid viktig at legen har påvist pollenallergi som trenger behandling. Også for barn vil lokal behandling av plager i øyne og nese være førstevalget. Da brukes øyendråper og/eller nesespray. Dette kan være nok til å behandle plagene. Før du bruker allergimedisiner for øyne og nese, er det anbefalt å skylle med saltvann. Saltvann er helt ufarlig, fjerner pollenkorn og gir bedre effekt av behandlingen.

 Hvis det ikke er nok å bruke lokal behandling, kan det være behov for å bruke tabletter i tillegg. Særlig for små barn kan det være aktuelt å bruke medisiner i form av mikstur eller inhalasjon som alternativ til tabletter. Før behandling av allergi hos små barn bør du alltid rådføre deg med lege om valg av medisiner. Har ikke medisinene tilstrekkelig effekt må lege kontaktes. Vær også oppmerksom på at kløe og ubehag i bare ett øye kan tyde på øyeinfeksjon.

Medisinene må brukes hver dag gjennom hele pollensesongen for å ha tilstrekkelig effekt. Hvis man vet at barnet har pollenallergi, lønner det seg å begynne med medisinene 1-2 uker før pollensesongen starter. Allergimedisin kan gjøre barnet trøtt. Hvis man opplever dette kan det lønne seg å ta medisinene om kvelden.

Andre råd ved allergi hos barn

·         Vask ansikt og hender ofte for å fjerne pollen.

·         Skyll nese og øyne med saltvann. Dette fjerner pollenkorn og bedrer effekten av medisinene.

·         Dusj barnet om kvelden for å fjerne pollen fra hud og hår.

·         Solbriller begrenser pollen i øynene.

·         Cap eller hatt kan begrense antallet pollenkorn som festes i håret.

·         Unngå å lufte på dagtid.

·         Unngå å tørke klær og sengetøy utendørs.

·         Vask tekstiler som sengetøy og gardiner ofte.

·         På dager med stor spredning av pollen bør lek utendørs begrenses.

Aktuelle produkter

Zyrtec tabletter 10 mg 30 stk

99,-

Zyrtec tabletter 10 mg 7 stk

69,-

Livostin øyedråper 0,5 mg/ml 4 ml

189,90

Clarityn tabletter 10 mg 7 stk

91,90


Del, Lik eller følg oss på sosiale medier